Pozdrav Gost

Gondola

• 356 Odgovora
  • 205178 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

brera

• 7221
Odg: Gondola
« Odgovori #60 u: 09 Svibanj, 2011, 20:46:38 »
 :o :o :o
Nisu i neče srediti postoječe staze, a trebalo bi jih pod hitno, a ovi....... Počinju nešta novo a stare, otvorene stvari se ne dovrše kako treba. Dokle tako?? 3:( 3:( Kojih 1000 radnih mjesta?? >:( Pa šta če gurati tih 35 kabina?? 3:( 3:( 3:(

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #61 u: 09 Svibanj, 2011, 21:31:19 »
brera ovi sto prave ovu gondolu nemaju veze sa OC jahorina niti sa stazama...meni licno ovo lici na posjeci sumu i udri brigu na veselje...ja sam obisao pocetnu stanici ove gondole...pa to nije ni u Palama to je pet kilometara od Pala bogu iza tregera...
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

« Odgovori #62 u: 09 Svibanj, 2011, 22:18:24 »
Tako su posekli šumu praveći onu novu stazu tamo što ide oko naselja Šator (stavljao je VIP slike), ne znam planira li se da se šta od toga završi

*

pinkpanter

• 156
  • Ma zajebi bord, daj mi skije.: ))))))
« Odgovori #63 u: 10 Svibanj, 2011, 01:19:18 »
1000 radnih mjesta...pa nije zeljezara  (:smijeh:

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Vjecita dilema: Hoce li biti snijega kad odem na skijanje ili ne !?

« Odgovori #64 u: 10 Svibanj, 2011, 09:08:05 »
morat cemo da uvezemo tu radnu snagu :)
a ima li ko barem sliku gdje bi isla ta navodna staza od Jahorine do Pala

*

brera

• 7221
« Odgovori #65 u: 10 Svibanj, 2011, 12:43:34 »
brera ovi sto prave ovu gondolu nemaju veze sa OC jahorina niti sa stazama...meni licno ovo lici na posjeci sumu i udri brigu na veselje...ja sam obisao pocetnu stanici ove gondole...pa to nije ni u Palama to je pet kilometara od Pala bogu iza tregera...
Pa nije JA od svih i od svakog, pa da se može raditi šta želi i hoče. 3:( 3:( Kad je GRS htio napraviti "kučicu" svi su se digli i stop. Drže se nekih normi. Koje su norme sad u pitanju?? :o Novac i finansijska korist pojedinaca. >:( Još nešto me zanima kod tih impozantnih mjera: 400m široki pojas?????????????

*

Nichifor

• 1748
« Odgovori #66 u: 13 Svibanj, 2011, 14:09:55 »
Kompanija "Majneks" sa Pala dobila je plakete "Evropski društveno odgovoran subjekat" za 2011. godinu, te "Evropski ekološko-poslovni projekat BiH" za projekat Gondola "Jahorina ekspres", koje dodjeljuje Evropski pokret u BiH.

Genaralni menadžer "Majneksa" Maja Golijanin izjavila je Srni da je velika čast dobiti ova dva priznanja, odnosno da vas primijeti jedna evropska organizacija, naglasivši da je gradnja moderne gondole od Pala do Jahorine počela krčenjem šume i pripremom terena za izgradnju parking prostora na lokalitetu Jahorinski potok, oko 600 metara na magistralnom putu Pale - Prača.

"Osim pripremnih radova na polaznoj stanici gondole, odnosno na parkig prostoru koji će moći da primi oko 500 automobila i 35 autobusa, `Majneks` gradi i prilazne puteve. Riječ je o velikom i obimnom poslu, jer je potrebno prilagoditi postojeći teren koji nije pristupačan, a pokriven je i šumom", istakla je Golijaninova.

Prema njenim riječima, bilo je planirano da gondola bude gotova do početka ovogodišnje zimske sezone, međutim, zbog zastoja u administraciji rok je malo produžen, tako da se završetak izgradnje, čija je vrijednost oko 15 miliona evra, očekuje za šest do osam mjeseci.

Golijaninova je rekla da će gondola prevoziti od 1 500 do 2 000 putnika na sat, da se do Jahorine stiže za 15 minuta, a sastoji se od 40 stubova, od kojih će 18 biti postavljeno do međustanice, a 22 do samog vrha.

"Međustanica je na Ravnoj planini, na nadmorskoj visini od 1 411 metara, jer - kako kažu - ova lokacija predstavlja i veći turistički potencijal od same Jahorine, a i pogodna je za izgradnju nordijskog centra i ostalih pratećih objekata", naglasila je Golijaninova.

Ukupna dužina trase je 6 602 metra, udaljenost od međustanice do vrha je 3 502 metra, sa nadmorskom visinom od 1 581 metar i izlazi iznad hotela "Bord" na Jahorini, što značajno doprinosi povezanosti skijaša sa stazom i pješaka i šetača sa ulicom.

