Pozdrav Gost

Skijalista Srbije kupuju Jahorinu

• 53 Odgovora
  • 37414 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Skijalista Srbije kupuju Jahorinu
« u: 08 Ožujak, 2016, 09:42:14 »
Vlada Republike Srpske pregovara sa „Skijalištima Srbije“ o mogućnostima prodaje dela vlasništva u Olimpijskom centru Jahorina.

To je potvrdio i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković i najavio da bi sve u vezi sa uvođenjem novog partnera trebalo da bude rešeno do sledeće zimske sezone.
Koliki udeo državnog kapitala bi bio na prodaju, te da li bi to bilo najbolje rešenje za probleme OC Jahorina, trebalo bi da se definiše sutra na sastanku predstavnika Vlade RS, centra i opština ove regije.

I u Ministarstvu zasad ne žele ništa konkretno da kažu o planovima za eventualnu privatizaciju, pregovorima sa „Skijalištima Srbije“ ili eventualnim drugim ulagačima.
Upućeni kažu da je prelomni momenat da se za OC Jahorina, koji je u većinskom državnom vlasništvu, pronađe dugoročno rešenje, jer im je već ozbiljno ugroženo poslovanje.

- Od poslednje tri zimske sezone, dve su nam bile zelene zime. Ova sezona je za čak 70 odsto lošija od prethodne. Još se izmiruju obaveze prema državi i isplaćaju plate - tvrdi direktor OC Velibor Lazarević.

Bez pomoći države, kaže, centar nema čemu da se nada.
- Sa „Skijalištima Srbije“ nedavno smo napravili memorandum o saradnji. Oni su pokazali interesovanje da investiraju i počeli su neki razgovori, ali na vladama RS i Srbije je da sve dalje dogovore - kaže Lazarević.

„Blic“ do zaključenja ovog izdanja nije dobio komentar iz „Skijališta Srbije“.

Turisti razočarani

- Ako završi sistem veštačkog osnežavanja, Jahorina se može nečemu nadati, a bez toga, žali bože velikih para koje su uložene, a nisu adekvatno utrošene. Sada imamo tri fantastična vertikalna transporta, a nemamo na čemu da skijamo. Mnogi turisti su se već zbog toga razočarali - kaže narodni poslanik iz Pala Miroslav Brčkalo.

Izvor: Blic.rs

*

borisBP

• 1284
Odg: Skijalista Srbije kupuju Jahorinu
« Odgovori #1 u: 08 Ožujak, 2016, 09:43:35 »
Malo sam iznenađen.

« Odgovori #2 u: 08 Ožujak, 2016, 10:11:34 »
Vec izvjesno vrijeme mi to manje vise znamo, ali cekamo da nam potvrde vlasti  austin:(

Cinjenica je da ovako vise ne moze.
Sta ce nam donijeti ova fuzija, jos ne znamo.
Da li nas stavlja u podredjeni polozaj u odnosu na Kopaonik? ili ce tek sad Jahorina procvjetati?
Ako pogledamo Kop, tamo je u sektoru skijalista skoro sve kako treba. Svaki godine sagrade neki novi lift/zicu, osnjeze dodatnu stazu, infrastruktura staza se poboljsava, radncici su redovno placeni.

Ne vidim razloga zasto ne bi bilo i kod nas tako.

*

skiDeki

• 6752
  • ZLATNA VREMENA
« Odgovori #3 u: 08 Ožujak, 2016, 10:21:00 »
Neki novi momenti...
U skijalistima srbije sve odlično funkcioniše,  mora se priznati. Ako će i na Jahorini biti bolje, možda je to rešenje. Samo da iza pozadine cele priče ne stoji neka mućka?

Послато са D2403 уз помоћ Тапатока

...skije na rame i sanke u ruke pa put rajske doline...

