Pozdrav Gost

Dugovanja

 • 38 Odgovora
 • 21751 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dugovanja
« u: 22 Veljača, 2015, 22:09:25 »
Neki ekonomski analitičar navodi kao primjer austrijska skijališta....jbt ne mogu da vjerujem, jel uzeo u obzir 4 godine rata i 20 godina katastrofalnog vođstva i arčenja od raznoraznih stranaka i njihovih poltrona?
I još kaže da je srbija uližila 80 miliona evra u kopaonik, pa ga onda kupio Kostić....to ne navodi.
Sve što treba je da se pooštri kontrola poslovanja, kao i u svemu. Od odgovornosti za dosadašnje tendere i sve ono što je dovelo do toga da centar sa 30 godina tradicije (i duže u nešto manjem obimu) do ovakve situacije.http://www.nezavisne.com/posao/analize/Staze-pune-skijasa-a-kasa-i-dalje-prazna-290345.html


BANJALUKA - Olimpijski centar (OC) "Jahorina" Pale, i pored toga što ove godine ima rekordan broj skijaša, neće uspjeti da izmiruje dugovanja prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, za emitovane obveznice, potvrđeno je "Nezavisnim".
Naime, ni zarada od hiljada skijaša i gostiju, koji iz vikenda u vikend dolaze na ovu planinu i obaraju rekorde posjećenosti, neće pomoći da Olimpijski centar ispliva iz ogromnih dugovanja.
Kako nam je potvrđeno, sav ovogodišnji prihod OC "Jahorina" poslužiće za sanaciju dugovanja prema dobavljačima, isplatu plata i izmirenje doprinosa prema radnicima.
Sad se postavlja logično pitanje - na koji način će biti izmirene obaveze prema IRB RS. Tako se u OC "Jahorina" nadaju da će doći do konverzije obveznica i otpisa kamata, dok iz IRB RS uvjeravaju da je konverzija moguća, ali da otpis dospjelih kamata nije.
Iz Uprave Olimijskog centra "Jahorina" Pale kazali su nam da je, bez obzira na rekordan broj skijaša ove godine na Jahorini, Olimpijski centar, odnosno nova uprava naslijedila ogromna dugovanja iz prethodnih sezona. "Ta dugovanja se računaju kao elementarna nepogoda, odnosno zelena zima bez snijega, gdje su zabilježeni ogromni gubici", rekli su iz Uprave OC "Jahorina".
Prema njihovim riječima, svi prihodi od ove godine će poslužiti za sanaciju dugovanja prema dobavljačima, koji iznose oko 800.000 KM, zatim za isplatu četiri plate radnicima, te za izmirenje doprinosa.
"Što se tiče izmirenja dugovanja prema IRB RS, OC 'Jahorina' Pale nije u mogućnosti da servisira dugovanja prema IRB RS. Primjer odnosa države imamo u Srbiji, gdje je u Kopaonik uloženo 80 miliona evra bez kamate, jer je skijaški centar veoma značajan privredni resurs za državu", naveli su iz Uprave ovog olimpijskog centra. Govoreći o prijedlozima za izmirenje obaveza prema IRB RS, iz Uprave OC "Jahorina" Pale kazali su da je to konverzija obveznica i otpis kamata, jer nakon velikih gubitaka OC "Jahorina" nije u mogućnosti da servisira obaveze prema IRB RS, a naročito jer se nastavlja plaćanje doprinosa preko reprograma.
U IRB RS su nam kazali da je konverzija obaveza po osnovu emitovanih obveznica u akcije emitenta bila predviđena javnim prospektom OC "Jahorina", i da je kao takva moguća, o čemu će odluku donijeti Vlada RS.
"Što se tiče otpisa dospjelih kamata, takva mogućnost ne postoji u zakonskim i podzakonskim aktima na osnovu kojih radi IRB RS", rekli su u IRB RS.
Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je sadašnje stanje u OC "Jahorina", kada su u pitanju dugovanja, proizvod koncepcijske greške u koracima.
"Tu nedostaje veoma mnogo znanja, struke i dobre volje, jer takvi centri su u principu aktivniji ljeti nego zimi. Kao primjer navodim austrijske skijaške centre koji su mnogo posjećeniji ljeti i donose više novca, nego što je zimska varijanta", rekao je Pavlović. On je dodao da se sve to mora kreativno osmisliti i prilagoditi programe za turiste koji vole da pješače, planinare, voze planinske bicikle po blagim stazama i drugo.
"Mnogo je stvari koje treba i koje se mogu uraditi da bi to postao centar za cijelu godinu, a ne samo za zimsku sezonu", rekao je Pavlović.
Podsjećamo, IRB RS je ranije kupila 15 miliona KM vrijedne obveznice OC "Jahorina", s klauzulom koja omogućava konverziju obveznica u akcije. Međutim, OC je od početka imao problema s otplatom obaveza po osnovu emitovanih obveznica.
Potom je OC "Jahorina" IRB-u RS predložio konverziju obveznica u akcije, po cijeni od jedne KM. Međutim, u IRB-u RS su smatrali da je ta vrijednost precijenjena i da akcije OC "Jahorina" vrijede znatno manje, što se pokazalo tačnim jer se niko nije prijavio da kupi 10.213.256 akcija Fonda za restituciju za 10.213.256 KM, koje su bile ponuđene na Banjalučkoj berzi.