Golijaninova je navela da je kapacitet jedne kabine osam putnika, naglasivši da će se realizacijom ovog projekta rasteretiti Jahorina, odnosno riješiće se problem parking prostora na planini, s ciljem poboljšanja turističkog potencijala olimpijske ljepotice, ali i Pala.

"Mi želimo da u nekom narednom periodu turistički smještajni kapaciteti budu u opštini Pale, kako bi se Jahorina rasteretila ne samo od automobila, već i od dalje izgradnje, koja ni po Masters planu nije moguća", istakla je Golijaninova.

Ona je naglasila da će se, zahvaljujući ovom projektu, zaposliti oko 1 000 radnika, direktno i indirektno, tokom same izgradnje, a i kada gondola bude izgrađena, jer će biti podignuti i razni prateći objekti - na polaznoj stanici, međustanicama i na izlaznoj stanici.

"Smatramo da realizacija ima višestruki - kako ekonomski, tako i društveni značaj. Zaustavila bi dalju izgradnju na Jahorini, te njene prirodne ljepote, zbog čega je i poznata u cijelom svijetu", istakla je Golijaninova.

Menadžer "Majneksa" rekla je da će kompanija najvjerovatnije na ovom projektu sarađivati sa italijanskom firmom "Lajtner", koja je bila glavni dobavljač opreme za izgradnju šestosjeda na Jahorini, a sa kojom je tokom procesa izgradnje "Majneks" postigao izvanrednu saradnju.

"Kao jedan od tri svjetska vodeća proizvođača ovakve vrste opreme, dolazimo i sa idejom o ponovnoj saradnji. Trenutno smo u procesu pregovaranja i prikupljanja ponuda od sva tri proizvođača opreme, tako da će odluka biti donesena uskoro", naglasila je Maja Golijanin.

« Odgovori #67 u: 01 Lipanj, 2011, 16:00:47 »
...
Golijaninova je rekla da će gondola prevoziti od 1 500 do 2 000 putnika na sat, da se do Jahorine stiže za 15 minuta, a sastoji se od 40 stubova, od kojih će 18 biti postavljeno do međustanice, a 22 do samog vrha.
Sami vrh Jahoine je Gola Jahorina, a izlaz je planiran kod Borda, sto i rece u slijedecoj recenici, jer je to veoma vazan projekat, koji ce povezati "skijaša sa stazom i pješaka i šetača sa ulicom"  austin:(

Ukupna dužina trase je 6 602 metra, udaljenost od međustanice do vrha je 3 502 metra, sa nadmorskom visinom od 1 581 metar i izlazi iznad hotela "Bord" na Jahorini, što značajno doprinosi povezanosti skijaša sa stazom i pješaka i šetača sa ulicom.

Golijaninova je navela da je kapacitet jedne kabine osam putnika, naglasivši da će se realizacijom ovog projekta rasteretiti Jahorina, odnosno riješiće se problem parking prostora na planini, s ciljem poboljšanja turističkog potencijala olimpijske ljepotice, ali i Pala.
Sve ce se rasterititi, a najvise djepovi turista i prijatelja Jahorine. Bas me zanima na koju ce foru probati zabraniti vozilima do Jahorine, naravno ako ikad zavrse projekat.

"Mi želimo da u nekom narednom periodu turistički smještajni kapaciteti budu u opštini Pale, kako bi se Jahorina rasteretila ne samo od automobila, već i od dalje izgradnje, koja ni po Masters planu nije moguća", istakla je Golijaninova.
Gosp. Golijanin, Master-planom je predvidjen smjestaj za oko 10.000 kreveta, sto znaci da bi pored postojece 4.000 trebalo izgraditi jos 6.000 kreveta samo na Jahorini, a gdje su jos Dvorista.

Ona je naglasila da će se, zahvaljujući ovom projektu, zaposliti oko 1 000 radnika, direktno i indirektno, tokom same izgradnje, a i kada gondola bude izgrađena, jer će biti podignuti i razni prateći objekti - na polaznoj stanici, međustanicama i na izlaznoj stanici.

Na ovo oko 1000 radnika necu ni obratiti paznju. Ali na pratece objekte hocu: sve je to na "poljuprivrednoj zemlji" van zone gradjenja, bez ikakvih dozvola (ne mogu ih niti dobiti jer nije gradjevinska zona, ali ce to se sredjivati kad se izgrade objekti. :o

U svakom slucaju, sumu su vec posjekli, pa cemo vidjeti dalje. Inace, ova Gondola je veoma potrebna Jahorini. Jer nismo nikako mogli primiti sve te turiste, kojih je uzgred receno bilo oko 40-50% manje ne prethodnih godina. Sve cemo VAS natjerati da parkirate 5 km od Pala prema nigdje, naplatice vam se parking po veoma povoljnoj cijeni a gondola ce isto biti simbolicna, tako da cete vjerovatno doci praznih djepova do "setalista na Jahorini".
Naravno, Majnex nece imati svoju GSS sluzbu koja ce uvijek biti spremna da spasava i skida ljude iz gonodole, jer ovakve gondole se ne kvare.

