Pozdrav Gost

Žabljak

  • 2 Odgovora
  • 9457 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Žabljak
« u: 09 Travanj, 2016, 17:57:37 »
Ski centar, nekad bio.

Odg: Žabljak
« Odgovori #1 u: 09 Travanj, 2016, 18:01:35 »

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:599656-Niko-nece-na-Zabljak

Centar za razvoj Durmitora optužuje vlast za propast turizma. Crnogorski turistički kompleks zaostaje za srpskim Kopaonikom, koji je u vreme SFRJ daleko zaostajao za Durmitorom
 
Na to upozoravaju iz Centra za razvoj turizma Durmitora, i optužuju aktuelnu vlast.

- Naša turistička i ekološka elita, ministar turizma i ekologije Gvozdenović bio je na Kopaoničkom forumu, a gospoda sa Kopaonka su nekad sanjala da budu turistički centar Žabljak. Kad se premijer Đukanović dokopao dirigentske palice crnogorskog privrednog orkestra, ski-centar Durmitor je imao pet ski-liftova i četiri velike žičare, četiri megahotela, pet malih hotela, svu izgrađenu turističku infrastrukturu, vrhunski turistički imidž mesta Uneskove svetske baštine, neprocenjivi kapital turističkih konekcija i znanja, te uhodano funkcionisanje - ukazuju iz ovog centra.

Praveći paralelu sa srpskim turističkim centrom, turistički radnici sa Durmitora podsećaju na to da je Kopaonik tada imao vojnu jednosedežnicu na Pančićevom vrhu i ski-lift - tanjiraču iz Duboke, te planinarske domove "Bačište" i "Olga Dedijer" i hotel "Karavan". Kopaonik je, ističu, danas balkanski ski-centar, a ski-centar Žabljak danas ne postoji.

- Gvozdenović i njegov drug premijer uspešno su razorili sve potencijale ovog turističkog centra na kome su nam svi iz SFRJ zavideli. U Bosni su tokom rata uništeni svi olimpijski objekti, i na Igmanu, i na Bjelašnici, i na Jahorini, i na Vlašiću, i na Kupresu... Ratom uništena i poratno dezintegrisana Bosna obnovila je sve, a izgrađeno je dva puta više. Mi nismo imali rata, ali smo imali Đukanovića, Gvozdenovića, Simovića, Lazovića, Vujovića, koji su bili gori od svakog rata i ratnog razaranja - zaključuju radnici Centra za razvoj turizma na Durmitoru.

ŠIROKI PUTEVI

- Crnogorskoj državnoj i interesnoj eliti činilo se da su najširi putevi i najbolji. Na nesreću, odavno je primećeno da najširi putevi nisu uvek i oni najbolji, što se pokazuje i kroz turističku agoniju i razvojnu apokalipsu Žabljaka kao turističkog potencijala prepoznatog još u vreme Kraljevine SHS - saopšteno je iz Centra za razvoj Durmitora.

Odg: Žabljak
« Odgovori #2 u: 16 Svibanj, 2016, 15:45:16 »
http://www.skijanje.rs/vesti/crna-gora-ski-centrima-7-7-miliona-eura/

Najviše novca je planirano za izgradnju infrastrukture na skijalištu Kolašin 1600, gde je budžetom opredeljeno 4,7 miliona eura. Savin kuk, čiji je vlasnik IRF, pomoći će sa pola miliona, piše u dokumentu Vlade Crne Gore.
Vlada je budžetom za ovu godinu izdvojila 7,75 miliona eura koje planira da utroši na šest projekata na severu, kojima će se poboljšati infrastrukturni uslovi za zimski turizam. U pitanju je pomoć za skijališta i ski centre, a najviše para izdvojiće se za skijalište Kolašin 1600, koje se nudi na zakup na 30 do 90 godina.
– Za nastavak aktivnosti na skijalištu Kolašin 1600 kroz izgradnju elektroenergetske, telekomunikacione i hidrotehničke infrastrukture, prilazne saobraćajnice sa parkingom, bazne stanice i žičare izdvojiće se 4,7 miliona eura – piše u Programu ekonomskih reformi (PER) do 2018. godine objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore.

Za turistički centar i planinarski dom Cmiljača planirano je da se potroši 1,3 miliona eura. U toku je, kako piše, revizija glavnog prjekta za deonicu puta od Jasikovca do Cmiljače, dok će u 2016. godini biti urađena projektna dokumentacija za trafostanicu 35/10 i baznu stanicu na Cmiljači, kao i izvođeni radovi.

– Na Savinom kuku je planirano projektovanje 21 kilometra staza i njihova izgradnja, kao i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju puta i izgradnju parkinga. Budžetom je za Savin kuk planiran rashod od 507,5 hiljada eura – piše u PER-u.

Za turisticki centar Žarski, u regionu Bjelasice i Komova, planirano je pola miliona eura za razvoj elektroenergetske i putne infrastrukture kao i priprema projektne dokumentacije. Za planinarski i ski centar Hajla u Rožajama planirano je 530 hiljada za izradu planske dokumentacije, investicioni elaborat i nastavak radova na izgradnji lokalnog puta Rožaje–Štedin. Na Vučju se planira izgradnja akumulacionog jezera za koje je izdvojeno 255 hiljada.

– Sredstva predviđena budžetom države su opredeljena kako bi se povećala atraktivnost i vrednost navedenih lokacija, a na nekoliko obezbedila osnovna infrastruktura. Krajnji cilj je privlačenje investicija iz privatnog sektora. Istovremeno će se pristupiti razmatranju najadekvatnijeg modela valorizacije skijališta – kroz privatno-javno partnerstvo ili formiranje AD „Skijališta Crne Gore” – navedeno je u dokumentu.

Sredstva od 7,7 miliona će se utrošiti u ovoj godini, a dinamika realizacije u narednim godinama zavisiće od više faktora – opredelenih sredstava iz budžeta i interesovanja potencijalnih privatnih investitora za projekte razvoja skijališta u narednom periodu.

– Projekti valorizacije ovih skijališta podrazumevaju ne samo postavljanje žica i druge infrastrukture, već i turisticke ponude, pa je teško prognozirati dinamiku te realizacije – naveli su iz Vlade.

Ski centri su pre dve zime, kada nije bilo snega, pretrpeli velike gubitke. Prošle godine snega nije falilo, dok ga je ove godine bilo mnogo manje. Zbog slabije infrastruktu­e, finansijski rezultati i poseta skicentrima zavisi od vremenskih prilika, odnosno snega.