Pozdrav Gost

Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio

 • 589 Odgovora
 • 145251 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #15 u: 24 Siječanj, 2018, 15:26:30 »
Ko nije bio može samo da plače. Ja plačem :(
Ove godine nikako da utrefim!

*

HeAd

 • *****
 • 4332
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #16 u: 24 Siječanj, 2018, 16:31:23 »
Upalili i topove :skijas:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

brera

 • *****
 • 7210
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #17 u: 24 Siječanj, 2018, 16:42:51 »
 :bravo::(  ole :skijas:

*

Zliko

 • ***
 • 185
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #18 u: 24 Siječanj, 2018, 17:38:47 »
Divan dan, nije bio puni plavi ključ, ali možda i bolje :D
Nije bilo gužve. Staze odlične. Jedino što je puklo od staza je spust na Prači (donji dio opasno kamenje) i gornji dio SSK je ogoljen (donji dio je zato fantazija). Od transporta je sve radilo sem dvosjeda i Želje,
Sutra će biti isto "one of those days" izgleda :)

 :skijas:

*

HeAd

 • *****
 • 4332
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #19 u: 24 Siječanj, 2018, 19:32:09 »
Po tvojo prici praca pukla?
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

Zliko

 • ***
 • 185
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #20 u: 24 Siječanj, 2018, 19:58:42 »
Prača (Skočine) = 3 staze. Lijeva-stari jednosjed staza (pa na dnu preko potoka), srednja-ž. veleslalom i desna-ž.spust.

Spust na dnu je danas imao kamenja i to nemalu količinu (ne govorim za kamenčiće, več opasne kamenčuge). Nije mi jasno kako je tako spust brzo puknuo. Prije neki dan je bio ok tj. sa minimum kamenja. Biće da je podlog tanka bila, pa su ratraci povukli. Veleslalom staza odlična (mada je bila trka pa je prepolovljena). Jednosjed odlična, mrvu kamenčića na samom dnu, potok se još nije ukazao :)

*

bnbg

 • ***
 • 312
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #21 u: 24 Siječanj, 2018, 20:28:59 »
Kakav dan!
Sve je kako treba. Od staza, ljudstva, vremena , skijasa....

Ja sam sa svoje dvije curice ubio jedno 20 zica.
Staze vrh.
Ja ti zavidim, a narednih dana blagi plus uz nisku vlaznost.. idealno. Ja cu 04.02 pa se nadam da ce biti dobro

*

mijat

 • *****
 • 6699
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #22 u: 24 Siječanj, 2018, 20:40:33 »
Po tvojo prici praca pukla?

WTF  šćeo si za vikend gore? malo je čudno da progleda prača na metar snega?!

*

HeAd

 • *****
 • 4332
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #23 u: 24 Siječanj, 2018, 20:48:41 »
Praca spust je slabo i spreman,  a jos su neki radovi bili ljetos tamo pa vjerovatno nisu ni kamenje sredili. Ja i mijat smo pili i na po metra pa nam je bilo dobro (:smijeh:
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #24 u: 24 Siječanj, 2018, 22:20:30 »
Malo da se osvrnem na stanje na Jahorini.

Danima sam na skijama, sto privatno sto poslovno. Obilazim staze, posmatram zaposlenike i goste, posmatram odnos prema planini.
I ne sjecam se da sam u zadnjih 20 godina bio zadovoljniji stanjem na planini.
Daleko od savrsenog, ali isto tako, neuporedivo u odnosu na sve prethodne godine i napretke koje su prosli menadzmenti OCa napravili.

U principu, mi (firma VIP Jahorina) ne radimo nista sto nismo do sada radili, samo je razlika sto je ovaj put OC prepoznao nase kvalitete i za sve imamo odgovarjuce ugovore.
Razlika je u tome sto su svi razliciti sitni prevaranti i interesdjije primorane da pocnu raditi legalno, a nedokazni prevaranti se polako uklanjaju sa planine.

S druge strane, imamo vidno bolje staze (na djelovima koji su radjeni), imamo staze kakve srecemo po Alpama. Satze su siroke, kontra nagibi su uklonjeni, velikom duzinom staze imaju konstantan nagib. Kriticne prelomnice su uklonjene, uski lijevci su prosireni, staze su sa vise novih puteva spojenei i to na vise mjesta, pocetnicma je omoguceno da se spustaju sa vrha Jahorine, jer po prvi put imamo konstantno plavu stazu (Poljica 1b). S druge strane Poljica 1a, strma i popeglana. Po ovom pitanju sam vise nego odusevljen (a bio sam u pocetku skeptican). Najbolji dokaz za to su izvjestaji Zlika i moja zapazanja: kamenja ima skoro samo na prelomnicama na Olimpiku i na stazi spusta na Paraci. Staza do spusta (olipm. veleslalom) je u idilicno dobrom stanju. Znaci, tamo gdje se radilo, se dobro odradilo.

Jezero je skoro zavrseno, i vjerujem da ce prvom prilikom ga i dovrsiti. Kanali za topove su vec bili zapoceti, ali sa snijegom su i zaustavljeni. U vise navrata sam razgovarao sa glavnim izvodjacem radova koji mi je objasnjavao kuda i kako. Sve sto se radi, radi se organizovano i na temelju strauke a ne "rekla-kazala" ili "sta ti znas, znam ja kako se to radi". Osim toga, svojim ovima sam vidio topove koji se nalaze na jednom skladistu blizu Sokoca.

