• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.
 

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Radusa

Started by loop, 10 December, 2010, 10:38:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

loop

allways stand sideways!

loop

allways stand sideways!

ovejaras01


loop

allways stand sideways!

drm

Pozdrav! Da li je neko bio ovih dana, hoæe li staze izdr¾ati do vikenda?

trening po mjeri

Прошлу недјељу био на скијању на Радуши.
Пријатно сам изненађен виђеним и надам се да ће наредни период донијети само унапређење понуде.

Кренимо редом:

1. Небројено пута сам прошао релацијом Бањалука-Мостар и ни у једном тренутку нисам могао наслутити шта се налази у непосредној близини. Наиме, на главној саобраћајници се налази мала табла "Скијашки центар Радуша" која ничим не показује право стање ствари на терену. Дакле, табла-билборд, мора бити неупоредиво већа и мора дјелимично приказати љепоте и понуду скијалишта. Тај исти знак сам први пут кад сам га видио повезао са беби лифтом на Макљену јер је у непосредној близини истог. Удаљеност скијалишта од Бањалуке је 145км.

2. Пут који води до самог скијалишта је и његова најслабија карика на којој треба хитно порадити. Већим дијелом се ради о земљаном путу за који претпостављам да није проблематчан када је прекривен већом количином снијега, али у ситуацији какву сам ја затекао, добар дио туриста би вратио назад. Сигурно да профита, а самим тим ни унапређења понуде нема без масовности-великог броја посјетилаца, тако да је рјешавање путне комуникације од приоритетног значаја.

3. Када дођете до краја пута и паркирате аутомобил, затећи ћете прелијеп угоститељски објекат који може да служи за примјер. Неупоредиво бољи него рецимо угоститељски објекат на Чајуши. На супротној страни се налази жичара која ће вас одвести на више дијелове планине. Надам се да ће у скоријој будућности бити инсталиран беби лифт и нека стаза за почетнике јер је управо то оно што недостаје у овом тренутку на овом дијелу скијалишта.

4. Укрцавши се на двосјед уживао сам у погледу одређено вријеме, јер негдје отприлике на пола вожње ушао сам у веома густу маглу, више се ништа није видјело. Чуо сам да се одржава неко такмичење-најаву такмичара, али се није видјело апсолутно ништа! Скијалиште се налази на висини отприлике као и скијалиште на Јахорини тако да дијели и сличне временске услове-честа појава магле. На излазној станици сам се распитао гдје, како,.... и кренуо сам лагано. Стаза је била тотално залеђена, сами лед. Јако захтјевна, а у комбинацији са маглом.... Од пола стазе видљивост је добра и ту долазим до дилеме. Користити сидро које ту почиње, мада ми ја та стаза непозната-ништа не видим или се спустити до краја па поново на двосјед са којим вожња траје прилично дуго? Мислим да би било добро рјешење инсталирати један лифт од полазне станице двосједа управо због оваквих-лоших временских услова. Рјешење преписати са Јахорине.








trening po mjeri

5. Након два сата скијања видљивост се полако повећавала па сам одлучио направити кафе паузу да мало одморим и сачекам не би ли се облаци разишли. Када сам пришао ресторану-кафићу који се налази на врху, остао сам забезекнут! Не сјећам се шта ме је у скорије вријеме тако одушевило својом појавом. Објекат је ремек-дјело архитектуре! Фантастична уклопљеност у окружење, готово да се и не примјети, свјетал, савршеног ентеријера...једном рјечју, немам рјечи! ::) Ако ни због чег другог због овог вриједи отићи.

6. Док се кафа испила, облаци су се разишли и усљедило је уживање. Скијалиште ме неописиво подсјећа на почетак Огорјелице: са лијеве стране лијевак, по средини један стрмији дио..., стаза широка, сидро супер брзо-пуно брже него на Влашићу. Иако нису радила два лифта скијати се може одлично. Разлог због којег лифтови нису радили је недостатак снијега на дим дијеловима-одувао вјетар. На осталим дијеловима снијега је било више него довољно од 50 до 100цм. У низини прољеће, а на скијалишту -2 на почетној станици. Завршна падина скијалишта је и његов најстрмији дио који би по мом мишљењу требало проширити.

7. Жељно ишчекујем поновно скијање на Радуши! Политика цијена им је добра, а ако среде пут, направе беби стазу у близини платоа и неку за почетнике биће то пун погодак. Свакоме бих препоручио да посјети скијалиште и донесе свој суд.

8. У повратку температура је при крају пута била у плусу па је и пут био хммм....

9. Све у свему, палац горе за Радушу!

Неколико фотографија пута:













loop

allways stand sideways!

loop

allways stand sideways!

drasko

ma ne virujem, di si ovo skupio

loop

allways stand sideways!

drasko


thief

Sjajno izgleda treba otici definitivno....

drasko


loop

allways stand sideways!