Pozdrav Gost

Skijalista Srbije kupuju Jahorinu

• 53 Odgovora
  • 37511 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

borisBP

• 1284
Odg: Skijalista Srbije kupuju Jahorinu
« Odgovori #30 u: 22 Ožujak, 2016, 18:05:41 »
U celoj priči znam jedino da Jahorina ne može da ostane na sadašnjim pozicijama. Sve ostalo ćemo videti. Jahorina je trenutno kao sportski auto u kome se ne menja ulje. Samo je pitanje kada će zaribati. Nadam se da će se to promeniti, jedino me zanima da Jahorina postanr stabilno skijalište i da ljudi mogu da planiraju odmor mesecima unapred. Bez toga je veoma tanko.

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #31 u: 22 Ožujak, 2016, 18:29:18 »
Samo da ne ostanu i bez sestosjeda (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

« Odgovori #32 u: 22 Ožujak, 2016, 18:38:33 »
Samo da ne ostanu i bez sestosjeda (:smijeh:

Kopaoniku odgovaraju crveni 6sjedi, a odluceno je da su za nase prilike najbolji crni 4sjedi iz 1998.
Kako su nase staze prestrme za ove sive ratrake, dobicemo zute iz 1988. koje su na Kopaniku drzali sa ponosom. Sad mi taj ponos smijemo korsiti, a oni ce ove nase da upotrijebe kako im dolikuje

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #33 u: 22 Ožujak, 2016, 18:44:58 »
Ne daj boze da bude tako ali kad vidim ko to sve dogovara bar s ove nase strane dodje mi da povracam...znas ono kad dva lika drze dve kafane i ni jedna ne radi kako treba do god vlasnik jedne kafane ne kupi ovu drugu i ne zatvori WTF
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║

*

borisBP

• 1284
« Odgovori #34 u: 22 Ožujak, 2016, 19:03:49 »
Ako će doći bilo ko da rastura infrastrukturu onda je to tuga.

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #35 u: 22 Ožujak, 2016, 19:19:45 »
Znas onu nasu...znam ja nas jebo ti nas (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║

*

mijat

• 6728
« Odgovori #36 u: 22 Ožujak, 2016, 19:38:44 »
ne verujem da će neko da uloži 20 miliona jevreja da bi upropastio ili eliminisao konkurenciju  :X kao da skijališta srbije imaju para na bacanje!
drugo, gosti koji dolaze na jahu (80%) do sada nisu ni bili na kopu.  ne radi se o klijenteli koja se dvoumi između kopa i jahe, tu prvenstveno mislim na goste iz hrvatske i slovenije i skijaše koji su udaljeni od jahe 30, 50 ili 150 km. garantujem da se mnogi iz srbije, a među njima sam i ja, ni jednog trenutka ne bi dvoumili između kopa i jahe!
treće, skijališta srbije ne verujem da su zainteresovani za infrastrukturu koja se odnosi na smeštaj gostiju i ne verujem da bi tu uložili pare. zbog toga će insistirati na razdvajanju i formiranju dve firme a uložiće isključivo u samo skijalište (osnežavanje, jezera, vertikalni transport)
darkon je lepo napisao, đaba sve ako nema gostiju, uplate poreza, boravišnih taksi, punih kafana, prepunih vikendica, ...

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #37 u: 22 Ožujak, 2016, 20:05:07 »
Daj boze da to sve bude ok i da se to sve odradi u korist Jahorine...
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║

*

mijat

• 6728
« Odgovori #38 u: 22 Ožujak, 2016, 20:25:38 »
Znas onu nasu...znam ja nas jebo ti nas (:smijeh:

« Odgovori #39 u: 22 Ožujak, 2016, 22:50:47 »
Znam samo dok su nas vodili seljaci domaćini da nam je bilo bolje jer seljak zna da se najbolja krava ne prodaje već ona loša, mršava, ona koja daje malo mlijeka... a sada nas vode razni menadžeri pa nam je tako kako nam je.
I što je najžalosnije na kraju će ovu prodaju prvorazrednog nacionalnog resursa nazvati uspjehom. Pa menadžeri, ako ste tako sposobni i pametni prodajte nekome nekog gubitaša što radnicima duguje dvadeset i kusur plata. Imate ih u svakoj opštini.

PS ima jedna prigodna pjesma https://www.youtube.com/watch?v=CXyfEEWzgLA

« Odgovori #40 u: 31 Ožujak, 2016, 09:50:41 »
http://www.srna.rs/novosti1/389414/gluhakovic-sa-ljevnajicem-o-saradnji-skijalista-srbije-i-jahorine.htm

Citat:
Ističući da "nikakva prodaja nije tema razgovora", Gluhaković je rekao "niti smo mi došli da prodajemo niti je JP "Skijališta Srbije" bio zainteresovan da kupuje".

