stranica: [1] 2 3 ... 5
|
 |
|
Autor
|
Tema: Extreme - Isključivo o Snowboard-u, info, pitanja, slike, video... (Pročitano 5162 puta)
|
|
supra
|
 NOWBOARDING ili SNOWSURFING kako je nazvan u početku, što bismo preveli kao daskanje na snijegu, vožnja daske na snijegu, ili jednostavno daska, razvio se davnih '70-tih u Americi. Sam prvobitni naziv ukazuje na porijeklo ideje o nastanku novog sporta, a to su WINDSURFING i BODYSURFING (jedrenje na talasima i jahanje na talasima).
Za pravog začetnika ideje daskanja na snijegu s pravom se smatra Snurfer, koji je davnih '60-tih zapalio omladinu širom Amerike. Svi ostali pokušaji klizanja na snijegu u surf-stavu (karakterističan stav prilikom jedrenja i jahanja na talasima), trajali su kratko i završavali negde u tišini, ali Snurfer je postao blizak i pristupačan svima, i, što je najvažnije, zacrtao je razvojni put snowboarding-a sa mogućnostima širenja u različitim pravcima. Snurfer je bazni produkt od koga potiču sve savremene daske.
Snurfer je izumio Sherman Poppen. Da bi zabavio svoju dijecu, Poppen je jednostavno zalepio široku dasku preko dve skije. Za poboljšanje svoje osnovne ski-daske, kako je nazvao, ideju je dobio od gazde Brunswick-a koji je pravio kalupe od šperploče za staze za kuglanje. Iskoristio je iste mašine da bi napravio Snurfer. Forma je bila jednostavna: tanka šper ploča, bez vezova, i sa užetom na savijenom vrhu koje je držao vozač u vodećoj ruci. Vožnja je bila takođe jednostavna, uglavnom se vozilo ravno nizbrdo, a završavala se neretko padom. Jedan od vatrenih poklonika Snurfera, Jake Burton, rekao je: Nismo ga shvatili ozbiljno. Bio je igračka, koštao je samo 15$. Nije bio baš pogodan za vožnju, ali je pružao obilje zabave.
Snurfer je debitovao 1966. godine, usled početka skateboard ludila, i takmičenja su se održavala sve do 1979. godine.
Upravo tada, mnogi vozači su izašli na videlo sa svojim idejama modifikovanog Snurfera, sa mogućnostima daljeg usavršavanja, i time startovali novi ne-Snurferski pravac.
Jedan od najistrajnijih u tome, i sigurno vodeći u svetu, je Jake Burton Carpenter. Iz rodnog Long Islanda preselio se 1977. godine u Londondery, država Vermont, i startovala je radionica Burton dasaka. Trenutno gama proizvoda obuhvata kompletnu opremu daskaša.
Dimitry Milovich, sin Dimitrija Milovića, rođenog u Beogradu 1914. i unuk Miluna Milovića koji je rođen u Brveniku-Raška, rođen je u St. Luisu 1953. godine i do 1972. je živeo u White Plains-u, država New York. Tu u kući svoje majke Jacobe J. Milovich, Dimitry pravi svoje prve daske -Snowboards od fiberglasa - Winterstick (u prevodu - zimska daska).
Dimitry Milovich živi danas u Salt Lake City-ju, država Utah, bavi se Snowboarding-om, suvlasnik je fabrike koja proizvodi delove od fiberglasa i vlasnik je firme Winterstick.
Winterstick je bio inspiracija drugima, naročito Tom Sims-u iz Santa Barbare, država Kalifornija, da nastavi dalji razvoj. U tome mu se pridružuje Chuk Barfoot, koji koristi novi materijal za izradu dasaka - fiberglas. Zajedno utemeljuju osnove zapadnog stila snowboardinga. Simsu pripada čast da se nalazi na prvoj fotografiji o snowboardingu uopšte, (New Hamshire, Dec. 1969.). Sims je danas prepoznatljivo ime u svetu snowboardera.
Bob Weber sa istočne obale Amerike, takođe je video budućnost u klizanju na snijegu surf-stavom, ali je razmišljao da su vezovi sledeći logičan korak. Napravio je dasku sa vezovima i nazvao je Skiboard. Godine 1972. dobio je patent za Skiboard koji je 1990. godine prodao Jake Burton-u.
I na kraju navoda pionira daskanja na snegu, ali nikako kao konačnog spiska, navodim Mike Olsona, koji je na krajnjem severozapadu Amerike, nezavisno od ostalih, krajem '70-tih, razvio sopstveni koncept daske. Olson je proizvodio daske za jedrenje i jedrilice i to je imalo znatnog uticaja na izgled daske. Bio je vrsni poznavalac smučarske tehnike, tako da je od početka bio zagovornik pravljenja zavoja, vijuganja. Njegove ideje su kasnije imale dubok uticaj na savremeni koncept usmerenosti dasaka. Njegove ideje prepoznajemo u savremenim daskama Gnu i Lib Tech.
