Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 178

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 183

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 184

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 220

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 223

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 235

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 250

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 268
Sljeme pred sezonu
Pozdrav Gost

Sljeme pred sezonu

 • 14 Odgovora
 • 18199 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

loop

 • *****
 • 1042
Sljeme pred sezonu
« u: 26 Listopad, 2010, 09:21:27 »
Sljeme u iščekivanju sezoneDjelatnici Zagrebačkog holdinga zaduženi za skijalište na Sljemenu već su odavno zakoračili u novu skijašku sezonu. Prve negativne temperature i slab snijeg potvrđuju kako se bliži trenutak zasnježenja skijaških staza zagrebačkih skijaša i bordera

Sljeme je gotovo pa spremno za novu skijašku sezonu. Iako su radovi na sanaciji akumulacijskog jezera započeli tek prije desetak dana, radi se užurbano, a sve s ciljem dovršetka posla prije nego snijeg pokuca na vrata. Naime, sanacija jezera planirana je još za prethodnu sezonu, no poslu se prionulo tek sada. Načeta betonska oplata te nestabilan teren s razlogom su krivi za nekoliko novih bora na licima vodstva sljemenskog skijališta.

Odmah po završetku radova u planu je testno punjenje jezera vodom, a ukoliko sve prođe prema očekivanjima krenut će se i s punjenjem punog kapaciteta. Sve to bit će zeleno svijetlo za početak zasnježenja Crvenog spusta i pripreme staze prvo za najbolje skijašice i skijaše Svjetskog skijaškog kupa, a potom i za građanstvo.
S druge pak strane šteta na snježnom topu, koja je učinjena ovoga ljeta, u procesu je sanacije i svi se nadaju kako je ovo posljednje ovakvo iskustvo u režiji lokalnih vandala.

Teška mehanizacija još uvijek je na Zagrebačkom Velesajmu i očekuje transport na Sljeme u narednim danima. Svi pokretni snježni topovi su pregledani i servisirani, isto kao i strojevi za uređenje skijaških staza, koji su, neki u većoj, a neki u manjoj mjeri, dočekali detaljne zahvate. Naime, na jednom ratraku je oštećeno vitlo, dok je drugi bio u Karlovcu na remontu.

Sljemenska sjedežnica ispravna je i spremna za sezonu, isto kao i vučnice. Budući da je u trenutku pisanja ovih redaka temperatura na skijaškim stazama blago ispod ništice, s povremenim naletima  snijega, završna faza pripreme morat će biti odrađena u što skorijem roku. 

Što se cijena skijaških karata tiče, u ovome trenutku ne postoje naznake poskupljenja. No kako sa službenim cjenikom Holding još uvijek nije izašao u javnost, valja pričekati još neko vrijeme za konačnu potvrdu nepromijenjenih cijena. allways stand sideways!

*

loop

 • *****
 • 1042
Na Sljemenu skijanje kroz desetak dana?
« Odgovori #1 u: 29 Studeni, 2010, 11:14:35 »


Na Sljemenu vladaju uvjeti kakvi se mogu samo poželjeti. Iako je temperatura još uvijek varljiva, prirodni i umjetni snijeg već su lijepo zabijelili sljemenske padine.
Proizvodnja umjetnog snijega na Sljemenu je krenula sredinom proteklog tjedna. Temperature koje su većim dijelom dana bile u minusu ipak još nisu dovoljno stabilne te vrlo često "celzijevci" dođu u plus i time poremete proizvodnju snijega. Takvo stanje stvari iznio nam je u jutrošnjem razgovoru voditelj skijališta Sljeme - Dragutin Žiljak.

Službeni podaci govore kako na Sljemenu trenutno ima oko 45 cm snijega. To je svakako respektabilna količina, koja je pala u relativno kratko vrijeme. "Taj snijeg se, na žalost, mjeri u kontroliranim uvjetima, na Puntijarki, te ta količina snijega ne odgovara onoj koja je na stazama. Mikro klima je kod nas malo drugačija", riječi su Žiljka, koji navodi kako su topovi pojedine dijelove Crvenog spusta već uspjeli pošteno zasniježiti, no bit će potrebno još desetak dana povoljnog vremena ne bi li se posao završio do kraja.

"Kada bismo uspjeli kroz tjedan do deset dana završiti zasnježenje Sljemena to bi bila senzacija. Imali bi sve spremno već početkom prosinca".