« Odgovori #4 u: 08 Ožujak, 2016, 10:56:19 »
Činjenica je da se ove sezone na Kopu skija bez prekida od decembra, a to je upravo zahvaljujući nekim prethodnim ulaganjima i organizaciji skijališta (prvenstveno mislim na sistem za osnežavanje).
Verovatno ne bi bilo loše jer mi se čini da su spremni da ulažu, tj interesuje ih profit a imaju kapaciteta da ulažu.. Cene ski passa bi sigurno bile više, ali zar bi se neko bunio ako bi to omogućilo sigurno skijanje.. Vidim neki na neki komentarišu kako onda normalni ljudi neće moći da dođu da skijaju kao što ne mogu na Kopaoniku - to su gluposti. Može da se skija na Kopaoniku, ali istina je da ima više šminkera i pozeraja tamo. Uvek će biti  Kop za poziranje, Jahorina za skijanje. Pa neće valjda šminkeri da se skijaju niz Ogorjelicu, a pozeri da šetaju uzbrdo..

« Odgovori #5 u: 08 Ožujak, 2016, 11:06:11 »
VladaNS
Slazem se uglavnom, mislim da Jahorina nikad nece biti cajkama i sminkerima interesantna.
Jahorinske staze su za razliku od Kopa "5 nebodera" bolja. Kroz pametno ulaganje privatnika (ako mozemo Skijalista Srbije tako nazvati), Jahorina bi mogla imati puno koristi.

S druge strane, koliko znam, ne mjesaju se previse u privatni sektor, cak ga i podsticu. Tako da i sa nase privatne strane ne vidim nista lose.
Misljenja sam da i opstina Pale kao lokalna zajednica bi mogla imati koristi, naravno o tome je jos rano govoriti. U svakom slucaju poslije ovoga sta nam se desava u odnosu iz Banja Luke moze biti samo bolje.

*

Stuha

• **
  • 10
« Odgovori #6 u: 08 Ožujak, 2016, 15:44:05 »
Sve je to ok, samo da nas ne sprže po džepu kada uzmu jahorinu pod svoje.....

*

mijat

• 6728
« Odgovori #7 u: 08 Ožujak, 2016, 16:56:56 »
zašto bi pržili? ako budu pržili niko im neće doći a ako niko ne dođe nema ni profita, vrlo je jednostavno. negde se preseći mora jer ovako ne valja, ovo je propast za sve, i za privatni i za državni sektor.

ne treba niko da misli da je na kopaoniku idealno, taktizira se maksimalno a ski pas u fulu  :X radi 8 žica od 25 a popusta i pardona nema?! sa druge strane kada se nigde u okolini ne skija na kopu ima snega. uložene su pare i po svaku cenu se iste moraju izvući. isto će biti i na jahi, nakon ulaganja u završetak veštačkog osnežavanja ski pas će da raste na 120 do 130 jevreja za 7 dana i biće skijanja.

skupo?! naravno da je skupo ali je najskuplje kada nema skijanja  :skijas: sve dok može nešto da se plati nije skupo! zdravlje, na primer, ne može da se kupi i zato treba dolaziti na planinu, skijati, šetati i obilaziti kafane  ole

« Odgovori #8 u: 08 Ožujak, 2016, 18:28:40 »
Ako se dobro sećam, ni Kopaonik nije mnogo digao cene, a uložili su mnogo, uvek su oko slične protivvrednosti u € ove godine je najveći skok jer su smanjili popuste za više dana.
Mada kad zasvrbe "daske" ne gleda se cena skipassa, gleda se koliko radi staza i koliko ima snega na njima

M9

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #9 u: 08 Ožujak, 2016, 20:49:50 »
Sto ne ostavis konobarima ostavices doktorima... :skijas:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

raca

• 620
« Odgovori #10 u: 08 Ožujak, 2016, 23:41:25 »
Nesto sam skeptican za buducnost Skijalista Srbije. Nije sporan dosadasnji uspjeh ali kod nas je uvijek sporan kontinuitet, narocito kad ode politicka opcija koja je tu pricu forsirala. Ima i tamo smjesnih situacija i problema ali se to kompenzovalo velikim ulaganjima i dotiranjem drzave. I na Kopaoniku kad sidjete sa skijalista sve je problem. To je mentalitet ovih prostora, ciganska posla (uz duzno postovanje Romima). Sto se tice buducnosti Jahorine, kad ima snijega nema problema, cim nema onda se vide svi problemi i ista prica godinama. Nije tu samo problem OC Jahorina, svi su tu problem i svako vuce na svoju stranu, od opstina, drzave pa do privatnika koji zive od tog turizma. Ne moze se samo svlaciti sa te planine, glumiti gazde a ne ulagati nista i nesavjesno se ponasati. Tako da ko god da kupi ili uzme pod upravu OC Jahorinu stari problemi ce ostati.

