Pozdrav Gost

Krecu zimske carolije

  • 0 Odgovora
  • 2676 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Krecu zimske carolije
« u: 14 Prosinac, 2009, 23:50:40 »
PROTEKLOG vikenda u nekoliko zimskih centara u BiH održane su svečanosti pod zajedničkim nazivom “U susret zimi - u susret prijateljima”. Sneg i niske temperature, koje meteorolozi nagoveštavaju za narednu sedmicu, omogućiće, kako javljaju naši dopisnici, puštanje u pogon ski-liftova, čime će skijaška sezona dobiti i “radni” karakter.
Najznačajnije okupljanje hotelijera i predstavnika zimskih turističkih destinacija održano je na “olimpijskoj lepotici” - Jahorini. Direktor centra Branko Koroman naglasio je kako će ove zime dva novoinstalirana šestoseda upotpuniti i obogatiti ponudu i ubrzati transport skijaša na najviše vrhove planine.
- Šestosedi su instalirani na stazama Ogorijelica i Poljice. Kapacitet ova dva ski-lifta je 2.000 skijaša po času - rekao je Koroman.
Predsednik Udruženja hotelijera na Jahorini Aleksandar Prović obećao je da će ove zime biti niže cene u hotelima i pansionima od pet do 30 posto.
Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, povodom otvaranja sezone, rekao je da će Vlada RS nastaviti investicione projekte u turizmu, posebno u ollimpijski centar Jahorinu.
- Samo u ovoj godini u zimske centre i banjske kapacitete Vlada je uložila 35 miliona KM - rekao je Gluhaković.
Zvanično otvaranje sezone održano je i na Vlašiću, odnosno na platou Babanovac. “Zimske čarolije” proglasio je otvorenim federalni ministar turizma Nevenko Herceg.
- Vlašić vraća stari sjaj. Afirmacijom prirodnih lepota, turističkih vrednosti i ljudskih resusrsa, kroz tradicionalne i pomalo zaboravljene zanate i lokalnu gastronomsku ponudu, kao što su vlašićki sir i drugi brendovi, na najbolji način pokazujemo da imamo šta da ponudimo turistima, kako domaćim, tako i stranim - rekao je Herceg.
Liftovi na Babanovcu i Markovcu, kako tvrde u ovom centru, biće pušteni u pogon narednog vikenda. Sneg je na Vlašiću dostigao visinu 60-70 centimetara. Slična je situacija i na Kupresu, omiljenom skijalištu Dalmatinaca i - Banjalučana. Tamo su, prema rečima Zvonka Bagarića, direktora Ski-centra Kupres, spremni za zvanično puštenje liftova narednog vikenda. Niske temperature će omogućiti i aktiviranje topova za veštačko osnežavanje staza Čajuša i Stožer.

JAHORINA NAJPRIVLAČNIJA
ALEKSANDAR Džombić, ministar finansija u Vladi RS, rekao je da Vlada nastoji da ovaj centar postane najbolji i najprivlačniji u celom regionu.
- Osim ulaganja u objekte veštačkog osnežavanja, tu su i projekti izgradnje novih staza, vertikalnog transporta na Prači, kao i mnogih drugih projekata koje realizuje ovaj centar, a iza kojeg stoje Vlada RS i Investiciono-razvojna banka RS - rekao je Džombić, dodajući da ulaganje u dva šestoseda predstavlja najveće ulaganje u centar Jahorinu od Zimskih olimpijskih igara.

CENE
DA bi privukli što više domaćih i stranih gostiju, hotelijeri su u zimskim centrima u BiH zadržali ili snizili cene u odnosu na proteklu sezonu.
Cene ski-karata zavise od centra do centra. Dnevna karta na Kupresu košta 25, poludnevna 20, a dečja 10 KM. Na Vlašiću, dnevna je 27, a za noćno skijanje valja izdvojiti 15 KM. Na Jahorini, zbog ulaganja u dva šestoseda, najavljuju poskupljenje ski-pasa do 10 odsto.
Vecernje Novosti