Dragi forumasi, za vasu informaciju, ova "eventualna saradnja sa Leitnerom" je malo cudna, jer mi u Leitneru jos na pocetku zime rekose da su "utalili" polovnu gondolu.

*

brera

• 7221
« Odgovori #68 u: 01 Lipanj, 2011, 17:33:41 »
Postavlja se pitanje dali uopšte ima smisla to komentirati. Izgleda, da je JA jedno malo igralište, pjeskovnik za neku "malu djecu", za neke i njihove bolne, defektne planove. Dali sve to ima smisla. Šta rade odgovorni, vlada, ministarstva??? Ili je cilj upropastiti JA skroz i onda.... Čovjek si postavlja pitanje, dolaziti još ili ??????????????????????????

*

mijat

• 6728
« Odgovori #69 u: 01 Lipanj, 2011, 22:38:03 »
do sada se ni jednom nisam oglasio u ovoj temi pošto mislim da je čist promašaj u pitanju i besmislica  3:(

dolazićemo mi brera i dalje ali ako mi neko zabrani da se popnem autom do gore reći ću zbogom jahorino  :'(

« Odgovori #70 u: 02 Lipanj, 2011, 08:33:17 »
Mislim da vama treba jedna Brankica Stanković i insajder za ovakve slučajeve! Forumaši iz Srbije znaju na šta mislim.

*

skiDeki

• 6752
  • ZLATNA VREMENA
« Odgovori #71 u: 02 Lipanj, 2011, 17:33:53 »
do sada se ni jednom nisam oglasio u ovoj temi pošto mislim da je čist promašaj u pitanju i besmislica  3:(

dolazićemo mi brera i dalje ali ako mi neko zabrani da se popnem autom do gore reći ću zbogom jahorino  :'(
Potpuno se slazem, ali jos nista necu reci!
Mislim da vama treba jedna Brankica Stankoviæ i insajder za ovakve sluèajeve! Foruma¹i iz Srbije znaju na ¹ta mislim.

Ova ti je dobra, ko zna sta bi iskopali u vezi sa tim, Bravo Boki :bravo::(
...skije na rame i sanke u ruke pa put rajske doline...

*

raca

• 620
« Odgovori #72 u: 09 Lipanj, 2011, 17:02:36 »

Pa sad, volim skijanje i Jahorinu, ali ne bas toliko.

Dok god lokalni kauboji vode tu pricu, od Jahorine nista vise nece biti izuzev dva, tri vikenda skijanja godisnje. Vec su rastjerali goste, a povratiti iste ce biti vrlo tesko, tako da i naredne dvije, tri godine slusacemo istu pjesmu.
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

« Odgovori #73 u: 20 Srpanj, 2011, 17:38:13 »
Dopune regulacionog plana: Izgradnjom gondole zaštititi prirodne ljepote Jahorine

Skupština opštine Pale usvojila je izmjene i dopune Regulacionog plana dijela posebnog područja Jahorine, kojima se otklanjaju ranije uočene nepreciznosti i stvaraju uslovi za daljnji turistički razvoj na olimpijskoj ljepotici.

Kako je za eKapiju potvrdio načelnik Pala Slobodan Savić, promjene koju su nastale u planu su neznatne, ali će znatno poboljšati pitanje privatnog ulaganja i izgradnje na ovom području. Kao najvažniju stavku u dopunama navodi definiranje linije kojom će ići buduća gondola "Jahorina express".

Radi se o velikom projektu kompanije "Majnex" ukupne investicije od 15 miliona eura, koja će omogućiti potpuno novi vid transporta do poznate planine Jahorine. Gondola će se sastojati od 40 stubova, od kojih će 18 biti postavljeno do međustanice, a 22 do samog vrha. Kapacitet jedne kabine bit će osam putnika, što će omogućava prevoz 2.000 putnika tokom samo jednog sata.

Načelnik Savić naglašava da se ovim regulacionim planom nastoji promijeniti davno napravljena greška na putnoj komunikaciji planina - grad. "Izgradnjom gondole ostvarit ćemo jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je da se grad razvija i gradi, a da se sačuvaju prirodne ljepote Jahorine", kazao je Savić za eKapiju.

Izmjenama regulacionog plana također je tačno određena površina i lokacija gdje će se graditi sportski tereni te 400 novih parking mjesta. Savić je također dodao da na Jahorini nema više prostora za izgradnju vikendica te da se ovim planom stavlja tačka na nelegalnu gradnju. Prema njegovim riječima, određeni broj objekata na Jahorini je legalizovan, dok se drugi nalaze u fazi legalizacije.

Inače, regulacioni plan posebnog područja Jahorine usaglašen je sa Master planom za Jahorinu, a reviziju prvobitnog plana iz 2008. godine uradio je Institut za građevinarstvo Banjaluka.

*

sina

• 147
« Odgovori #74 u: 20 Srpanj, 2011, 21:41:16 »
ej ,nemojte bas toliko raditi.ostavite nesto i za dogodine.
koliko samo velikih projekata na jednom mjestu.
sta reci nego svaka cast.