Drzava je dala ili kreditirala vertikalni transport, nije ni bitno, pitam se kako bi izgledalo da je neka komercijalna banka dala kredit? Par scena koje namaju veze sa vremenskim uslovima i nemogucnosti skijanja, sto je u "Bozijim rukama". Dodjete da kupite ski pas, prva scena, prodajno mjesto je raspadnuto i ruglo za turisticko mjesto, ne postoji info bord sa oznacenim stazama koje rade i ne rade, informacije o radu skijalista, dobijas tako sto pitas "nekoga" po principu solidarnosti, skijaliste nema wc, skijaliste nema javni transport koji povezuje Sarajevo i Pale... mogu do ujutro da nabrajam, samo "sitnice". Pitam se koliko WC kosta u odnosu na osnjezavanje ili prodajno mjesto, neka drvena kucica koja ima neki smek ili lijep dizajn? Svaki privatnik je gradio objekte kako je on zamisljao da to treba da bude, bez savjesti i odgovornosti da je on dio turisticke price, tako da se napravio urbanisticki haos. Cak i raspadnut, hotel Jahorina lici na nesto u odnosu na sve sto je napravljeno na Jahorini u poslednjih 20 godina. S druge strane, svako nocenje trebalo da ima uracunat dio za odrzavanje skijalista i ulaganje u infrastrukturu, nije dovoljan porez. Povratno, privatnici bi trebali da imaju udio u odlucivanju i biranju menadzmenta skijaskog centra koje rukovodi infrastrukturom skijalista. Treba vratiti i siroj zajednici nesto, sponzorisati sportska udruzenja koja ce promovisati mjesto i kulturu, uciti djecu iz okoline skijanju i turistickoj kulturi da bi sutra tu neko i radio ko nema samo brdjanski mentalitet. I sam porez koji se ubira, da bi se ubirao i dalje, treba se vratiti u nesto. Rupe na putu stoje onakve kakve sam ih opisivao prije 5 godina, jbg... kad snijeg padne, naravno da se ne vide, ali kad nema snijega, valjda treba uraditi osnjezavanje puteva da se ne bi rupe vidile.

Vise od osnjezavanja Jahorini fale pametni ljudi i opsta kultura koja je usmjerna ka turizmu iz koje moze da se povuce snaga i kad nema snijega. Ne pisem ovo zato sto sam ogorcen jer sam potriosio neke pare na Jahorini, pa sam frustriran. Bio sam sad za vikend gore, u nedelju kad sam vidio da je guzva i da od skijanja nema nista i da mi je propao ski pas, otisao sam sjeo narucio kafu i uzivao u planini, sumnjam da vecina tako reaguje. Frustriran sam kad vidim koliko ljudi zaista zivi od toga i koliko bi jos moglo da zivi da su stvari drugacije.
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

*

Sinke

• **
  • 98
« Odgovori #11 u: 09 Ožujak, 2016, 01:41:00 »
Uvek će biti  Kop za poziranje, Jahorina za skijanje. Pa neće valjda šminkeri da se skijaju niz Ogorjelicu, a pozeri da šetaju uzbrdo..
Ovo su predrasude kalibra: na 10 žena dolazi 1 muškarac. Dakle malo do nikako imaju veze sa stvarošću.
Kopaonik ima taj pozerski, mondenski momenat ali je vremenski i prostorno vrlo ograničen. Praktično celo skijalište je skijaško, a ne pozersko, sa velikom razlikom u odnosu na Jahorinu, Kopaonik je pun početnika, škola skijanja i početnicima odgovarajućih staza.

