Pozdrav Gost

Skijalista Srbije kupuju Jahorinu

• 53 Odgovora
  • 37512 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

mijat

• 6728
Odg: Skijalista Srbije kupuju Jahorinu
« Odgovori #45 u: 02 Travanj, 2016, 09:07:44 »
sreća naša pa čoveka mrzi da piše a i ko bi to čitao? dobro rečeno ali baš puno napisano sinke  :X mora da si i ti političar ili se baviš politikom iz hobija  (:smijeh:

koje su po tebi nebuloze u ovoj temi napisane? pošto sam i ja neke komentare napisao baš me interesuje  regge

kome po tebi smeta ono srbija u nazivu? u stvari, kome može da smeta? da li si mislio na vladu republike srpske?

ne shvataš šta je vip napisao, pored profita koji interesuje ss interesuje ih i brand name!!! kada neko kaže oc znači da je rekao olimpijski centar!!! ispred imena kopaonika nema to oc

potpuno si u pravu da je u pitanju politička odluka ali se ne slažem da nije finansijski potrebna ss. zašto tako misliš? neko će uložiti pare a neće imati profita, ne razumem  ideea:(

ja isto kao i ti idem i na kopaonik i na jahu ali ipak, više uživam na jahi. meni više vrede tri 6-guza na jahi nego 15 žica na kopu (ne bih da nabrajam).

da li se politika može maknuti sa jahorine? ne može i to je svima jasno  regge dobro da si spomenuo kajmanska ostrva ali ne moraš ići tako daleko, ima i bliže sposobnih biznismena  (:smijeh:

i mene mrzi da pišem, samo se ponavljamo ali sam mišljenja da posle svega što se desilo na jahi i što smo ispratili na ovom forumu, investicije ss nikako ne mogu da budu loše po jahorinu. ovo stanje mora da se preseče!!!

svi dobronamerni se drže poslovice: tuđe poštuj a svojim se diči

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #46 u: 02 Travanj, 2016, 09:20:05 »
Samo pamet, postenje i savjestan rad. Obe planine zasluzuju da budu centar ovog djela Europe i donesu svima dobit. Ulaganja sa bilo koje strane se moraju visestruko vratiti. Jahorina pored svega nabrojanog na 20min voznje ima grad od pol miliona ljudi i aerodrom sto je cini u povlastenom polozaju na sve druge.
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

Sinke

• **
  • 98
« Odgovori #47 u: 02 Travanj, 2016, 13:24:13 »
Samo pamet, postenje i savjestan rad. Obe planine zasluzuju da budu centar ovog djela Europe i donesu svima dobit. Ulaganja sa bilo koje strane se moraju visestruko vratiti. Jahorina pored svega nabrojanog na 20min voznje ima grad od pol miliona ljudi i aerodrom sto je cini u povlastenom polozaju na sve druge.
Apsolutno tačno.
Svaki investitor sa malo zdrazvog razuma bi igrao na ovu kartu.

Slučaj propalog skijališta, Bjelašnice, kome još više gravitira tih pola miliona ljudi, međunarodni aerodrom je bliži, vertikalni transport jednostavniji za implementaciju itd. pokazuje da je kod nas (u ex yu) moguće od gotovog napraviti veresiju i da 1+1 nikad nisu 2.

@mijat
Ja sam samo skijaš koji mnogo voli Jahorinu i želi joj najbolje, a onda je i svaki dug tekst kratak :). SS su kompanija koja je pokazala da ima znanje u uspešnom vođenju skijališta nekoliko puta većeg od Jahorine. Tehnička i stručna saradnja OC i SS postoji već neko vreme i donosi pluseve Jahorini. Ako akvizicija donese investiciju u infrastrukturu, marketing i nastavi sa transferom znanja to će biti pun pogodak.

Jedino čega se treba plašiti je činjenica da je SS kao i OC firma kojoj je vlasnik država i sve strateške odluke zavise od politčara i politike. To je već teren gde ne vlada logika, već neki drugi principi.

