Pozdrav Gost

Gondola

• 356 Odgovora
  • 201206 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Nichifor

• 1748
Odg: Gondola
« Odgovori #45 u: 23 Listopad, 2010, 18:23:42 »
ma ljudi apsurdno je da pričamo o nečemu čega sigurno neće biti. bar ne još za 7-8 godina. treba mnogo kockica da se poslaže prije toga

*

loop

• 1042
« Odgovori #46 u: 05 Prosinac, 2010, 11:59:26 »
Još u oktobru je objavljena vijest o planovima za izgradnju "Jahorina expressa" i tada je, kako smo već navikli na odsustvo realnih i dobrih vijesti, djelovalo kao naučna fantastika. Međutim, sada je stigla i potvrda realizacije planova:

Kako ističu iz Općine Pale, projekat vrijedan 15 miliona eura,  izgradnja gondole početi će na proljeće i biće završena do početka zimske turističke sezone 2011 godine.

“Ovaj projekat doprinosi turističkom razvoju Jahorine i cijelog regiona, a važan je i sa ekološkog stanovišta, jer će u velikoj mjeri rasteriti planinu od automobila” istakao je načelnik Općine Pale.

Investitor projekta "Jahorina express" je preduzeće Majnex sa Pala uz teničku podršku italijanske kompanije Leitner, koja je učestvovala i u izgradnji šestosjeda na Jahorini.

Prema riječima direktora firme Majnex, Veljke Golijanina, kapacitet savremene žičare je 2000 putnika na sat, koji bi se vozili u luksuznim kabinama sa po 12 sjedišta, a vožnja do olimpijske ljepotice trajala bi 15 minuta. Polazna stanica gondole, planirana je u mjestu Jahorinski potok (2 km od centra Pala), te međustanica na Ravnoj planini na nadmoskoj visini od 1405 metara. Projekat podrazumjeva postojanje 36 stubova, 17 do međustanice i 19 do vrha (1554 m.n.v).

http://bhski.ba/aktuelnosti/vijesti-iz-bih/514-jahorina-na-proljece-krece-gradnja-gondole.html
allways stand sideways!

*

brera

• 7221
« Odgovori #47 u: 05 Prosinac, 2010, 13:51:52 »
 ???Što se napredka tiće bilo bi pozitivno u smislu radi se, nešto se napravilo novo, JA se razvija,.... Ali moje mišljenje, ovo je iluzija, pogotovo finansijska isplativost. Raćunica, četiri u avtu, puta karta za gondolu!??? Ko će to koristiti, pogotovo ne gosti u apartmanima i hotelski, koji će još tovarit sav prtljag, a kola ostavit za tjedan dana??? Jedino, ako za promet skroz zatvore put Pale - JA, pa je jedina mogućnost gondola, a to bi znaćilo..... Kad zbrojim 1+1(a nisu mi poznate sve "koalicije", miriše od. smrdi mi na........

*

loop

• 1042
« Odgovori #48 u: 05 Prosinac, 2010, 14:15:41 »
apsurdno mi je da nece bit isti ski pass
allways stand sideways!

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #49 u: 05 Prosinac, 2010, 16:42:06 »
kompletan projekat je apsurdan...neka zamka ima...samo jos ovi sa Pala nece da objave sta je...jedino da zatvore put za gore...pa naprave parking ...pa ti naplate parking, pa ti naplate karte, pa ti jos marnu auto dole  (:smijeh:
ne bi me cudilo kad bi im ta kombinacija pala na pamet  anan

jedino ako STVARNO imaju zelju da razviju opstinu Pale i da tamo naprave pansionski smjestaj i hotele naravno, a da postojeci put ostave u funkciji kao i do sada onda je to vec za respekt. :bravo::(
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

« Odgovori #50 u: 05 Prosinac, 2010, 22:35:24 »
da hoce da razvijaju opstinu, mogli su sa sto drugih sitnijih projekata, koji se preko potrebni krenuti. a do velikih projekata ima jos polusrednjih, poluvelikih, onakvih i ovakvih.
ali naravno, u njih se mora nesto uloziti, a ovako mogu se dobiti krediti koji su opstini preko potrebni ....

da bar hoce koju marku, samo jednu uloziti u Jahorinu.

« Odgovori #51 u: 06 Prosinac, 2010, 01:07:35 »
kratko i jasno PIŠI PROPALO  devil:( ko ce mu se voziti gondolom koja radi do 15:30h da ima nocno skijanje pa hajde, odes citav dan i nesto malo po noci i tamo oko 20:00 - 21:00 se spustis u Pale na autobus i kuci... to bi bilo extra za ove nove klince koji su jako željni nauciti  skijati il ti ga bordati  ideea:(

*

dale

• 444
« Odgovori #52 u: 06 Prosinac, 2010, 13:10:23 »
E,sad su dve stvari u totalnoj koliziji:otvoren novi put od I.Sarajeva do Jahorine(14-15 mil.KM),a ovamo hoce da prave gondole da se ne bi islo gore autima???
Mislim da je sve to,jos uvek samo mrtvo slovo na papiru(Boze daj da se varam)!