*

vranex

 • ****
 • 591
Odg: Dugovanja
« Odgovori #1 u: 23 Veljača, 2015, 13:43:33 »
Ako je drzava ulozila lovu, valjda je zato sto je smatrala Jahorinu strateskom investicijom.
Sad kad je krenulo kako treba napokon, treba dati veci grace period jer inace nisu ni trebali ulagati. Neka preduzece stane na noge, i hitno da osmisli ljetnju varijantu.
Ima nas entuzijasta sa gomilom ideja, sto visimo na Jahorini i ljeti, nek naprave otvoreni sto ili sta vec, iznesu se prijedlozi, napravi se analiza isplativosti i odmah punom parom u izgradnju sadrzaja.
Najbitnije je sada naci atraktivne prijedloge sa sto manjim ulaganjem (tipa mtb downhill staza a da se dvosjed ogorjelica koristi za uspon, i slicne stvari).
Mislim da bi trebalo poraditi i na deminiranju prema Trnovu, jer iskreno nije prijatno znati da ako zabrljas put mozes ostati bez noge ili glave..

*

HeAd

 • *****
 • 4338
Odg: Dugovanja
« Odgovori #2 u: 23 Veljača, 2015, 15:33:51 »
jednino se hirurski preciznim rezovima mogu stvoriti uslovi da OC ispliva, a to je otpustanje radnika (realno u Bistrici ih pola cese jaja,  a druga polovina i ne dolazi na posao)...
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

Odg: Dugovanja
« Odgovori #3 u: 23 Veljača, 2015, 16:11:20 »
Dosadno mi slusati ovo kod nas vise, relativizirali smo ove milione do krajnje granice, ko se vise3 osvrce na ove cifre

Odg: Dugovanja
« Odgovori #4 u: 23 Veljača, 2015, 17:57:20 »
Ma ekstra je nekima došla situacija da nema snijega prošle godine, taman da devalviraju OC. Opet po stoti put mi nije jasno da neko ko se bavi zimskim turizmom ne uračuna jednu od 5 godina da će biti katastrofa, a direktno zavisi od prirode...ili možda jesu uračunali! austin:(

Odg: Dugovanja
« Odgovori #5 u: 23 Veljača, 2015, 18:05:06 »
jednino se hirurski preciznim rezovima mogu stvoriti uslovi da OC ispliva, a to je otpustanje radnika (realno u Bistrici ih pola cese jaja,  a druga polovina i ne dolazi na posao)...

Pa ne bih se slozio, bio 10 dana u Bistrici, pisem dok cekam avion u Becu, ovi sto su radili su pravo radili i trudili se... Isti konobari su bili kod sestosjeda Ogorjelice, i pekli cevape i prodavali pice...po meni su radili i previse...

*

HeAd

 • *****
 • 4338
Odg: Dugovanja
« Odgovori #6 u: 23 Veljača, 2015, 18:15:45 »
Jesi gledao bilanse, trebalo ih je 30 biti i peci cevape (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

mijat

 • *****
 • 6711
Odg: Dugovanja
« Odgovori #7 u: 23 Veljača, 2015, 18:31:21 »
zar je moguće da nekome treba jedna loša sezona pa da dve naredne (ako vreme dozvoli) radi dobro??? baš o ovome o čemu se sada razglaba pričali smo korisnik i ja na žici pre 7 dana  regge

*

Sinke

 • **
 • 98
Odg: Dugovanja
« Odgovori #8 u: 23 Veljača, 2015, 20:05:46 »
I još kaže da je srbija uližila 80 miliona evra u kopaonik, pa ga onda kupio Kostić....to ne navodi.
Kostić nije vlasnik Kopaonika, vlasnik je javno preduzeće Skijalista Srbije.

Jahorina ima dobru sezonu, povučeni su brojni pozitivni potezi, treba sačuvati ovaj zamajac i pozitivnu atmosferu.


Odg: Dugovanja
« Odgovori #9 u: 23 Veljača, 2015, 22:58:47 »
Mk rizort upravlja valjda, vlada odlučuje al ovi upravljaju ili tako nešto.

*

mijat

 • *****
 • 6711
Odg: Dugovanja
« Odgovori #10 u: 23 Veljača, 2015, 23:04:57 »
MK zvanično nema nikakve veze sa skijalištem 3:( navodno je prodao i grand hotel!?

*

Sinke

 • **
 • 98
Odg: Dugovanja
« Odgovori #11 u: 23 Veljača, 2015, 23:10:59 »
@Korisnik
MK Resort samo upravlja sa svojim hotelsko ugostiteljskim objektima Kopu.

Skijalistem upravlja i vlasnik skijalista je SS.

Verovatno Kostic ima odredjenog neformalnog uticaja na javno preduzece SS kao vlasnik najvecih hotela na Kopu i kao uticajan tajkun.
Ali nista vise od toga.
Uostalom MK Resort mu dodje kao hobi u poredjenju sa ostalim poslovima.

Odg: Dugovanja
« Odgovori #12 u: 24 Veljača, 2015, 09:27:28 »
Znači loše sam skontao...ajde još bolje onda, u državnom vlasništvu a radi ko doksa. Eto primjera. pa nek prepisuju.

Odg: Dugovanja
« Odgovori #13 u: 24 Veljača, 2015, 13:58:15 »
Vaskovicev blog:


http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2015/02/olimpijski-centar-jahorina-je-unisten-i.html

*

HeAd

 • *****
 • 4338
Odg: Dugovanja
« Odgovori #14 u: 24 Veljača, 2015, 14:10:45 »
Mozda je sve tacno ali da su sestosjedi predimenzionirani i gotovo neupotrebljivi  (head)
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4