sta-se-desava-na-jahorini-pred-pocetak-sezone Sta se desava na Jahorini pred pocetak sezone?
Jahorina

Sta se desava na Jahorini pred pocetak sezone?

Jahorina Blog Team
06. Okt 2010. | Pročitano: puta
vip-jahorina.org

Opstina Trnovo kojoj pripada jedan manji dio Jahorine vec par godina raspravlja o tome kako bi se trebao napraviti lift na njihovoj zemlji. Kad su zavrsili pitanja oko vlasnista zemljista, opstina je usvojila odluku o pravljenju staze i potrebne zicare te se pristupilo izradi nacrta. Ja sam jucer razgovarao sa gosp. Mladenkom koja je zaduzena za za projekte u opstini Trnovo. Nakon ugodnog razgovora, postalo mi je jasno da nije bas sve kako bi trebalo da bude, ili mi se bar tako cini.



Opstina Trnovo je usvojila odluku o pristupu razrade plana o izgradnji nove zice na Jahorini u naselju Sator. Samim tim i o novoj stazi Sator koja bi spajala postojecu stazu Poljica/Sator sa naseljem Sator. U principu veoma dobra ideja, koja spaja u potpunosti naselje Sator i sve postojece vikendice i svrstava ich u klasu „direktno na stazi“. Plan je usvojen i dat na razradu i izradu nacrtnog plana. Poslije toga bi svi imali uvid u plan, a onda imali 14 ili 30 dana vremena za zalbu. Sve je to regularno i po zakonu.

Medjutim, nacrtni plan se jos nije niti izradio, ali je zato suma posjecena?! Znaci ako kojim slucajem ne prodje prijedlog ili dodje do izmjene, suma je vec posjecena, a novac u dzepu. Ja mislim da u Zambiji imaju sume bi vjerovatno istim principom to odradili. Posjecena suma vrijedi prilicno i par sitnih interesa je ipak stavljeno u prvi a mozda i jedini plan. Da li su gospoda iz trnovske opstine stvarno tako mislila ili su mozda htjeli uciniti nekome „malu“ uslugu pa su pozurili sa „neodlozivim radovima“, cemo saznati vremenom.

Jedan takav plan zahtjeva i konsultacije sa Olimpijskim Centrom Jahorina, opstinom Pale, gradom I. Sarajevo i naravno uz postovanje svih zakona gradjevina i naravno pravila o izgradnji skijaskih/borderskih staza. Osim toga, u OC-u su misljenja da postoji mogucnost da se dio staze unisti (odnosno slike sa terena pokazuju da je vec unisten) koja spaja desni dio staze ispod 6sjeda Poljica (u smjeru penjanja), sto je i moje licno misljenje. Samim tim bi Jahorina izgubila vazne dionice dobrih staza a prije svega djelove OFF staza sa cjelcem. Dali su u opstini Trnovo svjesni ovoga, tek cemo saznati. Ja se nadam da ce do pocetka sezone biti sanirane sve staze koje je opstina uzripirala i djelom unistila.