Prvo malo teorije.
Izvor skijanje.hr.
Popularni skijaški kompleks udaljen je cca 150 km od Zagreba, što ispada oko dva sata vožnje automobilom, kojim god putem krenuli, a krenuti je moguće u dva pravca. Jedan vodi preko Krapine i Ptuja, dalje prema Kidričevu, Slovenskoj Bistrici i Zreču. Alternativa je preko Rogateca, Rogaške Slatine pa preko Slovenskih Konjica ili Slovenske Bistrice dalje do Zreča i Rogle. Iz Rijeke treba potegnuti čak 230 km, što traje nekih 3 sata i 15 minuta. Možda nekima za jednodnevno skijanje previše, no za vikend - nikako. Iz Rijeke je potrebno preko Ljubljane držati dalje autoput za Celje te putom izaći na izlazu Slovenske Konjice. U toj točki spajaju se putevi iz Zagreba i Rijeke, a od autoceste do Zreča ima točno 10 km. Do skijališta još dodatnih 15 km, većinom planinske ceste koja se uspinje na 1.500 mnv.
Specifičnost Rogle je dolazak automobilom na vrh planine (nešto slično kao i kod Sljemena, nap.a.). S jedne strane u vrijeme težih vremenskih prilika to može stvoriti određene probleme, no s druge strane, komoditetu skloniji gosti automobilom dolaze u samo srce planine te se parkiraju nekoliko metara od skijaške staze i nekoliko metara od svog hotela/apartmana.
Polaganim odmicanjem od ravnog platoa, doma većine navedenih aktivnosti dolazi se do prvih skijaških padina. Spustom po crveno-plavoj stazi imena Planja dolazi se do prvog raskrižja, na kojem je moguće otići na sidro za odličnu crvenu stazu Jasa, ili pak desno na stazu Košuta. Obje staze su opremljene reflektorima te je moguće noćno skijanje od četvrtka do nedjelje u periodu od 17 do 21 sat.
Produžimo li na dno Planje, dolazimo do restorana i dna istoimene sjedežnice. Od tamo možemo produžiti desno prema vučnici na stazama Osrtušica 1 i 2. Riječ je o stazama vrlo lijepe konfiguracije, no nešto kraće dužine. Odemo li na drugu stranu dolazimo na paralelne vučnice imena Mašin Žaga, koje vode prema vrhu snowparka. Upravo je snowboard park jedan od najvećih ponosa Rogle u posljednje vrijeme. Najveći snowboard park u ovom dijelu Alpa nudi brojne mogućnosti za sve, a česti eventi podigli su ionako veliku živost Rogle na još višu razinu.
S vrha Mašin Žage moguće je otići na jedan dislociran, ali boljim skijašima i interesantniji dio - Jurgovo. Jurgovo 1, 2 i 3 staze su koje pokrivaju sidra i jedna četverosjedežnica. Crvene i crne staze lijepog nagiba i dužine zadovoljit će većinu odličnih skijaša.
Rogla nudi odlične uvjete za odmor obitelji, jednodnevna i vikend skijanja te odmor u planinskom okruženju gdje netaknuta i gusta crnogorica daje okruženje mira i zimske idile. Bilo da je riječ o skijaškim počecima, ili pak uživanju iskusnih skijaša, Rogla daje puno. No sedmodnevni odmor bi mogao ubrzo dosaditi, pogotovo ukoliko smo orijentirani samo na skijanje. U tom slučaju ipak je bolje potražiti drugo odredište, ili pak utjehu pronaći u odlično temperiranoj sauni, naravno, s pogledom na skijalište.
xxx
Lični utisak:
Lični ustisak je da je Rogla prelijepo skijalište sa stazama za svakoga. Ali tu mislim baš na svakoga. Čim dođete na vrh dočekaće vas četverosjed sa kojim se iz doline, odnonso sa koje god staze dolazili morate popeti na vrh (možda ima I drugi način al jag a nisam našao ;-)
Ono što se meni dopalo su extra uređene staze, topovi rade non stop (tako da kad prođete kraj nekog imate osjećaj da vas bombarduje million iglica- ali I to je ugođaj), staze su široke…moja jedina zamjerka je što gore pomenuti četverosjed vozi na vrh dugo dugo. Nisam mjerio ali čini mi se 12-15 minuta. U restoranu na vrhu, dakle tik uz sami parking sve je skupo. Mala boca soka je 2 evra a mini pica (koja se pojede u dva zalogaja) košta 9,5 evrića. Moja je preporuka, ko nađe smještaj podno Rogle dakle kod Zreča da tamo I jede jer je u tim restoranima pica 5.6 evra, a nude se naravno I sve vrste čorbica I ostalih kuvanih jela. Na putu Zreče- Rogla mogu se naći apartmani koji su dosta jeftiniji od hotelskog smještaja na samom vrhu. Hotel na Rogli je odmah pored javnog parkinga I tog restorana. U njemu imate ski rental I sve osttalo što vam je potrebno. Moj utisak je da je Rogla super centar za vikend- Iz Banjaluke se stiže za 2,30 do 3 sata (zavisi ko vozi ) – cijena jednodnevnog ski pasa je 28 evra, dva sata je 20 evra.
Slijede fotke I video: