Pozdrav Gost

Jahorina sve bliža starom sjaju

 • 32 Odgovora
 • 27049 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Stale

 • ***
 • 347
 • najbrži je najbolji
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #15 u: 15 Siječanj, 2014, 08:37:31 »
ovo je najgluplji potez vlade u vezi OCa, samo mu smanjuju i onako malo vrijednost
jer se ona mjeri kroz dobit a ne kroz uloženi kapital...

npr stan vrijedi 20 godina rente, ugrubo
ali ako nema ko da iznajmi stan onda ti još plaćaš i režije...znači mrtav kapital, džaba račun koliko si platio kvadrat
a to sigurno nije slučaj sa Jahorinom, prerano je...već sam rekao, 10 godina je povrat investicije, ali uspješne...ovo je izgleda zicer nekome

*

vranex

 • ****
 • 591
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #16 u: 15 Siječanj, 2014, 10:06:00 »
doduse rekli su da nece vise izlaziti na berzu. drugim rijecima najavili su da nece vise spustati cijenu dionica.
Jer da hoce, mogli bi ih ponuditi i po 10 puta manjoj cijeni, opet ih niko ne bi uzeo a da ostane u manjini, i time bi IRB preuzeo cijelu Jahorinu jer bi njihov kredit bio veci od vrijednosti OC-a.

Samo nije mi jasno, buduci da je vlada vlasnik i IRB i Jahorine, kakav efekat moze imati ta promjena vlasnistva? Dodje nesta kao prelijevanje iz supljeg u prazno.. i sansa da opet neko omasti brk.


*

HeAd

 • *****
 • 4341
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #17 u: 15 Siječanj, 2014, 10:21:17 »
znaci sve ide svojim planom da neko preuzme skijaliste  ideea:(
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

Stale

 • ***
 • 347
 • najbrži je najbolji
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #18 u: 15 Siječanj, 2014, 13:56:11 »
pa jel to dobro ili loše...ovako će sami sebe pojesti uskoro
a i uticaj vlasnika drugih hotela koji će morati uticati na povoljan razvoj situacije
jer su i njihove pare u igri....ako se ne proda ostaje po starom, što do sada....onako, mogo je i bolje svakako

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #19 u: 22 Siječanj, 2014, 09:01:14 »
Iz današnjih poslovnih novosti:

OD 4. DO 7. FEBRUARA U Privrednoj komori Banjaluka danas

Jahorinski poslovni dani

Naučno-stručna konferencija "Jahorinski poslovni dani 2014" bit će održana od 4. do 7. februara u hotelu Termag, a glavna tema bit će inovativnost i preduzetništvo u turizmu, rečeno je u Sekretarijatu Konferencije. Skup organizuju Ekonomski fakultet sa Pala Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici.

Do sada su dolazak na skup potvrdili predstavnici univerziteta, vlasti sa svih nivoa u BiH, međunarodnih organizacija i članovi diplomatskog kora u BiH. Među uvodničarima bit će međunarodni stručnjaci iz oblasti ekonomije, inovativnosti, preduzetništva i turizma.

Učesnici ovog trećeg međunarodnog naučno-stručnog skupa razmotrit će niz tema kao što su: Ekonomski rast i razvoj, Regionalni i ruralni razvoj, Prekogranična saradnja, Alternativni oblici, Konkuretnost, Inovacije, Tržište rada i ljudski kapital, Prirodno okruženje, Porezi, Transport, Sport i zdravlje, Bezbjednost, Kvalitet.

Prethodne dvije konferencije okupile su oko 400 ekonomskih stručnjaka iz regiona i Evrope, a predstavljeno je 200 naučnih radova, koji su potom objavljeni u zborniku.

Suorganizatori i pokrovitelji ovogodišnje konferencije su ministarstva nauke i tehnologije, privrede, obrazovanja i turizma Vlade Republike Srpske, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Grad Istočno Sarajevo, Grad Sarajevo i Olimpijski centar Jahorina.

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #20 u: 23 Siječanj, 2014, 11:06:07 »
Samo zasedaju, a kad će nešto konkretno i valjano preduzeti? :SS

*

mijat

 • *****
 • 6711
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #21 u: 23 Siječanj, 2014, 13:54:41 »
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je izbor direktora Olimpijskog centra "Jahorina" u nadležnosti Vlade Srpske i da se o tome razgovara.

Dodik je najavio da će krajem meseca doći na Jahorinu kako bi se rešili aktuelni problemi.

"Olimpijski centar je prethodnih godina uspio da privuče goste na Jahorinu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da mu je žao što na Jahorini nema snega, ali da, kako je rekao, "valjda nije Vlada Republike Srpske kriva za to".

Predsednik Srpske danas je boravio u novom Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo, gdje su smeštene i kancelarije predsednika Republike Srpske.

"Ovo je fina destinacija i imaćemo ovdje česte sastanke", poručio je Dodik.


