• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.
 

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Tradicionalni Jahorina rally

Started by Radiohead, 27 August, 2014, 09:52:42

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Radiohead


Radiohead

Sa klix-a  hug:(
vaj reli je bio drugaciji od relija koji su se organizovali u BiH jer je imao sve elemente relija za prvenstvo drzave ( prema pravilima FIA), dok su ostali bili sportsko turisticki i cilj im je bio masovnost, a automobili i vozaci nisu morali ispunjavati nikakve uslove za takmicenje (Reli 6. april, Reli Sutjeska, Reli AVNOJ-a).
Odziv zainteresiranih takmicara je bio veliki, kako iz cijele Jugoslavije, tako i novih
takmicara iz BiH. Na osnovu toga, u jesen 1969 god, reli je prijavljen kao jedan od reli takmicenja koji se boduju za reli prvenstvo Jugoslavije za 1970 god. Itinerer relija bio
Sarajevo -Tuzla - Zvornik - Brcko – Doboj – Banja Luka – Jajce Travnik – Sarajevo- Jahorina,. Duzina relija je bila cca 1500 km. Start je bio na Skenderiji u petak u vecernjim satima, a cilj je bio na Jahorini, u blizini hotela Jahorina nedelju u ranim jutarnjim satima (cca 30 sati voznje).
Brzinski ispiti su se odrzavali na Trebevicu, Vasinom hanu, i na dionici Pale – Jahorina.. Na tome prvom reliju za prvenstvo Jugoslavije 1970 takmicari iz Sarajeva su postigli izvanredan uspjeh. Ekipa AAMK Sarajevo osvojila je prvo mjesto u konkurenciji klubova. To su ostvarili pobjednici po klasama׃
do 785 ccm Fadil Cerimagic (Z 750), do 850 ccm Bozidar Nikic (FIAT 850 Special) i
do 1000 ccm Fadil Kadic (FIAT 850 Sport coupe).
Posto se odrzavao u zimskim uslovima prozvan je „sarajevski Monte Karlo”. Odrzano je ukupno pet relija, a zadnji reli je odrzan 1974 god. Najuspjesniji takmicar ovih relija je bio sarajevski takmicar Fadil Kadic koji je 1970, 1971, 1972, pobijedio sa NSU-TTS-om, a 1974 ostvario je pobjedu sa tvornickom Zastavom 101. To je istovremeno bila i prva pobjeda Zastave nad Skodom nakon dvije godine.
Zasluzni za uspjesnu organizaciju relija Jahorina i uspjesan ulazak BiH i Sarajeva u sami vrh autosporta u bivsoj drzavi su clanovi AAMK Sarajevo su Fadil Kadic, Goran Bilan, Mirko Sakic, Bozidar Nikic, Zlatko Galic, Plamenko i Slavenko Sehovic, Salem i Nedzad Hadziavdagic, Djordje Radovic, Brano Lekic Goran Zagovec i mnogi drugi ljubitelji auto sporta koji su radili na organizaciji istoga.

Radiohead