*

loop

• 1042
« Odgovori #53 u: 06 Prosinac, 2010, 14:31:02 »
ma najlakše je izgradit još, danas svaka firma sa malo boljim bonitetom dobije kredit, više me brine usklađivanje sa OC-om ili hoće li ga uopće biti, apsurdno mi je da netko gradi vezani sadržaj sa skijalištem, a da se nigdje uopće ne spominje da vlasnik skijališta ima veze s tim, u svemu ovome nigdje, al baš nigdje nisam vidia da se spominje OC Jahorina, je li opcina pogoduje investitoru, je li to zakonito neznam.
allways stand sideways!

*

Ime

• 193
« Odgovori #54 u: 06 Prosinac, 2010, 14:59:21 »
Interesantno da je neko spreman na takvu vrstu investicije. Meni ostaje nejasno ko je tu ciljna grupa: vikend skijasi nisu sigurno, lokalci (stanovnici Pala i okolnih mjesta) mislim da takodjer nisu jer se radi o premalenom broju ljudi da bi se isplatilo, mislim da nisu ni turisti koji na Jah ostaju 7 ili vise dana jer oni sigurno nece parkirati auto/autobus na parkingu u Palama, prebacivati sve stvari u gondolu, i onda sa gondole ici u vikendice/apartmane/hotele.

Iako gondola zvuci interesantno (narocito spust sa vrha Jahorine pa do parkinga (nekih 1000 m nadmorske visine razlike), ja kao skijas iz Sarajeva sigurno necu koristiti gondolu ako ne bude dio ski pass-a. Tu dolazimo do pitanja da li ce se pokusati "natjerati" skijase da koriste gondolu putem naplate ulaza na Jahorinu, ili neke ekoloske takse. Pretpostavljam da niko nece uloziti milione KM a da se ne osigura da ce gondola biti koristena dovoljno da povrati novac. A tu vjerovatno dolazi politika.

Steta sto se gondola ne instalira na dno Prace pa da vozi do vrha Jahorine. E to bi znacajno unaprijedilo skijasko/bordersku ponudu, a definitivno bi privuklo i veci broj gostiju.

*

dale

• 444
« Odgovori #55 u: 06 Prosinac, 2010, 15:20:14 »
Mozete li zamisliti 4-clanu porodicu sa gomilom kofera,koja trci sa sve stvarima na gondolu(sa kabinama za 12 ljudi,punu kao sibica...),iskrcaju se na poljice,a smestaj
imaju u vikendici oko Satora,pa opet stvari,taxi(ima,nema....)......STRASNO!!!!

« Odgovori #56 u: 06 Prosinac, 2010, 21:28:44 »
@IME
veoma pametno razmisljanje. Ja sam ubjedjen da je neki deal u pitanju.
O cemu se radi, jos cemo saznati.

@LOOP
Nije stvar u kreditu, negu u BiH se dobija jos uvijek investicijska EU lova koja je skoro bez kamata i na dugorocnu otplatu te razlicite vrste povlastica. Neke se ne moraju niti otplatiti.

*

raca

• 620
« Odgovori #57 u: 11 Siječanj, 2011, 02:32:16 »
Jbt... koga li ce vuci ovom gondolom?

Isto sam zeljan znati koliki je prihod od sjece sume kroz koju ce proci ta gondola?
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

« Odgovori #58 u: 09 Svibanj, 2011, 19:36:29 »
http://www.e-turizam.com/Turizam-Vijesti/Vijesti-o-ulaganjima-u-turizmu/BiH-Za-gondolu-na-Jahorini-15-miliona-eura.html

Za gondolu na Jahorini 15 miliona eura
PONEDJELJAK, 09 SVIBANJ 2011
Upravo se kroz šumu probija trasa duga 6,5 kilometara i široka 400 metara i ti radovi trajat će do kraja idućeg mjeseca.Izgradnja gondole koštat će 15 miliona eura, a to će osigurati otvaranje 1.000 radnih mjesta. Dio novca osigurala je i Evropska unija iz fonda za zaštitu životne sredine.

Polazna stanica bit će na Palama, a zadnja na Jahorini, na 1.550 metara nadmorske visine. Međustanica će biti na Ravnoj planini. Gondola će imati 35 kabina i ova žičara će za sat vremena moći da preveze 2.000 putnika, a voćnja od Pala do jahorine trajat će 15 minuta.Također su počeli i radovi na izgradnji nove skijaške staze od Jahorine do Pala.

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #59 u: 09 Svibanj, 2011, 20:44:08 »
1000 radnih mjesta...pa nije zeljezara  (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4