Pozdrav Gost

Zakona o boravišnoj taksi u RS

  • 0 Odgovora
  • 2590 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

MiKuLa

  • ***
  • 151
    • Jahorina Apartmani Jovic
Zakona o boravišnoj taksi u RS
« u: 04 Rujan, 2015, 16:58:08 »
04.06.2015 je usvojen ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI

Novina u ovom zakonu je plaćanje paušalnog iznosa boravišne takse čiji su obveznici ugostitelji koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje, kao i vlasnici jedne ili više smještajnih jedinica u okviru ugostiteljskog objekta za smještaj.

Boravišna taksa u tom slučaju se plaća za svaki krevet (ležaj) i to na godišnjem nivou.  :D

Paušalni iznosa boravišne takse određen je u iznosu od 15 KM do 30 KM, a iznos određuje jedinica lokalne samouprave. (Za Jahorinu će vjerovatno to biti 30KM  ??? ).

Nacrtom ovog zakona ukida se obaveza vođenja posebne knjige  :) u kojoj se vodi evidencija o uplati boravišne takse, kao prevaziđena (vođenje knijge gostiju ostaje, kao i obaveza naplate turističke takse, a uvodi se obaveza čuvanja dokaza o naplaćenoj turističkoj taksi do isteka naredne kalendarske godine  :o !!!), a predviđeno je i povećanje visine novčanih kazni za kršenje predviđenih odredbi zakona i to rasponu i do 20.000 KM. (Visine kazni su uglavnom uduplane u odnosu na ranije  police:( )

Za turiste se ne mijenja ništa, naplata takse ostaje. Dobra stvar je da se pojednostavljuje posao izdavačima. Za neke loša a za neke dobra vijest je da im se taksa u startu naplaćuje neovisno da li će ostvariti u prosjeku minimum 15 noćenja po krevetu za godinu