Jel ovo priželjkujemo? :D
Da neko drugi uloži u osnježavanje, a da sve ostane naše :D

*

mijat

• 6728
« Odgovori #41 u: 31 Ožujak, 2016, 12:59:05 »
ljevnajić je već veteran kao v.d direktor u skijalištima srbije, mislim da je 8-ma godina u pitanju  regge svake godine uplati malo ekstra profita u budžet i ostaje v.d  :X

*

Sinke

• **
  • 98
« Odgovori #42 u: 01 Travanj, 2016, 22:58:57 »
Kakve su sve nebuloze su napisane ovde, kao da je Jahorina u najmanju ruku Šamoni ili Zermat. Naši ljudi su hronično nekritični i potpuno nesvesni realnosti...

Skijališta Srbije su potencijalno najbolja stvar koja se može desiti Jahorini. SS dokazano uspešno i stručno vode najuspešnije i najmodernije skijalište u exYu. Sa druge strane Jahorina tone kao Titanik u dugovima koje ekponencijalno povećava svake godine. Bez mogućnost i šanse da investira u kritično neophodnu infrastrukturu.

Koja je alternativa eventualnoj akviziciji od strane SS ?
Spori i neumitni raspad, kao ostala sarajevska skijališta
Da opet bude poligon za krađu budžetskih para u režiji lokalnih feudalaca
Da prodaju OC firmi KajmanskaOstrva LTD ili SheikAbdelBin inc. sa velikim iskustvom u letnjem turizmu i pranju novca

Trenutni pravac u kome ide Jahorina je tragična sudbina ostalih sarajevskih olimpijskih planina. SS je kompanija koja stručno vodi i razvija 2x veće skijalište od Jahorine. Jahorina trenutno nije nikakav konkurent Kopaoniku, šta više trenutno stanje savršeno poguduje svim ostalim planinama u regiji. Jedino ko može da se okoristi u ovom dilu je Jahorina, jer bi dobila skijaše iz Srbije koji kupuju sezonske karte SS.
Očigledno da je mnogima problem ono "Srbija" u nazivu...

Lepo čovek napisa:
Kopaoniku odgovaraju crveni 6sjedi, a odluceno je da su za nase prilike najbolji crni 4sjedi iz 1998.
Kako su nase staze prestrme za ove sive ratrake, dobicemo zute iz 1988. koje su na Kopaniku drzali sa ponosom. Sad mi taj ponos smijemo korsiti, a oni ce ove nase da upotrijebe kako im dolikuje

« Odgovori #43 u: 02 Travanj, 2016, 00:06:57 »
@sinke
ne slazem se s tobom!
Ljudima koji ovdje komentarisu sigurno ne smeta dio naziva u imenu firme. Demagogija je braco cudo? Osoni nacionalno pa odmah imas bar 5-6 kecova u rukavu.

Alternativa ima vise. Najjednostavnija je da se politka iskljuci iz OC-a. Tada bi i polupismen covjek mogao napraviti u kratkom perdiodu nesto od OC-a, a ne strucni ljudi.
"Lokalni feudalci" nisu se bas nesto proslavili kod kradje budzetskih para. Pare izgleda odose negdje drugo  austin:(

Ostale "Sarajevske planine" nemaju niti su imale nekad popularnost i brend kao Jahorina, a i osim gostiju koje imamo iz grada, Sarajevo nema nikakvo ingerenciju nad Jahorinom.

Jahorina je Jahorina i nema potrebe da bude Valdisere ili nesto drugo. Niti pati za tim.

Kopaonik nije i nece nikad biti konkurencija Jahorini, zapamti to. Kop ima u principu sve bolje, osim pozicije, staza, internacionalnosti, stepena brenda i sl. Npr.: nikad turisti iz Slo i Hr nece dolaziti u toj mjeri na Kop kao sto sad dolaze na pa cak i ovakvu Jahorinu. Onog momenta kad Jahorina bude imala strukturu orginizovanosti kao Kop, cisto sumnjam da ce skijasi zaobilaziti Jahorinu zbog Kopa. A i "oni sto se pokazuju" ce se opet vise htjeti pokazati i biti vidjeni na olimpijskoj planini nego na planini gdje je FIS trka vrhunac.
Ko zna skijati, nece vise nikad otici na Kopaonik, osim ako nije nesto dzabaka ili slicno. Na Kopaoniku se spustas, na Jahorini se skijas.

E tu je problem. Za sve ostale faktore, Skijalista Srbije bi bili izvrsni partneri Jahorine.

