Pozdrav Gost

Gondola

 • 356 Odgovora
 • 198554 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

brera

 • *****
 • 7221
Odg: Gondola
« Odgovori #120 u: 17 Studeni, 2011, 08:22:33 »
Don Corleone je umro, davno, ali ima potomaca izgleda i na ovim prostorima. (:smijeh:

Odg: Gondola
« Odgovori #121 u: 18 Studeni, 2011, 09:19:10 »
Još jedan članak o gondoli na e-kapiji

Jahorina Express" projekat koji će doprinijeti u poboljšanju turističkih potencijala planine Jahorine i okolnih turističkih naselja, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama uspješno se provodi na terenu. Maja Golijanin, General Manager kompanije "Majnex" Pale koja investira u ovaj projekat u razgovoru za ekapija.ba kaže kako je veliki dio posla već urađen na polaznoj stanici.
"Napravljen je pristupni put od 700 metara, parking prostor za oko 1.000 vozila, infrastuktura i uređeno je skijalište na polaznom dijelu trase gondole. Procentualno govoreći, radi se oko 35 posto od ukupnog građevinskog dijela", kaže Golijanin, pojašnjavajući kako je sa druge strane završeno oko 50 posto investicije.
Poslovi na izgradnji gondole trajat će sve dok to vremenske prilike budu dozvoljavale, a nastavit će se na proljeće, odnosno početkom građevinske sezone.
"Ako dinamika posla bude približno ovakva kakva je sada, planirani završetak radova je početak zimske turističke sezone 2012/2013", dodaje Golijanin.
U realizaciji ovako zahtjevnog projekta koji nudi posve drugačiji i brži vid transporta do omiljene bh. planine biće uloženo oko 15 miliona eura.
Za projekat je specifično da je u potpunosti ekološki orijentisan, odnosno njime se rješava problem visoko frekventnog saobraćaja i nedostatak parking prostora na Jahorini.
Također, predviđanja su da će se ovakav način povezivanja direktno reflektovati na veći razvoj turizma, a samim tim razvit će se i šansa za veći broj sportskih aktivnosti. Realizacija projekta, otvorit će i nova radna mjesta.

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Gondola
« Odgovori #122 u: 16 Prosinac, 2011, 17:19:35 »
neka je polovna, al izgleda super.. ovakve gondole su i na najnovijim žičarama

allways stand sideways!

*

brera

 • *****
 • 7221
Odg: Gondola
« Odgovori #123 u: 17 Prosinac, 2011, 14:20:44 »
To je žičara, poklon švicarskog grada Trebeviću? Mislim, da da. :bravo::(

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Gondola
« Odgovori #124 u: 17 Prosinac, 2011, 14:23:51 »
jep (bolje da su je stavili na bjelašnicu  ::) )
allways stand sideways!

*

Nichifor

 • *****
 • 1748
Odg: Gondola
« Odgovori #125 u: 17 Prosinac, 2011, 15:47:38 »
koji će im moj gondola kad ne mogu topove da upale. malo su pobrkani ločići šta je prioritet, al dobro. valjda to tako treba. prisjelo im svima

*

BL

 • ****
 • 678
Odg: Gondola
« Odgovori #126 u: 23 Prosinac, 2011, 16:54:16 »
neka je polovna, al izgleda super.. ovakve gondole su i na najnovijim žičarama

Pa ne bih se slozio neka je polovna. Sigurnost je najbitnija a polovne stvari nisu pouzdane. Sumnjam da bi Svajcarci poklanjali nesto sto mogu jos da koriste bez dodatnih velikih ulaganja za odrzavanje.   

Odg: Gondola
« Odgovori #127 u: 30 Rujan, 2012, 13:58:43 »
ne znam gdje da postavim pitanje, ali evo ovdje ću.
da li ima iko ikakvih informacija o famoznoj gondoli, ili se već i zvanično zna da je razlog svega bila sječa šume.
poslednje informacija koju sam našla je iz juna 2012. godine.