Kod takvog stanja stvari s pravom nam se nameće pitanje o početku skijaške sezone na Sljemenu. "Ukoliko se nastavi povoljno vrijeme, postoji velika mogućnost da ubrzo osposobimo Činovničku livadu za skijanje, a cilj nam je da osposobimo i Zeleni spust. No pitanje je koliko je taj cilj realan već u ovoj fazi sezone. Svi topovi su nam na Crvenom i sve je usmjereno prema njegovom uređenju, no velike su šanse da sve ispadne dobro te da će ljudi daleko prije Božića moći uživati u skijanju na Sljemenu", riječi su voditelja skijališta.

Iako se rijetko kada moglo skijati na Crvenom spustu uoči utrke Snježne kraljice, ove godine bi rasplet mogao biti upravo takav. Hrvatski skijaški savez rezervirao je Crveni spust od 30.12. do 07.01. te se podrazumijeva ukoliko priprema staze neće biti odrađena dovoljno dobro, da će se staza čuvati. No, ukoliko staza bude zadovoljavajuće pripremljena, ništa neće spriječiti skijaše i bordere da prije 30.12. skijaju na svom "domaćem" skijalištu.

"Djelatnici skijališta rade u tri smjene i zasnježavanje se odvija po principu kako nam vrijeme dopusti. Optimistični smo, iako povremeno radi samo jedan top, povremeno niti jedan, a povremeno svi.", završio je Dragutin Žiljak.
allways stand sideways!

Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #2 u: 29 Studeni, 2010, 18:44:08 »
moze li se stvarno skijati na Sljemenu? Ne mislim ono kao se spustiiti?

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #3 u: 29 Studeni, 2010, 21:01:36 »
a cuj, najbolji svjetski slalomaši odvoze svoje   :P
allways stand sideways!

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #4 u: 01 Prosinac, 2010, 14:08:27 »
snijeg     50 cm
temp.   -5C
tlak       883,1 hPa
brzina vj.   0 m/s
smjer vj.   -
vlažnost   97%
allways stand sideways!

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #5 u: 20 Prosinac, 2010, 10:39:16 »
allways stand sideways!

*

Nichifor

 • *****
 • 1748
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #6 u: 26 Siječanj, 2011, 14:13:26 »
jbg, svaki dan nešto. bar da je dobro...

ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) -  Na skijaškoj stazi Zelenome
spustu na Sljemenu jučer je teško ozlijeđen 65-godišnji skijaš kojega
je pri spuštanju niz stazu zasuo snježni top, doznaje se danas u
zagrebačkoj policiji.#L#

   Skijaš se u 9,20 sati spuštao stazom kad ga je zasuo snježni top te
je pao na leđa i, kako se neslužbeno doznaje, ozlijedio kralježnicu. U
Klinici za traumatologiju utvrđeno je da je teško ozlijeđen.

   U policiji za sada ne znaju je li na stazi bilo upozorenje da su
snježni topovi uključeni.


Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #7 u: 10 Ožujak, 2011, 08:18:36 »
http://www.vecernji.hr/zagreb/vise-200-skijasa-spasavali-sa-zicare-koja-se-zaglavila-clanak-262729

*

new

 • **
 • 77
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #8 u: 11 Veljača, 2012, 23:46:45 »
Skijalište Zagrepčana i velika blagodat ponad glavnog hrvatskog grada. Sljeme nudi skijanje na 20 minuta od centra Zagreba, što je prava rijetkost bilo gdje u svijetu, no ovdje je već više od pola stoljeća svakodnevica.

udaljenost od Rijeke
 
170 km
 


udaljenost od Zagreba
 
10 km
 


 
 


Sljemensko skijalište je smješteno između 720 i 1.025 mnv, odnosno na samom vrhu planine Medvednice, koja je ujedno i zaštićeni Park prirode. Do vrha planine vodi 17 km duga sljemenska cesta, koja na svojoj trasi nudi pretežno jednosmjeran promet.

Do u nazad nekoliko godina, osim automobilom, do vrha Sljemena je bilo moguće stići i legendarnom sljemenskom žičarom (gondolom za četiri osobe, nap.a.), koja je svakodnevno prevozila izletnike, planinare i skijaše još od 1964. godine. Sada, kada je otišla u zasluženu mirovinu, za transport skijaša zaduženi su automobili ili javni gradski autobusni prijevoz, koji je moguće pronaći na okretištu na Mihaljevcu, do kuda vozi i redovna tramvajska linija. Ta opcija je za preporuku i u slučaju da se u zimskim uvjetima ne usudite autom voziti sve do vrha, bolje je da na Mihaljevcu ostavite auto i bezbrižno krenete busom prema vrhu.