Hotelijeri, ugostitelji i vlasnici smeštaja na Jahorini plaču za tim kako si rekao pozerima šminkerima koji po ceo dan sede u kafanama, restoranima, voze motorne sanke, kvadove, kisele se u spa, kupuju skupu opremu, skupe instruktore, preferiraju skupe aprtmane. Oni njima donose najveći promet i zaradu. Posebno u odnosu na ekstremnog skijaša koji skija bez pauze, sam uči decu da skijaju, a ako napravi pauzu pojede sendvič koji je sam napravio i popije napitak iz termos boce.

Jahorina ne treba da se brine za podredjeni položaj u odnosu na Kopaonik, isto kao što FK Crvena Zvezda ne treba da se birne za položaj u odnosu na FK Barselonu. Zvezda ima tradiciju, ima dugove, nema pare ni infrastrukturu. Kopaonik obrće pare, skijaše, turiste i skipasove u potpuno drugoj, višoj ligi.
Jahorina može samo da profitira, pre svega u postavljanju dugoročnog plana, investicjama u infrastrukturu, znanje i marketing.

Ipak ne treba očekivati da će doći mesija.
Kopaonik je vrlo drugačiji od Jahorine u smislu privatnih kapaciteta, lokacije divljeg vikend naselja i političke snage vlasnika i tajkuna koji drže velike hotele...Lakse je dogovoriti se o velikim planovima skijališta sa par tajkuna, nego sa trocifrenim brojem vlasnika malih smestaja, od kojih se mnogi nalaze na lokacijama gde ne bi smeli biti.
Kopaonik i dan danas ima hronične probleme u vezi stvari koje su u nadležnosti lokalnih opština, a ne samog skijališta. Kopaonik ipak osluškuje zahteve skijaša i skoro svake godine obraduje skijaše. Naravno da postoje interna lobiranja i razne struje kao na svakom skijalištu...
Poslednji projekat SS, skijalište Stara Planina je vrlo sumnjiva priča gde skijanje nije bilo prioritet.

U svakom slučaju nadam se da ovo nije samo predizborna priča, već inicijativa koja će se završiti u obostranu korist, najvažnije nas skijaša.

*

bakica

• 255
« Odgovori #12 u: 14 Ožujak, 2016, 09:24:55 »
VladaNS
Slazem se uglavnom, mislim da Jahorina nikad nece biti cajkama i sminkerima interesantna.
Jahorinske staze su za razliku od Kopa "5 nebodera" bolja. Kroz pametno ulaganje privatnika (ako mozemo Skijalista Srbije tako nazvati), Jahorina bi mogla imati puno koristi.

S druge strane, koliko znam, ne mjesaju se previse u privatni sektor, cak ga i podsticu. Tako da i sa nase privatne strane ne vidim nista lose.
Misljenja sam da i opstina Pale kao lokalna zajednica bi mogla imati koristi, naravno o tome je jos rano govoriti. U svakom slucaju poslije ovoga sta nam se desava u odnosu iz Banja Luke moze biti samo bolje.

1. Nisam baš sigurna u ovo boldirano
2. Sav novac od zarade ići će Srbiji a ne nama, tako da Pale odo ovoga neće imati nikakve koristi, osim možda pojedinaca koji će dobiti "tal" da ovo proguraju.
Niko ovdje ne dolazi da bi nama bilo bolje, već isključivo zbog svoje koristi  devil

*

borisBP

• 1284
« Odgovori #13 u: 14 Ožujak, 2016, 09:40:44 »
Ne razumem... Evo ja ću kupiti skijalište pa ću dati nekom što se zaradi na njemu.   :<)

Treba da se obezbedi da skijalište funkcioniše a ko će uzeti zaradu stvarno nije najbitnije.

*

bakica

• 255
« Odgovori #14 u: 14 Ožujak, 2016, 12:24:28 »
Naravno da nećeš, o tome i govorim.
Meni samo žao  :(  što smo mi nesposobni da to uradimo kako treba. Pa da zarada ostane nama.
A, najlakše je prodati  puf:)