"Radovi na izgradnji gondole Pale – Jahorina odvijaju se planiranim tokom i, ukoliko bude zatvorena cjelokupna finansijska konstrukcija, trebalo bi da budu završeni do kraja ove građevinske sezone, rekao je Srni Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme "Majneks" sa Pala, koja je izvođač radova."Dinamika radova odvija se planiranim tokom, realizovano je više od pola projekta, ali je ostalo otvoreno još oko 40 odsto finansijske konstrukcije, za koju treba iznaći način da bude zatvorena", rekao je Golijanin.
On je izrazio zadovoljstvo jučerašnjom posjetom odbornika Skupštine opštine Pale gradilištu i naglasio da su svi, bez obzira na partijsku pripadnost, podržali izgradnju gondole.
"Svi odbornici su došli, na neki način dali podršku ovom projektu i izrazili zadovoljstvo dinamikom radova, što pokazuje da postoji veliki interes ne samo opštine, već i šire regije za ovaj projekat", naglasio je Golijanin.
Prema njegovim riječima, izgradnja gondole je u potpunosti ekološki orijentisan projekat, koji prvenstveno rješava problem visokofrekventnog saobraćaja i nedostatka parking prostora na Jahorini.
"Realizacija ovog projekta značajno bi doprinijela poboljšanju turističkog potencijala kako same planine, tako i okolnih turističkih naselja. Gondola je od istorijskog značaja ne samo za opštinu, već i za cijelokupnu regiju", naglasio je Golijanin.
Gondola će predstavljati značajnu vezu između Pala, Jahorine i Sarajeva. "Ovakav način povezivanja direktno će se reflektovati na veći razvoj turizma i veći broj sportskih aktivnosti, a sama realizacija projekta otvoriće veliki broj novih radnih mjesta", istakao je Golijanin.
Gondola se sastoji od 40 stubova, 18 do međustanice, a 22 do samog vrha. Polazna stanica je udaljena 600 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.
Razdaljina do međustanice iznosi 3.100, metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini, koja posjeduje veliki turistički potencijal, koji se, ako bude pravilno iskorišten, može pretvoriti u nordijski ski-centar.
Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra sa nadmorskom visinom od 1.581 metar, a izlazi iznad Hotela "Bord" na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom, te pješaka sa ulicom.
Ukupna visinska razlika iznosi 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.
Ukupan kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prevoz njih 2.000 tokom samo jednog časa. Ukupan kapacitet parking prostora na polaznoj stanici je 500 automobila i 35 autobusa.
Realizacija projekta ima višestruki ekonomski i društveni značaj. NJenom izgradnjom biće zaustavljena dalja gradnja na Jahorini, što bi se direktno reflektovalo na očuvanje njene prirodne ljepote.
Istovremeno, svi novi smještajni kapaciteti biće preusmjereni na Pale, što bi doprinijelo daljem razvoju turizma na području same opštine.
Realizacijom projekta daće se i značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju."

Odg: Gondola
« Odgovori #128 u: 02 Listopad, 2012, 13:24:52 »
vec 4 godine dobijamo informacije da sve tece planiranim tokom.
osim polaznog platoa i parkringa, te naravvno POSJECENE SUME, nista nisu uradili.

valjda ce se javiti kad bude nesto konkretno.

*

BL

 • ****
 • 678
Odg: Gondola
« Odgovori #129 u: 02 Listopad, 2012, 13:40:27 »
Steta. Gondola bi bila dobra stvar. Mozda ipak nesto bude ... ?

Odg: Gondola
« Odgovori #130 u: 02 Listopad, 2012, 14:22:34 »
Cekaju da suma ponovo naraste :)

*

BL

 • ****
 • 678
Odg: Gondola
« Odgovori #131 u: 19 Studeni, 2012, 16:20:30 »
Nesto novo o gondoli.

izvor: palelive.com
video na: http://youtu.be/QK9L_Bk21dY


Radovi na izgradnji gondole Pale - Jahorina teku planiranom dinamikom. Do sada je u cijelosti probijena i prokrčena trasa gondole i izgrađen je veliki dio prilaznih puteva za postavljanje stubova i kasnije održavanje gondole na izuzetno nepristupačnim terenima od polazne stanice gondole do Jahorine, u dužini od 10 km.


Preduzeće Majnex ima građevinsku dozvolu za projekat gondole kao i sve prateće objekte, što predstavlja izuzetan uspjeh, imajući u obzir činjenicu da se radi o projektu velike vrijednosti. Sve obaveze prema opštini Pale kao i ministarstvima u potpunosti su ispunjene. Na polaznoj stanici je uređen plato veličine cca 18.000 m², sa prilaznim putevima od Magistralnog puta M5 u dužini od 700m. Početa je izgradnja poslovog objekta na polaznoj stanici bruto površine 350 m² do prve AB ploče. Na platou je izgrađen kameni zid dužine 140 m. 