*

Sinke

• **
  • 98
« Odgovori #44 u: 02 Travanj, 2016, 03:58:34 »
Dobro je što se ne slažemo, bar na papiru, inače diskusija ne bi imala smisla :).
Alternativa ima vise. Najjednostavnija je da se politka iskljuci iz OC-a. Tada bi i polupismen covjek mogao napraviti u kratkom perdiodu nesto od OC-a, a ne strucni ljudi.
Ovo je nemoguće. Ne postoji ni jedna državna ili poludržavna kompanija na svetu koja je isključena od politike i političarenja. To će uvek da važi za OC kao i za SS koja su u vlasništvu Vlade Srbije.
Na kraju krajeva politika ima uticaja na sve privatne korporacije. Ono što treba da bude cilj je da politika pomaže, a ne da odmaže poslovanju, kao u slučaju OC.

Uprava OC bila profesionalna ili polupismena ne može ništa da uradi u situaciji kada je firma u blokadi i ima stravično velika dugovanja. Ako bi se OC prepustio realnosti tržišnog poslovanja i pravičnosti zakona, sutra bi skijalište Jahorina bilo zatvoreno i prodato na doboš.

Potencijalna akvizicija Jahorine od strane Vlade Srbije je pre svega politička odluka, finansijski je potpuno nepotrebna Skijalištima Srbije i Vladi Srbije. Ako SS dobije odrešene ruke da vodi skijalište kako treba, ako Vlade Srbije investira i ako ne bude opstrukcija u lokalu, Jahorinu čekaju mnogo bolji dani. Mnogo ako, ali to je najbolja opcija moguća za OC.

Nažalost malo ljudi zaista prati stanje na našim skijalištima, a kamoli stranim, zato je većina napisanog u ovoj temi potpuno van ravni realnog. Sama Skijališta Srbije ne posluju u plusu. Iako svake godine obaraju rekorde u broju skijaša i broju ski dana, skijališta zatvaraju godinu sa relativno malim minusom, jer sama servisiraju svoje velike kredite za infrastrukturna ulaganja.

Ipak kada se pogleda šira slika SS kroz turizam na Kopaoniku, Staroj planini i Zlatiboru donosi ogromnu zaradu u bužet republike i budžete lokalnih opština.

Vlada Srbije trenutno ima vrlo restriktivnu politiku ulaganja, gotovi projekti proširenja staza i novih instalacija na Kopaoniku na pauzi su do daljnjeg. SS može da investira samo ako nakon političke odluke Vlade i dodele sredstava iz republičkog budžeta. To treba da bude i najveća briga OC, da li će Vlada Srbije zaista odrešiti kesu za infrastrukturna ulaganja u vremenu kada je stopirala i postojeće projekte na Kopaoniku ?

Citat:
Kopaonik nije i nece nikad biti konkurencija Jahorini, zapamti to. Kop ima u principu sve bolje, osim pozicije, staza, internacionalnosti, stepena brenda i sl. Npr.: nikad turisti iz Slo i Hr nece dolaziti u toj mjeri na Kop kao sto sad dolaze na pa cak i ovakvu Jahorinu. Onog momenta kad Jahorina bude imala strukturu orginizovanosti kao Kop, cisto sumnjam da ce skijasi zaobilaziti Jahorinu zbog Kopa. A i "oni sto se pokazuju" ce se opet vise htjeti pokazati i biti vidjeni na olimpijskoj planini nego na planini gdje je FIS trka vrhunac.
Ko zna skijati, nece vise nikad otici na Kopaonik, osim ako nije nesto dzabaka ili slicno. Na Kopaoniku se spustas, na Jahorini se skijas.
Prethodnih par godina svake godine skijam na Kopu i Jahorini, uz dužno poštovanje sa napisanim se ne slažem na toliko nivoa da me mrzi da pišem, a i ko bi to čitao :).

Više uživam u skijanju na Jahorini, ali Kopanik je svetlosnu godinu ispred u vrednosti brenda i poznatosti brenda u svetu, broju stranih turista, turističkoj ponudi skijašima i neskijašima, infrastrukturi, organizaciji, itd. Te prozivke a propo blagih staza na Kopu i toga da je Jahorina olimpijska planina su u rangu onih da pravi muškarci skijaju na Bjelašnici, a Jahorina je za žene. Ne živi se od prošlosti, već od turizma u sadašnjosti.

Sadašnjost je učinila ceo svet vrlo dostupnim. Ko traži izazovne staze za par stotina evra skija na FR Alpima, za koje su sve naše planine ravna livada. Jahorina kao i Kopaonik mora da se prilagodi novim pravilima igre. Lokalni skijaši su pre svega rekreativci i početnici - ponuda treba da se formira prema njihovim prohtevima...