Pozdrav Gost

Gondola

 • 356 Odgovora
 • 205177 Hitova

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

*

bakica

 • ***
 • 255
Odg: Gondola
« Odgovori #345 u: 17 Prosinac, 2015, 10:15:34 »
 hug:( hug:( hug:(

 ideea:(   sad sam malo prelistala postove BL, pretpostavljam da me povezuješ s tim nikom zato što sam otvorila temu o skijanju na Ravnoj planini?
Šta je u tome sporno, ako može tema o Mojmilu, zašto ne i o ovome?
Igrom slučaja živim u blizini i zato se interesujem, naročito zbog noćnog skijanja.

Odg: Gondola
« Odgovori #346 u: 17 Prosinac, 2015, 12:24:45 »
Sacekacemo da vidimo sta BL ima za rec
Ma sala mala, nema snijega pa moramo nesto pisati

*

bakica

 • ***
 • 255
Odg: Gondola
« Odgovori #347 u: 18 Prosinac, 2015, 10:08:45 »
Šala uvijek dobrodošla  :)
Evo najavljuju skijanje sutra na Jahorini,   dance1  ali nikako da dođem do informacije šta se dešava podno gondole  :'(

*

Ime

 • ***
 • 193
Odg: Gondola
« Odgovori #348 u: 21 Rujan, 2016, 15:53:29 »
Čudi me da niko ne piše da će se ipak izgraditi gondola na Jahorini. Dobro, ne baš na Jahorini, već na Ravnoj planini, i neće biti dugačka 6,6 kilometara kao što su lagali na početku, već 1,3 km, i neće povezivati Pale s Jahorinom, ali ne treba sitničariti.

I sad dolazimo do onoga što smo ovdje ranije pisali, a to je planska krađa šume koju su uradili pod izgovorom projekta izgradnje gondole i staza sa Jahorina prema Palama, a razmjere te krađe se vide na slici ispod:

Zelenom bojom je zaokružena staza za skijanje u dužini od cca. 1,3 km i na toj dionici će Leitner instalirati gondolu. Crvenom bojom su označeni "planirana" trasa gondole i ski staza koja je trebala sa Jahorine spuštati se do podnožja gondole. Posječena je ogromna količina šume za što naravno nikada niko neće odgovarati.

"U planu je da u narednom periodu gondola ide do Jahorine. Taj dio ne zavisi od nas, nego od pronalaska investitora jer je ovo skup projekat. Samo ova faza do Ravne planine košta 10 miliona maraka”, kazao je Nikola Čvoro, koordinator za komunikacije firme “Majnex” koja je projektant i investitor."

Ne zavisi od njih. Interesantno, nisu to govorili kada su sjekli šumu.

*

brera

 • *****
 • 7221
Odg: Gondola
« Odgovori #349 u: 22 Rujan, 2016, 11:08:23 »
 X( X( X(
I nikom ništa...

Odg: Gondola
« Odgovori #350 u: 22 Rujan, 2016, 23:59:16 »
Ne znam zašto se pojedini forumaši sekiraju zbog te šume s obzirom gdje se šuma nalazi (ne mislim na Breru).

*

Sinke

 • **
 • 98
Odg: Gondola
« Odgovori #351 u: 25 Rujan, 2016, 01:35:22 »
@Ime
Neka me isprave drugi ako grešim, desna "ski staza" koju si obeležio od Jahorine do Pala, nije ski staza i nije sada prosečena. U pitanju je dalekovod i njegova ruta kroz šumu, dakle nema veze sa projektom gondole.

Potencijalna ski staza je planirana ispod trase gondole, mada topologija terena je takva da se tom trasom ne možete spustiti na skijama do Pala, bez povremenog tabanjanja uzbrdo.

Mislim da na pogrešan način kritikujete ovaj projekat. Svaljivanje krivice na privatnu kompaniju je besmisleno, odgovornost ugovaranja projekta, poštovanja rokova, definisanja uslova implemetacije, penala, itd. leži na državi. Ako je država ugovorom omogućila da privatna kompanija poseče šumu, a da ne napravi gondolu, to nije krivica privatne kompanije, već servisa građana - države i njenih lokalnih predstavnika koji su verovatno sklopili ugovor. Da li je ugovor loš zbog nesposobnosti države ili je loš zbog korupcije ili nije ispoštovan sa jedne ili obe strane opet je na državi da ispita jer jedina ima zakonsko pravo i obavezu da to uradi. A građani moraju da pritisnu državu da to učini.

