Jahorina - ski & board zajednica - Forum

Novosti, obavještenja, savjeti => Novinski kutak => Autor teme: vip-jahorina - 19 Ožujak, 2010, 21:45:27

Naslov: Pad broja noćenja zbog slabije posjete u januaru
Autor: vip-jahorina - 19 Ožujak, 2010, 21:45:27
JAHORINA, Od početka zimske sezone, pa do 15. marta u hotelu “Bistrica” na Jahorini ostvareno je oko 11 000 noćenja, a do kraja marta biće oko 14 000 noćenja, što je, u odnosu na prošlu godinu, evidentan pad za 10 do 15 odsto – rekao je šef prodaje i marketinga Olimpijskog centra “Jahorina” Dragan Sokolović.
On je istakao da su ove godine “podbacili, jer na ruku nisu išli vremenski uslovi, pošto je snijeg pao tek 12. januara, kada je završen školski raspust u Srbiji, odakle dolazi najveći broj gostiju”.

“Zbog toga smo podbacili značajno u januaru, koji je osnovni mjesec za profitabilnost i broj dolazaka na planinu. To je mjesec kada bi Jahorina trebala i mogla da ostvari više od 100 000 noćenja – gledajući ukupan kapacitet na planini sa oko 4 000 kreveta, a ove godine taj procenat iznosio jeod 30 do 40 odsto”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, sa snijegom, a naročito sa pokretanjem dva nova šestosjeda početkom februara situacija se počela popravljati, pa je u februaru broj noćenja bolji nego prošle godine, a u ovom mjesecu očekuje da će popunjenost biti na prošlogodišnjem nivou.

Sokolović je naglasio da je Olimpijski centar “Jahorina” ambiciozno ušao u ovu zimsku sezonu, “ali da mu neke stvari nisu išle na ruku – prije svega problemi sa snijegom, kao i ukidanje viza Srbiji kao osnovnom tržištu, pa i novi grip”.

“Jedan od problema jeste i to što je Bugarska napravila ekspanziju na srpsko tržište, tako da su se ti problemi odrazili na ukupno bukiranje jahorinskih kapaciteta”, rekao je on.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Branko Koroman istakao je da je osnovni problem Jahorine kao destinacije, a time i Olimpijskog centra i hotela “Bistrica”, to što je početak turističke sezone krenuo 12. januara, a ne – kao prošle godine – 24. decembra, tako da su direktni prihod izgubili na skijalištu u toku decembra i početkom januara, a to je odmah ostavilo i odraz na popunjenost kapaciteta u hotelu “Bistrica”.

“To su problemi na koje nismo mogli uticati, ali smo zbog toga raspisali međunardoni tender za projekat osnježavanja staze “Skočine” sa izlazom na dva-tri kritična prevoja na Ogorjelici 1 i 2″, rekao je Koroman i dodao da će 30. aprila otvoriti tendersku dokumentaciju.

Koroman smatra da će dva nova šestosjeda i izgradnja sistema vještačkog osnježavanja Jahorine u budućnosti dati jednu sigurnost i neutralisati ove probleme u budućim sezonama.

“Nakon završetka projekta vještačkog osnježavanja moći ćemo reći da Jahorina ima sigurnost i u ponudi i prema turističkimm agencijama i krajnjim korisnicima. Nadamo se da će realizacijom ova dva projekta Jahorina ući u stabilnije i mirnije poslovne godine”, istakao je Koroman.

On je podsjetio da je Olijmpijski centar “Jahorina” sačinio plan investicija koji je usvojila Skupština akcionara u iznosu od 41 milion KM i etapno se realizuju projekti i obezbjeđuju sredstva.

On je podsjetio da je do sada obezbijeđeno 26 miliona KM putem dvije dokapitalizacije Olimpijskog centra, a u planu je i emitovanje još deset miliona obveznica i, ako bude potrebno, da se u zadnjoj fazi centar zaduži pet miliona maraka kreditno.Srna
Naslov: Odg: Pad broja noćenja zbog slabije posjete u januaru
Autor: Bojan NS - 19 Ožujak, 2010, 22:01:04
“Jedan od problema jeste i to što je Bugarska napravila ekspanziju na srpsko tržište, tako da su se ti problemi odrazili na ukupno bukiranje jahorinskih kapaciteta”, rekao je on.

Dobro došli na tržišnu utakmicu!

Mislim da što se tiče poboljšanja stvari na Jahorini treba da se prvo ugledaju na Kopaonik (obeleženost staza, table sa informacijama) a i da naprave po neku lakšu stazu za početnike.

Kad se već ovde spominju brojevi noćenja, zanima me šta je sa boravišnom taksom, kolika je tu stopa naplate. Kod hotela je to jasna stvar, ali pretpostavljam da ovi po vilama i vikendicama tu zavrću žestoko i goste i vlasti (gostima uzmu pare a ne plate taksu državi)
Naslov: Odg: Pad broja noćenja zbog slabije posjete u januaru
Autor: vip-jahorina - 19 Ožujak, 2010, 23:02:38
sigurno da ima i tu zavale. ja ti mogu reci da mi insistiramo da sve vikendice iz vipove ponude placaju taxe, sto redovno provjeravamo.
ali znam isto tako da ih dosta tu zavrce. sad se javlja jedna druga stvar: sta se desava na taxama. jedan dio ide opstini koja apsolutno nista ne radi za jahorinu. iskreno da ti kazem, kad bi znao da cijela taxa ide opstini pale ili trnovo, ne bi od mene feninga dobili, ali kako ide i dio za jahorinu se ne protivim tim odlukama. kao sto znas, opstini nije bilo to dosta pa su htjeli jos uvesti i naplatu ulaska na Jahorinu. Na svu srecu im nije to uspjelo, jer smo se na svim stranama pobunili.
Naslov: Odg: Pad broja noćenja zbog slabije posjete u januaru
Autor: BOJAN-BG - 11 Svibanj, 2010, 00:18:55
da li su izbaceni zvanicni podaci o padu broja nocenja za proslu sezonu
Naslov: Odg: Pad broja noćenja zbog slabije posjete u januaru
Autor: Big_DANE - 11 Svibanj, 2010, 00:25:11
Ma sta ima da izbacuju...znas a i sam si video! Umesto da se svi udruze i krenu prema napred...al nema tog kadra i obrazovanih ljudi za to!
Nek primene samo VIP-ovu semu i bice im bolje u buducnosti! :)