Pristup do skijališta je vrlo dobar, a posjetiteljima se nude tri varijante. Prva varijanta vodi na vrh skijališta sa zagrebačke (južne) strane već spomenutom sljemenskom cestom. Cesta je u nekoliko navrata popravljana, posebice za potrebe transporta uoči utrka Svjetskog skijaškog kupa, a kako nekoliko ralica cijele zime vodi brigu samo o njoj, brige o snježnim nanosima su potpuno nepotrebne. Cesta se redovito čisti i posipava, iako je za jakih zima potrebna i obavezna zimska oprema.

Druga varijanta je uspon sa zagorske (sjeverne) strane iz Stubice, cestom gotovo do samog vrha. Taj pristup se spaja s cestom koja dolazi iz Zagreba te ju često koriste skijaši iz zagorskih mjesta. Treća i najnovija varijanta je cesta iz Gornje Bistre, koja vodi do dna Crvenog spusta. Cesta je relativno nova i potpuno je uređena te je zanimljiva utoliko što se ne penje na sam vrh, već tek do dna popularnog Crvenog spusta, što u prijevodu znači kraću vožnju i brži dolazak. Ova varijanta se preporuča za skijaše iz Zagorja ili zapadnog dijela grada. Jedini problem je relativno oskudan broj parkirnih mjesta.


S pretežno sjevernom i sjeveroistočnom orijentacijom skijaških staza Sljeme je koliko toliko zaštićeno od neželjene južine i sunca. No, relativno mala nadmorska visina, pretežno nizinsko okruženje i blizina milijunskog grada ipak često rezultiraju temperaturnim inverzijama i naglim zatopljenjima. 

Skijalište ima realnih 4 km staza. A ako ćemo biti precizniji, prema službenim podacima to iznosi 4.045 m. Na skijalištu operiraju dvije vučnice (sidra) i jedna sjedežnica, popularni trosjed. U idealnim uvjetima kapacitet žičara je 3.300 skijaša u satu. Skijaške karte se kupuju na dnu vučnice na Bijeloj livadi i na dnu sjedežnice.


Skijašima i borderima na raspolaganju je pet skijaških staza. Tu su redom Bijela livada, dužine 390 m (lagana staza), bijeli ili obiteljski spust dug 1.110 m (lagana staza) koji se spušta sve do dna sjedežnice. Zatim je tu Plavi spust dužine 1.090 m, koji također dolazi do dna sjedežnice. Zeleni spust je dug 480 m, i njime vozi jedno sidro, dok je prava poslastica Crveni spust, dužine 975 m, a koji je FIS homologirana staza, potpuno uređena za potrebe skijaških natjecanja.

Mnoge možda mogu zbuniti imena staza. Naime boje nisu previše vezane za njihovu težinu. Tako da ako bi pokušali sljemenske staze gradirati prema FIS oznakama situacija bi bila sljedeća:

Bijela livada = staza plave kategorizacije
Bijeli spust = staza plave kategorizacije
Plavi spust = staza plave kategorizacije
Zeleni spust = staza crvene kategorizacije
Crveni spust = staza crvene kategorizacije

Zanimljivo je da je nekada u funkciji bila i jednosjedežnica, ispod koje je vodila popularna (crna) staza imena "Panjevina". No ona nije u upotrebi već gotovo 30 godina te je stoga ostala u sjećanju samo starijim generacijama zagrebačkih skijaša i skijašica.


Posebna poslastica sljemenskim posjetiteljima je noćno skijanje na odlično osvijetljenim stazama. Noćno skijanje je moguće na dvije skijaške staze - na Crvenom spustu i na Bijeloj livadi, što je i više nego dovoljno za rekreaciju utorkom, četvrtkom i subotom.

No Sljeme je u svijetu ipak poznato po drugoj stvari. Upravo je Crveni spust taj čije su fotografije obišle cijeli svijet. Utrka Svjetskog skijaškog kupa, koja se već sedam godina održava na Sljemenu, pravo je malo čudo, koje zapanjuje čitav skijaški svijet svojim izgledom, organizacijom i odličnom posjetom. Utrke "Snježne kraljice" postale su tradicija i neizostavna stanica FIS kalendara Svjetskog skijaškog kupa. 

S druge pak strane borderi i freestyleri, osim improviziranih i prenosivih elemenata, na Sljemenu nemaju snowpark i to je jedan od većih problema. Inicijative za izgradnju postoje te se u skorijoj budućnosti ipak možda napravi neko rješenje za sve popularniji vid snježne zabave, no osim financijskih prepreka postoje i one birokratske koje zabranjuju bilo kakvu gradnju u vršnoj zoni Medvednice zbog statusa Parka prirode.

