Pozdrav Gost

Nakon 17 godina vozom Beograd-Sarajevo

  • 0 Odgovora
  • 4008 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

reger

  • **
  • 50
Nakon 17 godina vozom Beograd-Sarajevo
« u: 12 Prosinac, 2009, 23:55:57 »
SARAJEVO
Poslije 17 godina ponovo ce od 13. decembra saobracati voz na relaciji Sarajevo - Beograd, a ocekuje se da ce imati veliki broj putnika.

Cijena karte u jednom pravcu iznosice 32,7 KM dok ce povratna biti 60, 45 KM.

Iako neprofitabilan, voz na relaciji Sarajevo - Beograd ce biti konkurentan autobuskom saobracaju, a kako isticu u željeznicama FBiH i RS, uz jaku medijsku kampanju i nove talgo vozove vratice se prijeratni broj putnika na ovoj relaciji.

Voz ce, po redu vožnje, saobracati svakodnevno iz Beograda u 8.15 sati i u povratku iz Sarajeva u 11.35 sati, tokom citave godine, a putovanje ce u prosjeku trajati oko osam casova.
"Linija Beograd - Sarajevo nece biti profitabilna, ali uz jaku marketinšku kampanju, koju planiramo organizovati, nadamo se da ce se sve više putnika odluciti da putuje vozom", rekao je Samir Kadric, šef službe za informisanje "Željeznica FBiH".

On je istakao da uspostavljanje regionalnih linija pokazuje da sa obje strane postoji želja za povezivanjem ljudi, kapitala i usluga te da ovakva linija nedostaje vec duže vrijeme.
"Ova linija ce pravu ekspanziju doživjeti uvodenjem Talgo vozova sledece godine, koji ce putnicima pružiti puni konfor i nadamo se da cemo uspjeti vratiti putnike koje smo izgubili u toku ratnih i poratnih dešavanja", kazao je Kadric.

Izet Mehinagic, pomocnik ministra za željeznicki saobracaj Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, smatra da je samo uspostavljanje linije bitno, jer je veliki broj stanovnika iz Sarajeva tokom rata otišao put Beograda.
"U smislu povezivanja dijaspore uspostavljanje linije je bitno i konacno smo docekali poslije 17 godina da imamo svakodnevnu liniju za Beograd. Linija ce povezati i poslovne ljude, što je takode važno", kazao je Mehinagic.

On je dodao da ce se sve više gradana odlucivati da putuje vozom, jer je on udobniji i sigurniji.
"Zbog zastoja na granicama voz ce se zaustavljati od pola sata do sat i za to vrijeme ce duže trajati putovanje vozom nego autobusom, ali ako uzmemo u obzir udobnost i sigurnost, onda smo konkurentni autobuskom saobracaju", naglasio je Mehinagic.

Nebojša Lujic, šef Službe za putnicki saobracaj u "Željeznicama RS", naveo je da se zbog nerentabilnosti ukida linija Banjaluka - Vinkovci - Beograd i da se uvodi nova linija Beograd – Sarajevo, na kojoj vec duže vrijeme insistiraju "Željeznice FBiH", a ona ce, po svemu sudecu, i prema ocekivanjima imati velii broj putnika.

Iz "Željeznica Srbije" saopšteno je da se uvodi nova komercijalna ponuda "Doboj specijal" i "Sarajevo specijal".

"Po novoj ponudi, koja ce biti konkurentna cijenama u drumskom saobracaju, vozna karta do Doboja u jednom pravcu koštace 11,3 evra dok ce povratna biti 21 evro, a cjena karte u jednom pravcu za Sarajevo koštace 16,8 evra, odnosno 31 evro za povratnu kartu", saopštili su iz "Željeznica Srbije".
Nezavisne