Pozdrav Gost

Politika.rs intervju sa direktorom OC Jahorine, Branko Korman

  • 0 Odgovora
  • 3671 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dva nova šestosjeda na čijem montiranju se već uveliko radi, u jednom satu moći će da transportuju oko 4.000 skijaša.

Ovogodišnju zimsku sezonu na olimpijskoj planini, koja počinje 11. decembra, obilježiće kvalitetniji uslovi za skijanje i niže cijene smještaja, najavljuju odgovorni u Olimpijskom centru Jahorina. Posebna novina i ujedno najveća investicija biće dva nova šestosjeda na čijem montiranju se već uveliko radi. Izvođač radova, italijanska firma Leitner, računa da će, ukoliko je vrijeme posluži, kompletan posao završiti najkasnije do kraja decembra.

"Dva šestosjeda, koji će u jednom satu moći da transportuju oko 4.000 skijaša, tek su jedna od investicija iz okvira programa koji namjeravamo realizovati u naredne tri godine, a čija vrednost prevazilazi 40 miliona konvertibilnih maraka. Vlada Republike Srpske izdvojila je 26 miliona maraka, od čega će u šestosjede biti investirano nešto više od 18 miliona, dok će ostatak novaca biti usmeren u projekat osnježavanja staze Skočine (Prača), čija će realizacija krenuti početkom iduće godine", kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina Branko Koroman.

Naglašava da prva faza realizacije trogodišnjeg programa investiranja, urađenog na bazi Regulacionog plana Jahorine koji je usvojila opština Pale, podrazumeva i nabavku četiri lifta, te dve mašine za osnežavanje. Prema njegovim rečima, cijena smještaja u hotelu Bistrica, koji posluje u okviru olimpijskog centra, ove sezone biće niža za 30 posto u odnosu na prošlogodišnju, dok cijena ski-pasa je minimalno povećana.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović potvrdio je u razgovoru za "Politiku" da je Jahorina glavni brend, ne samo u istočnom delu Srpske nego u cijeloj republici,i da se "tako i tretira na svim nivoima". Kad govorimo o turizmu, kaže on, "mi mislimo, prije svega, na Jahorinu, bez obzira što ona nije i jedina atraktivna i privlačna turistička destinacija na istoku RS".

"Osim Vlade RS, i grad, zajedno sa svim lokalnim zajednicama koje su u njegovom sastavu, ulaže i napore i sredstva kako bi Jahorina, koja privlači svojim prirodnim ljepotama, dostigla nivo poznatih skijaških centara u svijetu, odnosno kako bi je, kroz organizovanje i ponudu različitih sadržaja, učinio atraktivnom tokom cijele godine. U poslednje vrijeme je na Jahorini urađeno dosta toga, počev od javne rasvete, prostora za parking, pa do organizovanja pružanja adekvatne zdravstvene zaštite i to tokom 24 sata", objašnjava Radovanović i konstatuje da će interes za Jahorinu sigurno biti još veći nakon što se završi put Lukavica–Pale koji je već u fazi izgradnje i u koji Vlada RS ulaže više od osam miliona maraka.

Nakon što je opština Pale, na osnovu Master-plana, donijela Regulacioni plan za područje Jahorine, na ovoj planini je, kako to kaže gradonačelnik, "zavladao red" u smislu da je, konačno, rešen problem i bespravne izgradnje. "Postojanje Regulacionog plana je višestruko značajno, s jedne strane on, i to u startu, onemogućava bespravnu izgradnju, a s druge pruža mogućnost legalizacije objekata koji su izgrađeni mimo zakona i propisa, što je 'odriješilo ruke' gradskim inspektorima da mogu da rade svoj posao", naglašava Radovanović.

izvor: Politika.rs