Nisam nikoga hteo da vredjam pojmom nebuloza, okarakterisao sam stavove koji su posledica neinformisanosti i koji kao da stižu iz prošlog veka.
2016. godine, Kopaonik u godini bez snega ređa 130-ti skijaški dan bez prekida od početka sezone, broj gostiju u udarnih 7 dana premaši broj gostiju koji Jahorina u dobroj godini vidi za celu sezonu. A to je tako godinama u nazad. Pa su mnoga poredjenja stvarno nebulozna.

Ispravnim vođenjem Jahorina može i mora da dođe na isti nivo. 

« Odgovori #48 u: 02 Travanj, 2016, 21:41:18 »
Kako stvari stoje - danas sam zvanicno upoznat od rukovodstva OCa oko pregovora, SS ce preuzeti oko 30% i samim tim uloziti taj kapital u Jahorinu. Nasa vlada je rekla da neda 51% ni pod razno. Samim tim bi vlasnicko pravo ostalo kod nas.
Menadzment bio ostao isti sto je po meni pozitivno, jer dugo nismo imali ovako savjesno vodstvo.

Sa ovih 30% padaju sve moje sumnje u vodu, i vidim samo jos prednosti.

« Odgovori #49 u: 06 Travanj, 2016, 11:58:28 »
Pa eto dobro je to onda, al vidjet ce se rad sigurno u narednom periodu.Vidim da i Bjelasnica priprema neke projekte, pa onda ce biti dobrog skijanja sigurno, samo neka konkurencije i da nema onog mrtvila. AL ko zna mozda sa ovim samo ispituju puls, pa u narednom periodu kupe i ostatak vrijednosti, ovdje se ama bas nista ne zna pouzdano...

*

MiKuLa

• 151
    • Jahorina Apartmani Jovic
« Odgovori #50 u: 06 Travanj, 2016, 15:40:23 »
... SS ce preuzeti oko 30% i samim tim uloziti taj kapital u Jahorinu. ...

Je li to onda znači da će Skijališta Srbije doći sa 20 miliona maraka koje se mogu uložiti u nove investicije?

« Odgovori #51 u: 06 Travanj, 2016, 15:55:47 »
Ekonomski, nema smisla raditi nove investicije a ne izvrsiti sanaciju stanja. OC je u dugorocnom/akumuliranom gubitku od ja mislim cca 20 mil KM....

*

MiKuLa

• 151
    • Jahorina Apartmani Jovic
« Odgovori #52 u: 06 Travanj, 2016, 20:15:20 »
Ukupni akumulirani gubitak 31 dec 2014 je bio 12.489.256 KM nakon čega je uslijedila bolja 2015 pa onda ova 2016 godina.
Da nije malo pretjerano sa tim gubitkom, ne čini mi se da je moglo narasti do 20 miliona?

Rečeno je da treba Jahorini dodati resurse koji će omogućiti rad skijališta, a nije tražen način za sanaciju duga.
Ekonomski? Kroz investiciono ulaganje bi se ostvarila veća dobit

Moguća eventualna buduća slika vlasništva:

« Odgovori #53 u: 07 Travanj, 2016, 15:19:06 »
Na 12.5 mil dodaj jos 4.4 mil iz 2015. S tim da moras racunati da je 2015 jedna od najuspjesnijih godina sto se tice osnovnih faktora (snijeg i broj turista) 2016 godina je katastrofalna i bilasne ces imati u martu 2017. AL mozes pretpostaviti gubitak.....Sigurno ce biti preko 20 mil.
Sta znaci ulaganje od 20 mil? To je relativno. Partner moze kupiti procenat vlasnistava i da novac uopste ne bude uplacen u OC (vec da se isplati vecinsksim vlasnicima npr, ako je to vlada RS oni mogu popuniti budzetsku ruzpu, ako je opstina oisto tako, ako je IF oni mogu traztit namirenje gubitka i sl...puno je kombinacija)