                Izvor: palelive.com / Srna

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #22 u: 20 Studeni, 2014, 12:51:32 »
Sa klix-a

Tema okruglog stola određena je prijetnjama klimatskih promjena kao i činjenicom da će Francuska i grad Pariz u novembru iduće godine ugostiti UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama (COP21).

"Smatramo da su lokalne zajednice prve koje su pogođene klimatskim promjenama. U maju smo vidjeli da su načelnici općina bili prvi koji su morali da reaguju na nedavne poplave u BiH. Zato želimo da razgovaramo s njima o ovoj problematici, jer često o tome se ne razgovara na njihovom nivou", rekla je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodony.

Kada je u pitanju Evropska olimpijada mladih u BiH 2017. godine, kaže da taj događaj treba biti organizovan na takav način da odgovori dugoročno na klimatske promjene.

Iz tog razloga na okruglom stolu prisustvuju predstavnici preduzeća iz Francuske, koja su specijalizirana u izgradnji održive planinske infrastrukture.

"Cilj okruglog stola je da se razgovara i vrši razmjena iskustva između načelnika i francuskih predstavnika da bi se vidjelo da li je moguće da se osigura transfer znanja i stručnosti jer se radi o velikom izazovu koji je pred Sarajevom", kazala je ambasadorica Bodony.

Philippe Lebrasseur, predsjednik uprave u firmi Orex Loisirs, kazao je da ova firma radi na svim planinskim masivima u svijetu, na uređenju i razvoju planinskih centara.

"Sarajevo ima sreću da ima planine koje su veoma blizu grada te bi trebale biti centri za gradsku zabavu s kapacitetima koji bi mogli raditi tokom cijele godine i zimi i ljeti. Također, tu i Sarajevski aerodrom omogućava da možete ugostiti međunarodnu to jest regionalnu klijentelu. Ta mogućnost nije dovoljno iskorištena ovdje", rekao je Lebrasseur.

U tom cilju, istakao je, da treba postojati politički i ekonomski autoritet, jer postoje pitanja koja se tiču vlasništva zemlje koje treba riješiti, a nakon toga investicija je druga stvar.

Jean-Philippe Monfort, odgovorna osoba za međunarodni razvoj u okviru "Planinskog klastera" (Cluster Montagne) izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje okruglom stolu na kojem će pokušati s predstavnicima iz BiH razgovarati o reorganizuji i postavi oprema koja je u Sarajevu bila korištena za olimpijske igre.

Također, na okruglom stolu prisustvuju i stručnjaci za područje izgradnje, za materijale, za uređenje i za turizam.

Cedric Belanger, direktor firme Unikeco specijalizirane za distribuciju razgradivnog posuđa, kazao je da će načelnicima u BiH predložiti kako posuđe nastalo od biljaka može poslužiti za hotelijerstvo i ugostiteljstv

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #23 u: 02 Veljača, 2015, 15:55:04 »
hehhe ''Trnovo na vodi'', ne znam gdje bi sa ovim, al je blizu Jahorine nema sta


Investicija za "najveći turistički grad u jugoistočoj Europi" planirana za općinu Trnovo, 30ak km od Sarajeva, u kojoj živi tek nešto više od 2000 stanovnika

SARAJEVO - Jedna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planira uložiti više od dvije milijarde eura u gradnju turističkog kompleksa u okolici Sarajeva najavljenog kao najveći takve vrste u regiji, a ugovor o tome u ponedjeljak su potpisali predstavnici investitora i lokalnih vlasti.

Direktor tvrtke "Buroj Property Development" Ismail Ahmed svojim je potpisom potvrdio kako postoji spremnost za ulaganje u izgradnju kompleksa čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi konvertibilnih maraka (oko 2,3 milijardi eura).

"Ovo je prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva", kazao je Ahmed istaknuvši kako je tvrtka koju predstavlja jedna od vodećih u urbanističkoj gradnji, a na investiticiju u BiH se odlučila na poziv veleposlanstva UAE u BiH.

Uz njega je potpis na ugovor stavio i Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo na čijem bi se teritoriju gradio kompleks najavljen kao "najveći turistički grad u jugoistočoj Europi".

Prema planovima predstavljenim novinarima uslijedila bi gradnja hotela, apartmanskih zgrada s tisućama smještajnih jedinica, velikog trgovinskog centra te cjelokupne prateće infrastrukture.

Općina Trnovo, koju predstavlja Berilo, a na čijem području se planira gradnja turističkog kompleksa, udaljena je od Sarajeva tridesetak kilometara jugoistočno na pravcu prema Foči. Zapravo je riječ o dijelu prijeratne općine Trnovo koja je Daytonskim sporazumom podijeljena, a dio koji je pripao Federaciji BiH broji tek nešto više od dvije tisuće stanovnika koji gotovo da i nemaju nikakvog posla jer je tamo sva industrija uništena, baš kao i turistički kapaciteti koji su postojali prije rata.

Područje te općine obuhvaća dijelove planine Bjelašnice, poznate po dobrim skijaškim stazama, a u blizini je i Treskavica, jedna od najljepših bosanskohercegovačkih planina.

