Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 178

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 183

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 184

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 220

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 223

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 235

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 250

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 268
Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
Pozdrav Gost

Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju

  • 5 Odgovora
  • 11687 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« u: 22 Studeni, 2012, 13:31:17 »
Ovo je jos ljetos raspisano, ali kako se jos nije nista dogodilo je interesantno.
Moj komentar je, poznavajuci hotel veoma dobro a i ljude koji rade tu, ovo sve cisti bezobrazluk. 2010 su im u pola sezone iskljucili struju, hotel je bio spotican sa dosta strana kako nebi imao neki plus.
Dok radnici koji tu rade su i danas zeljni posla i bili su ubjedjeni da hotel moze u debelom plusu poslovat.
Ako se ovdje radi o normalnoj privatizaciji, onda je to u redu, medjutim sa informacijama koje imamo i pricama, a poznavajucu ljudi koji su vezani za ovu privatizaciju, ne pise se nista dobro. Odnosno za male pare ce ovo otici.
Morate jos znati da hotelu Kosuta pripada ogromna parcela, skoro pola staze je Ogorijelica 1 i 2 su u vlasnistvu Kosute, sva zemlja na kojima je apartmansko naselje napravljeno.
Postavlja se pitanja sta ce tu sve bit? Dali je ovo uvertira za daljnu rasprodaju, recimo zica i staza, a suska se i da se tehnicka sluzba treba izdvojiti iz OC-a.

Evo clanka, ekapija.ba:
------------------------------------------------------------------------------

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske raspisala je javni poziv za prodaju državnog kapitala u preduzeću "Energoinvest" u Istočnom Novom Sarajevu, u čijem vlasništvu se nalazi hotel Košuta koji je za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu izgrađen na Jahorini.

Na prodaju je ponuđeno 5.996.457 akcija, koje čine sto posto kapitala preduzeća, te će se prodavati po početnoj cijeni od 12.412.666 KM

Renata Mandić, referentica za prodaju i restrukturiranje u IRB RS, potvrdila da je ovo prvi put da se državni kapital u akcionarskom društvu za ugostiteljstvo "Energoinvest" Istočno Novo Sarajevo nudi na prodaju.

Turistički i ugostiteljski kapaciteti koje preduzeće ima u svom vlasništvu glavni su `mamac` za privlačenje investitora, koji posljednjih godina nisu pokazali veći interes za privatizaciju.

"Atraktivna lokacija hotela `Košuta` na planini Jahorini i prodaja 100 posto osnovnog kapitala `Energoinvesta` su njegove najveće prednosti. Prostornim planom Republike Srpske definisano je osam turističkih zona od kojih je jedna jahorinsko-romanijska u kojoj se nalazi i sjedište preduzeća. Uzimajući u obzir navedeno, bez obzira na slabije interesovanje investitora proteklih godina, nadamo se da će se javiti zainteresovani kupac za ovo preduzeće", ističe Mandić.

Vlasnik 85 posto kapitala u ovom preduzeću je Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS posto drži pet posto kapitala, dok je vlasnik preostalih deset posto Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Preduzeće posluje u hotelu "Košuta", koji se nalazi u samom jezgru Jahorine, neposredno uz dvije žičare i staze za skijanje. Pored navedenog, Energoinvest raspolaže i sa građevinskim objektom "SRCE" na Crepoljskom koji je devastiran i nije u funkciji, kao i objektom „Stupanj“ na Trebeviću koji je uništen u požaru.

Finansijski izvještaji za 2011. godinu još nisu rađeni, a prema finansijskim pokazateljima 2010. godine ukupne obaveze iznose 608.275,00 KM. Dugoročne obaveze u iznosu 14.822,00 KM odnose se isključivo na obaveze po osnovu nabavke putničkog automobila putem finansijskog lizinga.

U strukturi kratkoročnih obaveza najveće učešće imaju obaveze za zarade i naknade zarada uiznosu 316.526,00 KM, obaveze iz poslovanja u iznosu od 250.003,00 KM, pasivna vremenska razgraničenja u iznosu 19.380,00 KM, obaveze za porez na dobitak u iznosu 4.963,00 KM, druge obaveze u iznosu 1.529,00 KM, te obaveze za ostale poreze, doprinose i druge dadžbine u iznosu 1.052,00 KM.

Što se tiče bilansa uspjeha prihoda, primjetna je tendencija pada prihoda iz 2009. u 2010. godinu dovodi do iskazivanja većeg gubitka iz poslovanja. Gubitak ostvaren u 2010. godini iznosi 287.431,00 KM što je za 58,8 posto više u odnosu na gubitak ostvaren u 2009. godini.

Ponude za privatizaciju Energoinvesta mogu se dostaviti do 31.07.2012. godine, ukoliko Investiciono-razvojna banka ne produži rok za podnošenje ponuda.

Ponuđač je obavezan garantovati ponudu iznosom od 500.000 KM, a na tenderu ne mogu učestvovati državni organi, organizacije i preduzeća iz Bosne i Hercegovine u kojima je državni kapital veći od 25 procenata ukupnog kapitala, preduzeća koja nisu izmirila poreske obaveze. Osnovni kriterij za ocjenjivanje ponuda je prodajna cijena.

N.Voloder, ekapija.ba
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*

Big_DANE

  • *****
  • 3969
  • juSt sNowBoarDinG!
Odg: Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« Odgovori #1 u: 22 Studeni, 2012, 15:07:20 »
Tuga i jad...bio sam vise puta u Kosuti ...hotel je na najboljoj poziciji od svih...izuzev vikendica na stazi...HRANA je bila za ocenu 15!!!!! Toplo i koliko toliko cisto...ali bi trebalo da se komplet renovira!

To sto kazes da ce se prodati za sitne pare i unistiti jer se nece ulagati...je katastrofa! To bi trebala drzava uloziti neke pare i srediti!

*

BL

  • ****
  • 678
Odg: Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« Odgovori #2 u: 22 Studeni, 2012, 15:25:44 »
hotel kosuta je jedan od dobrih primjera projektovanja hotela na planini. Komotne sobe (barem ono sto sam ja vidio), hodnici, restoran (sjecam se da su gosti prije par godina bili zadovoljni hranom) ... vidi se da je radjen u skladu sa strukom.
Zaposlenima zelim da privatizacija dobro prodje. Mada, znajuci dosadasnja iskustva, pocev od Banjaluke, trebace im puno srece.
Steta ako mast ode u propast. 

Odg: Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« Odgovori #3 u: 24 Studeni, 2012, 13:23:03 »
Bio u Kosuti vise puta steta je da ode u zaborav, mada je i u ovakvom stanju mogao jos da posluje

*

HeAd

  • *****
  • 4369
Odg: Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« Odgovori #4 u: 24 Studeni, 2012, 14:10:28 »
treba se dosta para uloziti u Kosutu da bi se povratio sjaj...uglavnom bolje i da ga neko uzme te pusti u pogon neko da zjapi....
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

Odg: Hotel Košuta na Jahorini ide u privatizaciju
« Odgovori #5 u: 25 Studeni, 2012, 02:55:43 »
Hotel sa najboljom lokacijom na cijeloj Jahorini (ZLATNA SREDINA JAHORINE) da ce doci neko pametan nece jer nema takvih, a ko i sta ce radit to samo oni znaju koji od sezone imaju procenat  police:(