gondola-sarajevo-trebevic-jahorina Gondola Sarajevo Jahorina
Gondola

Gondola Sarajevo Jahorina

VIP Jahorina
10. Aug 2019. | Pročitano: puta

Neki ce se sjetiti 2008. - 2009. godine kad se pocela spominjati gondola na Palama prema Jahorini. Nekako u isto vrijeme pojavila se informacija i nacrt gondole iz Lukavice (u blizini sarajevskog aerodroma) prema Jahorini. Jedna dionica prve spomenute gondole je djelimicno i zavrsena, dok druga nikad nije „zazivila“. Po nasoj procjeni glavni razlog za to je pogresna orijentacija prema gostima koji bi dolazili u Sarajevo avionskim prevozom i odmah direktno isli gondolom na Jahorinu. Skoro futuristicka zamisao.

Danas, nakon sto se trziste a prije svega turizam dosta izmjenio i sam sebe ponovo definisao, doslo se na ideju da se napravi gondola koja bi centar , odnosno siri centar skoro polumilionskog grada povezala direktno sa gondolom koja bi pruzala svojom cijelom trasom nevjerovatne panoramske prizore i bar djelomicno uspjela docarati ljepotu ovih predjela: olimpijskog grada Sarajeva te olimpijskih planina Trbevic i Jahorina.

Sam grad Sarajevo je mamac za turiste. Jahorina je sa novim menadjmentom i divovskim investicijama u infrastrukturu se nevjerovatnim koracima vratila na zimsku scenu i preuzela primat u tursitickom smislu u regionu. Trebevic kao tradicionalno izletista sarajlija je prepun danima vikenda, uglavnom gostima iz grada, ali i inostranim turistima.

Logican slijed svega je povezivanje ovih turistickih magneta. Najbolja opcija je zracnom linijom – i to gondolom dugom 17km.

Samu trasu trenutno crtaju strucnjaci dvije najvece svjetske kompanije kad su u pitanje zicare i godole. Doppelmayr i Leitner. U narednih nekoliko dana bi trebali imati i prijedloge njihovih ispitivanja. Ipak najvaznije je da postoji zeleno svjetlo iz samog vrha vlade RS-a koja bi putem svojih kanala (OC-Jahorina) bila nosilac projekta.

Zadato je da trasa poveze podrucje oko Spomen park Vraca, koja su povezana gradskom linijom sa samim centrom grada i gdje bi se ujedno instalirao gigantski parking, dalje preko Trebevica (podrucje Brusa), eventualno Dvorista sve do Jahorine.