IZVOR: NEZAVISNE NOVINE
FIJASKO ZIMSKE TURISTIČKE SEZONE
D. MUMINOVIĆ - 11.01.2011 16:37
SARAJEVO - Zbog nedostatka snijega na bh. planinama zimskoj turističkoj sezoni prijeti fijasko, potvrdili su juče u centrima na Jahorini, Bjelašnici i Rostovu.
Na Jahorini je više od polovine ranije ugovorenih aranžmana otkazano, dok je na Rostovu otkazano čak 80 odsto ugovorenih aranžmana.
"Katastrofa! I ovi što ne otkažu aranžmane dođu, i umjesto sedmicu, budu ovdje dan ili dva. Sve što je bilo u našim rukama mi smo uradili. Promovirali smo planinu, obezbijedili nove liftove, nabavili i skijaške topove, ali sve je to bilo uzaludno jer snijega nema", kazao je Savo Kovač, predsjednik Turističke zajednice Istočno Sarajevo, te naglasio da je slična situacija u ski-centrima u cijelom regionu.
Kovač objašnjava da je zbog raspusta i godišnjih odmora januar najvažniji mjesec u zimskoj turističkoj sezoni. Zbog nedostatka snijega na Jahorini od početka ove godine gotovo da i nije bilo skijanja.
"Mi gledamo u nebo i nadamo se snijegu. Najavljuju snijeg za 15. i 22. januar, ali ranije su bile najave da će cijela zima biti dobra, pa opet ništa", dodao je Kovač.
Na Bjelašnici jučer uopšte nije bilo snijega.
"Još je rano govoriti da je sve gotovo, ali već treću sezonu imamo problema sa snijegom. Ne samo da nije bilo snijega, nego je i toplo, tako da ni snježni topovi ne rade. Nemamo još podatke o otkazanim aranžmanima, ali je izvjesno da je ovo veliki udarac za turističke radnike", rekla je Muamera Šehić, glasnogovornica firme "ZOI '84", koja gazduje Bjelašnicom i Igmanom.
Matro Babić, vlasnik ski-centra Rostovo, tvrdi da je više od 80 odsto ugovorenih aranžmana otkazano.
"Šta da radimo. Ne znam ima li uopšte smisla pričati. Bili smo spremni kao nikad do sada, ali ne možemo uticati na snijeg. Skoro sve je otkazano. I ovi što dođu zadrže se dan-dva i odu", rekao je Babić.
Kaže da mu je preostalo samo da se nada da će u sljedećim mjesecima biti malo više snijega, pa da bar malo nadoknade propušteno.