Na kraju projekat gondole nije jeftina stvar, nije prosta stvar. Mala, a vrlo bogata opština Čajetina/Zlatibor se dugo mučila sa projektom gondole (pre svega panoramske). Zlatibor je destinacija koju godišnje poseti više turista nego celo Sarajevo sa širom okolinom, to je destinacija koja je raspordata 12 meseci u godini, trasa gondole je većim delom "ravna",  bez obzira na sve to nije bilo lako finansirati projekat niti dobiti podršku države i JP Skijališta Srbije.

Na kraju, posle godina pregovora, odlaganja, previranja, sukoba moćnika i političara, opština Čajetina je bez JP Skijališta Srbije zatvorila finansijsku konstrukciju gondole od Zlatibora do Tornika (skijališta). Gondola će biti dugačka gotovo 9km, biće jedna od najdužih u Evropi. Trnovit put od plana do realizacije za mnogo bogatije od Pala i Jahorine...
*

Ime

 • ***
 • 193
Odg: Gondola
« Odgovori #352 u: 26 Rujan, 2016, 11:58:36 »
@Ime
Neka me isprave drugi ako grešim, desna "ski staza" koju si obeležio od Jahorine do Pala, nije ski staza i nije sada prosečena. U pitanju je dalekovod i njegova ruta kroz šumu, dakle nema veze sa projektom gondole.
Sasvim moguće. u tom slučaju se radi o "samo" 5 kilometara trase koju su posjekli, a znali su da nemaju novca da završe projekat.

Mislim da na pogrešan način kritikujete ovaj projekat. Svaljivanje krivice na privatnu kompaniju je besmisleno, odgovornost ugovaranja projekta, poštovanja rokova, definisanja uslova implemetacije, penala, itd. leži na državi.
Ja ne kritikujem samo investitora. On je samo iskoristio koruptivne kapacitete sistema i u tom pogledu se ne razliku od 99% privatnika u BiH koji bi uradili isto da su bili u mogućnost.

Na kraju projekat gondole nije jeftina stvar, nije prosta stvar.
Naravno. Ali to nije bila prepreka da investitor godinama bombastično najavljuje skori završetak projekta povezivanja Pala i Jahorine, a vjerujem da je osim sječe šume tu bilo još kriminala, kao što su grantovi itd.

"Danas je u prostorijama Opštine Pale potpisan protokol o zajedničkoj saradnji Opštine Pale i firme Majnex d.o.o. na realizaciji projekta izgradnje gondole "Jahorina Express". Projekat izgradnje gondole "Jahorina Express" je od strateškog i istorijskog značaja za Opštinu Pale jer treba da poveže grad Pale i Olimpijsku planinu Jahorinu....Ako dobijemo određena grant sredstva, a imamo već sastanke sa nekim konsultantima, naknadnim ugovorom biće definisan odnos opštine Pale i firme "Majneks" i učešće opštine u tom projektu", istakao je Kovačević."

Investitor je obmanuo javnost na način da je predstavljao da im je cilj povezati Pale i Jahorinu, a sada se vidi da je cilj bio da naprave svoje skijalište u čemu su dobili i podršku budžeta i politike. Rezultat je da će Jahorina zbog toga imati manji broj gostiju, što je u redu ako se gleda aspekt konkurencije, ponude i potražnje, ali u ovom slučaju se radilo o klasičnoj obmani.

Odg: Gondola
« Odgovori #353 u: 27 Rujan, 2016, 00:12:13 »
Opet mi nije jasna pretjerana briga pojedinih forumaša za projekat gondole. To je kao kada bih se ja sekirao za nešto u Rumuniji.

*

HeAd

 • *****
 • 4368
Odg: Gondola
« Odgovori #354 u: 29 Rujan, 2016, 08:46:30 »
ovo je ona ipak su pare ostale na Jahorini, jes da su otisle malo nize, a trebale su biti ulozene malo vise  (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

raca

 • ****
 • 620
Odg: Gondola
« Odgovori #355 u: 09 Veljača, 2017, 21:16:28 »
Mozda trolujem temu koja nije odavno pokrenuta jer mi je bila smjesna prica oko gondole ali na kraju mozda nisu napravili gondolu ali su napravili paralelno skijaliste koje uspjesno funkcionise ispred nosa Jahorine.  Jbt...
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

Odg: Gondola
« Odgovori #356 u: 19 Veljača, 2017, 16:52:40 »
Ubleharili su sa gondolom. Prica je bila da ce je zavrsiti to nove godine al ne bi nista. Nema nistavod toga ove sezone.