No na Sljemenu ne skijaju samo Zagrepčani. Sve je više onih koji svoj zimski, ali i ljetni odmor, traže na padinama Sljemena. Mirno gradsko skijalište, koje često zna patiti pod naletima gužve i loše educiranih i oskudno opremljenih skijaša, zato u ponudi ima nekoliko smještajnih i ugostiteljskih objekata. Smještaj je moguće potražiti u hotelskoj ili pansionskoj varijanti u Tomislavovom domu te u Snježnoj kraljici, dok je dobar domaći obrok po normalnim cijenama  moguće dobiti u Zlatnom medvjedu, Vidikovcu, Puntijarki ili pak restoranu Jezero, koji je smješten na samom dnu Crvenog spusta.Kratko opuštanje moguće je potražiti i u "okrijepnim" kućicama, koje nude pečene lepinje, kobasice, sendviče te kuhano vino, čaj ili pivu. Svi ti mali objekti smješteni su na vrhu, sredini ili dnu Bijele livade.

Zagrebačko skijalište ima zaista mnogo lica. Moći ćete ga doživjeti u magli, mekoj ili pak ledenoj stazi, s velikim brojem ljudi ispred sebe na noćnom skijanju ili u kišnim proljetnim uvjetima. U tom slučaju mnogi negoduju i odlučuju se za alternative. No Sljeme je napravilo kvalitativni iskorak enormnih razmjera u posljednjih 10 do 15 godina. Stoga su odlično uređene staze, za koje su krivi potpuno novi snježni topovi, nekoliko suvremenih ratraka, ali i znanje djelatnika, sve češća pojava na Sljemenu. Kako god bilo, kada izađete s posla, skinete kravatu, sjednete u auto i za 20 minuta ste na noćnom skijanju, svi problemi i sve nedaće postaju miljama daleko. Upravo to je najveća prednost Sljemena. A kada to sve košta 70 kn (noćno skijanje i skijanje radnim danom), ili 100 kn (skijanje vikendom), onda je Sljeme uvjerljivo najbolji omjer uloženog i dobivenog.
 
 
 


Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje noćno skijanje*

drasko

 • ***
 • 117
 • I ovi dan prolazi a Bobi staroj kurvi odlazi
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #9 u: 14 Veljača, 2013, 01:01:40 »
e ovaj šta potpisuje gonji članak može u politiku kad god oće...

     Bijah protekli vikend na Sljemenu 3 dana i konstatira sam da je Sljeme uvjerljivo najlošije skijalište šta sam vidio, neće me vidit nikad više...
Gadljivo je koliko je loše skijalište, svaka čast Snježnoj kraljici, to zaslužuje svaku pohvalu i skidam kapu ali za skijanje na sljemenu je dovoljno jedno prijepodne, ostatak dana provesti u kavani..(to ću jednom posjetii zdušno navijati)

Usudio bi se reći da je Čajuša(Francuska) za Sljeme! Staze u ovakvo idealnim uvjetima izdrže do 10h, poslije sve u hupserima i ledu, prekratke,jako uski lijevak za ulaz na sjedežnicu ajme!

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #10 u: 14 Veljača, 2013, 08:42:39 »
 al sta bi da da na marjanu ili kozjaku imas jedno sljeme  (W)
allways stand sideways!

*

drasko

 • ***
 • 117
 • I ovi dan prolazi a Bobi staroj kurvi odlazi
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #11 u: 14 Veljača, 2013, 18:10:34 »
Naravno da bi to bilo dobro ali za onoliko grad moglo se to puno bolje napraviti, dodat još koju stazu i ugradit vertikalni transport...imaju vrhunsku bazu samo nema ideje i volje, sve je polovično napravljeno..ali tako nam je sa svime u državi.
Postoji neka ideja o stazi na kamesnici, možda se i to jednog dana realizira šta bi bilo super.

*

loop

 • *****
 • 1042
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #12 u: 28 Studeni, 2013, 13:32:30 »
Uživo! :D

allways stand sideways!

Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #13 u: 28 Prosinac, 2013, 12:35:23 »
otkazan slalom na Sljemenu...  ;((

*

BL

 • ****
 • 678
Odg: Sljeme pred sezonu
« Odgovori #14 u: 28 Prosinac, 2013, 22:10:30 »
Zbog nedostatka snijega.