Izvršni direktor Majnexa Maja Hršum je zadovoljna do sada urađenim i nada se da će gondola Jahorina Express biti od velikog značaja za unapređenje turističke ponude.

"Plato Jahorine, Romanije i Ravne planine je jedinstven u svijetu. Ove prirodne ljepote treba bolje iskoristiti i mi se nadamo da će gondola Pale - Jahorina učiniti mnogo na dovođenju turista i biti svojevrsna turistička atrakcija. Na međustanici na Ravnoj planini se otvara niz mogućnosti za izgradnju novih turističkih sadržaja i kompleksa. Velike površine, bogate šumom, izvorima, pećinama, predivnim krajolicima treba iskoristiti u svrhu uređenja pješačkih, biciklističkih, skijaških staza (smučarsko trčanje i biatlon), planinarskih domova, sportskih terena za pripreme raznih profila sportista. Sve ovo otvara mogućnost za dovođenje ulagača, a stanovnicima opštine Pale otvara nova radna mjesta i mogućnost prodaje domaćih proizvoda."

Partneri i saradnici firme Majnex su oduševljeni prirodom i mogućnostima gondole.

"Ljudi iz Slovenije, Italije i Austrije koji su dolazili su oduševljeni projektom. Istakli su da su bili na sličnim skijalištima i gondolama, a da je ovdje priroda prelijepa i što je najvažnije nudi realne mogućnosti. Jahorina je poprilično ograničena kada je izgradnja novih smještajnih objekata i sadržaja u pitanju. Postoji veliki problem parkinga na planini, a gondola bi osim bitnog ekološkog aspekta i rasterećenja planine ponudila nove prostore za sadržaje, naročito u ljetnjem periodu. Jedna od prednosti je i što Pale već posjeduju odgovarajuće sadržaje koji su bitni turistima. Naravno da je ponudu potrebno još više unaprijediti, jer turisti žele više sadržaja i mogućnosti."

Jedan od bitnijih aspekata projekta je i završetak magistralnog puta M5 koji je od opšteg značaja za Jahorinu, Pale pa i gondolu.

"Završetak magistralnog puta prema Višegradu bi otvorio Jahorinu prema Srbiji i što se gondole tiče, omogućio bi lakši i brži dolazak turista iz Srbije. Izbjegao bi se veliki uspon preko Romanije, a gondola bi na neki način bila povezana sa Mokrom Gorom i Andrićgradom", izjavila je Maja Hršum.

Gondola će se sastojati od 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, a 22 do samog vrha na Jahorini. Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.
...


Odg: Gondola
« Odgovori #132 u: 19 Studeni, 2012, 19:04:04 »
pa oni onomad rekoše da će gondola biti gotova do početka ove sezone. bitno je da su šumu posjekli.

*

DarkoN

 • *****
 • 6035
Odg: Gondola
« Odgovori #133 u: 19 Studeni, 2012, 19:10:02 »
pogledajte zadnjih par tekstova koji su objavljeni ovde, skoro su identicni. radovi teku planiranom dinamikom .... itd itd. jos malo pa cu da znam cijeli tekst prije nego ga objave.
Jedva cekam da se svrsi ljeto, dosta mi je vrele klime, zbogom more, zbogom more odoh u planine...

*

raca

 • ****
 • 620
Odg: Gondola
« Odgovori #134 u: 19 Studeni, 2012, 21:42:17 »
Pa nista nisu slagali, radovi zaista teku planiranom dinamikom, posjekli su sumu i napravili puteve da je izvuku. Ako je suditi po sirini prosjecene trase, reklo bi se da grade bar tri gondole jednu pored druge a ne jednu. Cak i da je naprave ne bi mogla ni da se odrzava a ne jos da donosi profit.

Ako budu ljudi skoro isli na mjesec... lako ce Jahorinu prepoznati sa mjeseca.
https://maps.google.com/maps?q=Jahorina,+Bosnia+and+Herzegovina&hl=sr&ie=UTF8&ll=43.748839,18.582516&spn=0.038007,0.098877&sll=37.0625,-95.677068&sspn=42.495706,101.25&oq=jahorina&t=h&hnear=%D0%88%D0%B0%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0,+%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%A5%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0&z=14
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.