dugorocna-vremenska-prognoza-jahorina-bosna-planine-skijanje Dugorocna vremenska prognoza za Jahorinu: zima 2018/2019.
Vrijeme i vremenske prognoze

Dugorocna vremenska prognoza za Jahorinu: zima 2018/2019.

Jahorina Blog Team
03. Dec 2018. | Pročitano: puta

Nacionalni hidrometeoroloski zavodi su izradili i razradili dugotrjanu vremensku prognozu za region jugoistocne Europe i Balkana a samim tim i regiona koji nas ovdje najvise zanima. Meteo Hrvatske, Meteo Srbije uz pomoc Meteo Francuske i WMO/US Meteo te Russia Meteo su izradili detaljne prognoze koje smo mi prilagodili nasem podneblju i napravili mapu u smisle dugorocne prognoze temperature i padavina (kisa i snijeg) u zimskom periodu 2018/2019.

Veoma je vazno naglasiti da se u ovim dugorocnim prognozama ne najvljuje kolicna padavina ili visina temperature, nego se usporedjuje u odnosu na prosjek prethodnih mjernih intervala (10-20 god npr.). Samim tim ove prognoze su nam veoma interesante, jer kolicina padavina i temperature nam mogu dati jasnu sliku kakva ce biti zima na Jahorini. Radi jednostavnosti i razumljivosti, mi se ovdje necemo upustati u objasnjenja zasto ce doci do odredjenih promjena i oscilacija. Na nasem portalu uvijek se nalaz stranica sa aktuelnim vremenskim prilikama i vremenskom prognozom, koja se vec dugi niz godina pokazala kao najgledanija i najtacnija.

Dugorocna vremenska prognoza temperatura na planinama

Prava mapa nam pokazuje temperaturne razlike u odnosu na prosjecne temperature. Vidljivo je da mozemo u trecini slucajeva ocekivati prosjecne zimske temperature. U ovom periodima su moguce veoma intenzivnije snjezne padavine i tako nam drag snjezni alarmi za Jahorinu koje redovno saljemo u eter putem naseg foruma i socijalnih mreza.

Dugorocna vremenska prognoza planine Jahorina, temperature Dugorocna zimska vremenska prognoza sa temperaturama i oscilacijama | Ilustracija: VIP Jahorina

U jednoj trecini zime nas ocekuje dosta hladnije vrijeme i nize temperature od prosjeka. Ako se ovo dogodi neposredno poslije snjeznih perioda, imacemo tvrd i suh snijeg na Jahorini te mogucnosti pravljenja umjetnog snijega.

Oko 33% sanse su da temperature bude vise nego prosjecne. U ovim periodima, koji ne moraju biti stalni, nego veoma cesti i isprekidani (juzine ili jak juzni vjetar) dolazi do topljenja snijega. Zato nam je potrebna debela podloga na stazama u kombinaciji prirodno/vjestackog snijega.

Dugorocna prognoza snjeznih padavina na planinama BiH

Dugorocna vremenska prognoza planine Jahorina, snijeg i padavine Dugorocna zimska vremenska prognoza sa oscilacijama snijeznih padavina | Ilustracija: VIP Jahorina

Druga slika nam pokazuje po istoj šemi padavine. S tim sto nas ohrabruje da ce u 40% biti prosjecno isto padavina, u 40% vise nego prosjecno a tek u 20% manje nego prosjecno padavina. U kombinaciji sa predhodnom skicom i dijagramom u njoj, mozemo predpostaviti da ce biti zima sa jacim oscilacijama u temparturnon smislu te sa pojacanim padavinama (snijegom). Kao poznavalac vremenskih prilika na Jahorini, meni ovo izgleda prilicno dobro. Nadamo se da kolege iz velikih instituta su imali pravo u svojim prognozama.

Text i slike: VIP Jahorina