U jednom od bitnijih momenata razvoja daske, početkom '80-tih, zadnji dijo daske bio je u obliku lastinog repa u cilju postizanja veće stabilnosti, a u pojedinim slučajevima ugrađivala su se i dva peraja na bočnim stranama zadnjeg dela daske. Ubrzo se napušta to nasleđe i kreće se u nešto sasvim novo. Razvijen je ROUNDTAIL kraj, savijen zadnji deo daske prema gore. Otvorile su se nove mogućnosti u manevrisanju daskom i ušlo se u još neistraženi prostor neverovatnih figura, vijuganja i akrobacija.
Konačno je stvoren novi zimski sport za koji se do tada nije verovalo da će zaraziti cijo svijet i da će zauzeti mesto na kome je danas. Uvršten je u program Olimpijskih igara u Naganu, Japan, 1998. godine.
Nakon što je 1994.g. snowboarding proglašen olimpijskim sportom, održano je i prvo amatersko svjetsko prvenstvo u susjednoj nam Sloveniji.
Kod nas se pojava daske vezuje za 1987. godinu kada su se pojavile tada prve domaće daske ELAN-a, mada je bilo pojedinaca koji su posedovali inostranu opremu i sredinom '80-tih.

|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
|
|
gagi
|
video clipovi su odlični...oduševila me ona vožnja kriz šumuuz piruete na bordu...
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
supra
|
 |
Odg: Clip
« Odgovori #3 - objavljeno: 13 Mart, 2008, 22:33:33 » |
|
video clipovi su odlični...oduševila me ona vožnja kriz šumuuz piruete na bordu...
i meni je pirueta zapala za oko, dječko je izveo na fantastičan način i to u šumuuzi... za čistu 10-u 
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
supra
|
Burton Vapor najlakša daska u prodaji za sezonu 08/09
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
supra
|
Ovih nekoliko bordera sto dobro voze danas su se nauizivali:Voze boardove firmr Burton ( ima li to) mislim
Naravno da ima Burton Zip jesi li vidio Moj Burton Evo ga i novi Novi Burton VaporSad sam pogledao. Lijepi su !!! Tesko mi je reci da li je ovo sto sam vidio bio jedan od ovih, ali mocno je izgledao i lijepe boje ( sareno) je imao na gornjoj povrsini, a na kliznoj povrsini pise Burton Konačno da jedan škijaš pohvali boardere Koje je boje donji dijo? Jel Burton ispisano vertikalnim velikim slovima ili...?
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
ziponja
|
Ovih nekoliko bordera sto dobro voze danas su se nauizivali:Voze boardove firmr Burton ( ima li to) mislim
Naravno da ima Burton Zip jesi li vidio Moj Burton Evo ga i novi Novi Burton VaporSad sam pogledao. Lijepi su !!! Tesko mi je reci da li je ovo sto sam vidio bio jedan od ovih, ali mocno je izgledao i lijepe boje ( sareno) je imao na gornjoj povrsini, a na kliznoj povrsini pise Burton Konačno da jedan škijaš pohvali boardere Koje je boje donji dijo? Jel Burton ispisano vertikalnim velikim slovima ili...? Tesko pitanje, ali ako me sjecanje ne vara podloga je bordo ili crvena ili braon , tako nesto a uz duz boarda u donjoj polovini ( dakle ne simetricno postavljen natpis) desno mislim da pise Burton Zasto da ne pohvalim boardere kad dobro boardaju. Ovi danas su bili bas super .
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku
|
|
|
|
gagi
|
Supra bord je tako lep da ću svoj da bacim kad u nedelju krenem kući...
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
supra
|
A ja sam već počeo da štedim, valjda ću uspjeti da ušparam do Decembra za ovako extra bord
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
ziponja
|
A ja sam već počeo da štedim, valjda ću uspjeti da ušparam do Decembra za ovako extra bordKoliko kosta 
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
Ko igra za raju i zanemaruje taktiku zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku
|
|
|
|
gagi
|
Da, koliko je to zadovoljstvo?
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
supra
|
A ja sam već počeo da štedim, valjda ću uspjeti da ušparam do Decembra za ovako lijep bordKoliko kosta  Cijena bi trebala da bude oko 1000€! Ipak je riječ o najjačoj marki i najlakšem bordu u prodaji
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
ziponja
|
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
gagi
|
Supra možda je on lagan u gramima,ali u evrima baš i nije...
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
gagi
|
Dobra mu je ova fora za štapove,jel da Supra...
|
|
|
|
|
Prijavljeno
|
|
|
|
|
stranica: [1] 2 3 ... 5