Mislim da je Vasiceva izjava podigla puno prasine, i da nam to treba u ovom momentu.
Ljudi, stanje je katastrofalno na Jahorini. Neki dan su hotelijeri isli kod premijera, bilo je prilicno gusto. Kakve stranke i kakvi bakraci!
Situacije nije nimalo sarena. Tako da mora neko stati javasluku u kraj.
Cist politicki govor. I vrapcima na grani je jasno da je na Jahorini lose, i da ima dosta lose energije koju ovim tekstom pisac hoce usmjeriti samo u jednom pravcu. Ovde neko ko je dobro upucen u situaciju, namjerno zaboravlja da napomene da vlast na Palama drzi SDS a pomenuti gospodin koliko sam razumio je iz rivalske stranke vladajuce u RS i BiH, SNSD. Da ne bude zabune, ne pripadam ni jednoj od stranaka, samo mi vrijedja inteligenciju.
Jahorinom i glavnom infrastrukturom upravlja OC Jahorina, to smo apsolvirali vec nekoliko puta na ovom forumu, opstinskim ingerencijama upravlja opstina (koje nisu male, ali nisu jedine i kljucne, da bi se tursiticki fijasko svalio na njih). Apsolvirali smo i to, da na Jahorini nisu moguce nize cjene za lokalne skijase, kao ni za sportiste, studente i ostalu bagru.... zbog neke krivicne odgovornosti, kao ni nize cjene smjestaja, pretpostavljam zbog guzve u istim. Najzalosniji su hotelijeri koji idu kod premijera, da se zale...Iritantno do bola. Tu delegaciju, prije svakog razgovora bih zapitao, koliko su nocenja ostvarili u toku prethodnog proljeca, ljeta i jeseni? Sta to ima planina Tara ljeti a nema Jahorina? Ljude koji nastradaju u poplavama razumim, oni cak toliko ne kukaju na svoju muku, ali ovo..., nazovite me okrutnim, ali ovo ne mogu da razumim.
Ubjedljvo najveci saucesnik u losoj situaciji je vlada koja je tresnula lovu(pitam se ciju lovu) a da nije bolje osigurala svoje investicije, vec je dala neozbiljnim ljudima da se igraju s njima. Ako date djetetu da vam spiska cjelu platu na gluposti, pitam se, ko je kriv vi ili djete?
Nece propasti Jahorina, ona je tu hiljadama godina ali za ski centar sa ovoliko lesinara oko njega, nisam siguran.
Ovo sam napisao prosle godine, tri mjeseca prije pocetka ove sezone, pa da se ne ponavljam:
Kakva je avlija na Jahorini, moze se viditi i kakav je domacin.
1. Ljetos kad sam bio gore iznervirao sam se jer ni asfaltnu podlogu od par kilometara ne mogu da srede u turistickom centru, umalo nisam otkinuo tocak kod Ogorelice II, a i svuda je put skoro ko makadam.
2. Van sezone, u istom periodu, nikakvi radovi tipa ciscenje staza, uredjivanje prilaza i slicno. Za to ne treba velika investicija.
3. U toku sezone nemojte gasiti zicare kad ima snijega u pola 4, jer autobus za radnike ide u 4 ako moze bezbjedno da se skija do pola 5. Mislim da je lakse pomjeriti autobus za sat vremena, jer ipak ti ljudi zive od tog skijanja, a ovi koji su placali su dosili da se skijaju.
4. Smanjite cijene ski pasove radnim danima, kad nije spic sezone. Pa cak uvesti i simbolicne cijene da bi se povecao broj gostiju jer pare se vrate prostom racunicom od drugih stvari, bice pun smjestaj, kafici, ski rentiranje i sl. Bolje ista, nego prazne korpe da se vrte, jer i to neko treba da plati, a protekle sezone je bilo neuporedivo vise takvih dana nego sto je bilo guzvi.
5. Osposobiti ona dva napustena objekta, sa minimalnim ulaganjima i napraviti jeftin smjestaj tipa planinarskih domova... znam da je ovo trn u oku privatnim smjestajima, ali vjerujte mi na rijec, da cete imati vise gostiju nego sto cete imati manje. Na ovaj nacin se privlace mladji ljudi, studenti sa manjim budzetima za smjestaj, ali svako trosi pare na ski pasove, na hranu, pice i ostale stvari, a pored toga privlaci se drugi gosti masom ljudi. Vise lijepih cura, vise lijepih ljudi na stazama, tako da ce se i u privatnom smjestaju traziti vise nocenja. Sto bi rekli na Jahorini, vise dobre raje, vise dobrog zezanja. Ljudi ne dolaze samo zbog skijanja.
...
Ima jos... samo me mrzi da pisem, za sve ovo ne treba mudrosti ni velikih investicija, samo treba biti pajser pa ovo ne primjetiti. Nekim ljudiima ide tesko iz guzice u glavu. Kad i ovo gostiju sto imaju rastjeraju onda ce biti kasno.
Sto se tice VELIKIH investicija, tipa zicare i vjestacko osvjezavanje, tu treba izbjeci price o privatnicima, to je jos gora opcija. Nasi privatnici u normalnijim drustvima se zovu lopovi i kriminalci. Pravih investicionih fondova u BIH nema, jer je to "nicija zemlja". Jos se lome koplja pod ciji ce uticaj podpasti i nema nikoga zdrave pameti ko bi tu nesto dugorocno ulagao. Jedino ulazu oni koji ocekuju da im se za kratko vrijeme nesto visestruko isplati, a to je samo energetika. Ovakve investicije koje dolaze od drzave kao sto je dobio OC Jahorina zlata vrijede. Samo tu je veliki problem, svaki evro koji izadje iz drzavne kase, prati stotine pari ociju koje pokusavaju da se "ugrade" i onda se tu balansira izmedju "ugradjivanja" i sto veceg publiciteta oko zasluga za te investicije, kao da ih svi daju iz svog dzepa.
I naravno, obecanja su besplatne investicije, mozete neograniceno da obecavate ljudima kule i gradove. Na kraju sve bude kao sto se desavalo prethodne godine sa sestosjedima, s tim sto smo se na kraju provozali s njima ali je ugled turistickog centra poljuljan, umjesto dobre reklame dobio negativnu koja se odrzava prostom matematikom, manje ljudi, manje para nego prije tih sestosjeda. Cilj tih sestosjeda je bio da privuce veci broj turista, da je u ovo investirao neki ozbiljan investicioni fond, vec bi neki ljudi bili u zatvoru, jer to znaci da bi investicioni fond vec ove godine izgubio milione samo od loseg vracanja ulozenog novca, a to sigurno ne bi proslo tako lako. Da je nekim slucajem investitor neki ugledni biznismen sa Sicilije, bojim se bi bila povecana smrtnost u nesrecnim slucajevima saobracajnih nesreca, trovanja hranom i nosenja betonske konfekcije u bazenima. Sreca pa je zemlja dostigla visok stepen demokratskog drustva i sveopsteg bogatstva pa se te represivne mjere ne desavaju.