Vidne su razlike u kvaliteti staza, priprema staza (nemoj samo da mi neki junak kaze mekane su ili zaledje su). Ne postoji carobni stapic niti carobno rijesenje, nego samo struka, priroda i topovi.
Moze neko reci: Bog nas je pogledao sa snijegom. Pa i nije bas, imali smo do prije par dana duzi period blato na Jahorini. E sad, ako usporedimo stanje pod snijegom, na famoznih 20cm, pa 40, 60 i 100cm - neopisiva je razlika u odnosu na prosle periode kad je bilo do 2 metra snijega, a na stazama kamenje.

Zato, skoro u potpunosti opravdavam poskupljenje koje su u djelu javnosti izazvali polemike. Prije svega u lokalnom stanovnistvu.
Ja sam isto dio njih, i kupio sam sezonski ski pas, i mislim da mi nude vise nego sto sam platio. Prije sam kupovao skipass u pola cijene, ali je iskoristenost bila veoma mala.

A i na kraju krajeva, ako vec se busamo da toliko volimo Jahorinu, ajmo malo onda podnijti i tereta. (i dalje se ne slazem sa sezonskim za penzionere i djecu od 12 god. i cudim se pregrstu neistinitih informacija koje se objavljuju preko kanala informisanja OC-a).

*

rato

 • **
 • 45
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #25 u: 24 Siječanj, 2018, 23:05:18 »
Slažem se sa većinom izrečenog, dok cijenovno ipak ne bih komentarisao jer je naš standard ipak udar. Opravdano ili ne, to ćemo u fullu vidjeti kad završe započeto. E sad me zanima, da li je u planu probijanje novih staza(pogodnih za takmičarske muške brze discipline kao i profi skijaše), novog vertikalnog transporta (vidim da im je u posjeti bila renomirana austrijska kompanija koja se bavi žicama   Doppelmayr) i gdje su planirani te nove žicare? Jedan portal iz Poljske je boravio poslednjih dana na Jahorini i RP te iznio oduševljene vidjenim ali i rečenicu da Jahorina stopirala povezivanje sa Ravnom planino(prenio im direktor RP) te da je šteta ako kabinska žičara ne poveže Pale sa Jahorinom. Pa da li ima bilo šta na tu teme, hoće li se raditi ili ne, te kada? Ljubaznost osoblja je ove godine na zavidnom nivou ali i ove godine postoje pojedinci koji prave ruznu sliku svojim prostačkim, nekulturnim ponašanjem i ophodjenjem prema turistima, da ne kažem seljoberski(mislim na radnike OC-a mada ih je minimalan broj u odnosu na prije). Te naravno najbitnija stavka na kojoj se mora poraditi, parking i rampa. Da se iznadje neki model kojima bi se naplaćivalo a opet bez stresa i onako ruzne slike. Naravno potreban je jedan dio staze, brda za sankanje i to jejedna od zamjerki gostiju koji ne skijaju. Te nabitnije da se tačno i istinito prenose informacije o radu transporta i stanju na stazama(od strane OC-a) te da ne nastavljaju praksu prethodnika kojima su ljude varali takvim podaci i oni se više nikad na planinu nisu vratili.

*

Zliko

 • ***
 • 185
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #26 u: 24 Siječanj, 2018, 23:14:46 »
Nema tog uređenja staza da mi poništi gorčinu na ublehe, ukidanja i zakidanja. Seniori, djeca 12god., ukidanje sati, tačkica za početnike, dupla cijena sezonskih, rampa, "35km staza", "130 dana"... Napokon ove godine ima normalno-ije skijanje na Bjeli. Ako već nema zajdnički pass, kupiti 30h na Bjeli i 30h na Jahi bi bilo idealno za ljude iz grada, ali avaj. Ja sam na Jahi stacioniran, tako da meni nema mrdanja, bar dok ne isplatim sezonski ovdje.

Da ne budem negativac. Staze su dobro označene i osigurane, bolje nego ikad prije. Meni lično ravnanja-širenja nisu toliko draga, ali to je više u biti nostalgičarska šuplja. Kosi smuk-prelazi su napokon napravljeni tj. oficijelni, kasa ima više, redara, dnevno se mjere staze, vjetrobrani su valja učinkoviti.

Ovakav snijeg (zadnje dvije mega runde prhkog) se ne može više/bolje utabati. Biće valjda u martu vlažnog-teškog, pa ko voli ledene tvrde špure od ratraka nadoće na svoje :) Pripaziti još na kecu P(r)ogledine, van staze desno pored stubova, nije dovoljno bubok cjelac, a vire kamenja. Da se ne zaleti ko slučajno.

Dugoročna prognoza ne izgleda loše, samo da se održi. Sunčani dani manje više svaki dan (ne prevelik plus dnevni), a za 7 dana novi snijeg.
Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #27 u: 24 Siječanj, 2018, 23:16:22 »
Danas je stvarno bio jedan od onih dana kako se ovdje popularno kaže, a kako se čini sutra bi moglo biti još bolje.

Može li mi neko potvrditi da je noćno skijanje ovaj petak i subotu i jel se može sutra na Praču jer mi se čini da su se danas održavale neke utrke?"Ne možeš kupiti sreću ali možeš skipass"

Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #28 u: 24 Siječanj, 2018, 23:18:55 »
Potvrditi ti moze samo OC, a j ti mogu iznijeti informaciju koju imam:
nocno je svakog petka, subote i nedjelje.

Utrke na Praci su danas zavrsene, tako da od sutra su sve staze slobodne za skijanje.

Odg: Stanje na stazama 2017/18 - drugi dio
« Odgovori #29 u: 24 Siječanj, 2018, 23:24:05 »
Potvriditk ti moze samo OC, a j ti mogu iznijeti informaciju koju imam:
nocno je svakog petka, subote i nedjelje.

Utrke na Praci su danas zavrsene, tako da od sutra su sve staze slobodne za skijanje.

Hvala puno VIPe na brzom odgovoru!
"Ne možeš kupiti sreću ali možeš skipass"