Berilo drži kako investicija u projekt pod nazivom "Buroj ozon" predstavlja povijesnu šansu za razvitak koja nadmašuje granice samo jedne općine te stoga očekuje potporu drugih razina vlasti za njegovu provedbu.

http://www.jutarnji.hr/investitor-iz-uae-ulaze-milijarde-eura-u-bih--gradit-ce-se-hoteli--apartmani--soping-centar---/1287648/

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #24 u: 06 Veljača, 2015, 22:43:00 »
Nije novinski clanak ali upravo zavrsila fina emisija o Jahorini na BHT1... Skije koje su napravile planinu, vrijedilo pogledati...

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #25 u: 05 Ožujak, 2015, 18:15:41 »
sa onog glupog portala....

Koordinaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta (COCOM) doputovala je danas u Bosnu i Hercegovinu, gdje će od 5. do 7. marta boraviti u posjeti gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Komisija EOK-a u inspekciji olimpijskih borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu
Članovi Komisije će obići gradove organizatore Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2017., te borilišta i olimpijske planine Bjelašnicu, Jahorinu i Igman.

Organizatori i članovi kompanije EYOF-a 2017., predstavnici gradova i Olimpijskog komiteta BiH, dočekali su članove Komisije na današnjem koktelu u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Članica Komisije i generalni sekretar olimpijske i sportske federacije Islanda Liney Rut Halldorsdottir kazala je da će Komisija obići sva borilišta i obaviti nekoliko sastanaka s predstavnicima BiH, da bi se upoznala sa stepenom organizacije EYOF-a 2017.

"Vjerujem da će ove igre pored sporta biti i inspiracija mladim sarajevskim i bosanskohercegovačkim sportistima, te vratiti olimpijski duh u Sarajevo", izjavila je Halldorsdottir.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić ističe da organizacija EYOF-a protiče u najboljem redu, te da će gradovi organizatori manifestacije biti sportski centar za mlade sportiste, kao što je to bilo Sarajevo za vrijeme olimpijade 1984. godine.

Ovo je četvrta posjeta EOK-ove komisije Bosni i Hercegovini, a posjetit će gradove organizatore još jedanput u septembru, kada će posljednji put provjeriti stanje na olimpijskim borilištima.

"Komisija će doći u BiH još jedanput u septembru i provjeriti šta smo uradili. Do sada su bili zadovoljnim onim što smo uradili, zadovoljili smo kriterije, a danas ćemo im prezentovati organizacioni dio i plan rada za narednu godinu. Nadam se da će i danas biti zadovoljni", zaključio je predsjednik Izvršnog odbora EYOF-a 2017. Igor Golijanin.

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #26 u: 09 Ožujak, 2015, 12:47:24 »
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0.483.html:537464-Sekina-zimska-carolija

Ho ho ho, počela i estrada da dolazi.

ФОЛК звезда Сека Алексић вратила се пре неколико дана са Јахорине, где се одмарала са супругом Вељком Пиљикићем и пријатељима. Певачица је први пут боравила на овој планини, али је толико одушевљена њеним лепотама да поново планира да иде на Јахорину.


- Одавно нисам овако уживала - рекла је Сека. - Јахорина по садржајима може да парира најбољим светским скијашким центрима и морам да признам да сам била пријатно изненађена. Дане сам проводила на стази за скијање, док су вечери биле резервисане за масажу, козметичке третмане и одмор поред базена. Поред моторних санки, први пут сам возила ратрак и друге табаче снега. Планирам да поново дођем на Јахорину током летњих месеци, јер тамо не може да вам буде досадно.

Сека је била смештена у једном од најлепших апартмана на планини, али јој није недостајао ни ноћни провод, јер се највећи ноћни клуб на Јахорини налази управо у хотелу у којем је одсела. Певачица је од својих домаћина добила на поклон Вучка, маскоту Олимпијаде која је одржана у Сарајеву 1984, али и понуду да буде промотер једне од најлепших планина у региону.


Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #27 u: 09 Ožujak, 2015, 18:22:43 »
Jes se naguzila, zaklonila cijelo jezero.  (:smijeh: (:smijeh: (:smijeh:

*

Burli

 • **
 • 68
Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #28 u: 10 Ožujak, 2015, 07:50:50 »
"Prvi put sam vozila ratrak i druge tabače snijega"???
Sestro slatka ti gdje zvekneš na stazu tu snijeg ostaje do juna, drugi tabač nije potreban...

Uzgred, ove zime je bilo raznih estradnih druženja na planini, Brega, Nele, Čola i ostali... ;)
Ti si nešto drugo, ti 'armonikom liječiš bol na estradi sve je lažno, na estradi sve je fol...

Odg: Jahorina sve bliža starom sjaju
« Odgovori #29 u: 17 Ožujak, 2015, 08:40:50 »
http://www.jutarnji.hr/maja-suput-i-renata-sopek-na-nezaboravnom-skijaskom-vikendu-iznad-sarajeva/1314708/