• Welcome to Jahorina - ski & board zajednica - Forum.

News:

Team VIP Jahorina Vas poziva na diskusije vezane za Jahorinu, skijanje, smjestaj, vrijeme, Vasa iskustva... Dobrodosli na web portal Jahorine!

Main Menu

Nesreæa na Jahorini

Started by KOLE81, 31 January, 2010, 17:06:10

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pinkpanter

Quote from: raca on 01 February, 2010, 10:00:27
Bio sam bas na Praci kad se to desilo, taman sam se prebacivao sa Prace na Ogorelici, kad su sluzbe krenule, GSS na sankama, vidio sam i ratrak da je odmah krenuo, to je bilo negdje prije 14:00, nisam znao o cemu se radi, posle sam cuo. Ono sto sam vidio, ne moze im se nista prigovoriti, stvarno azurno i pozrtvovano. Nesrece se desavaju cak i u Franckuskoj i mnogo cesce, ili vec zemljama gdje se ovde poredi, jednostavno ne mozes imati za svakog skijasa po jedno GSS-ovca koji ce ici non stop za njim.

Pricao sam sa caletom sinoc, on je bio GSS na toj stazi za vrijeme olimpijade, i na pripremama za olimpijadu(ima 30 godina iskustva u GSS), kaze da je staza opasna i tada bila, i da treba ograditi prilaze.

Mislim da si u pravu i da je trebalo ograditi prilaz jer drugacije ljudi razmisljaju kad jos vide ogradu + znak. Nije neka lova, a evo mozda je moglo biti korisno. Bio sam u Januaru i bila je tako jaka magla da smo se par puta jedva vratili sa Ogorijelice na Poljice, a tako i ovdje mozda kad je magla znak se slabije vid,tek kad se pridje blize. Jbg covijek razmislja o svemu kad se nesreca dogodi.
Sto se tice dijela staze da li je to onaj dio prace cim se sidje sa dvosjeda pa na desnu stranu? Da li se tu spustala?
Vjecita dilema: Hoce li biti snijega kad odem na skijanje ili ne !?

vip-jahorina

Jedan mali savjet svim onima koji vole ovakvo skijanje.
Pratite temperature, proucite kad se pojavljuje opasnost od lavina. Sa naznakom da se ovdje ne radi o onim lavinama sa filmova gdje se cijela naselja moraju braniti.
Na jahorini su to "manje lavine" koje kako smo vidjeli mogu biti po zivot opasne. Po mom misljenu, se jucer nije smjelo tu skijati, jer je temp. bila u porastu te su se dvije plohe stvorile. Prvo je bilo extremno hladno i donja ploha snijega koja je stvrdnuta. Preko nje je palo metar prsic snijega. Tada jos uvijek je moguce skijanje po tom djelu. Kad se digla temperatura, taj prsic se slegao i postao opasna masa, koja jos uvijek nije srasla sa donjom podlogom.
Jedan od momaka je preko plohe naskocio i prosao te gornju plohu zasjekao, drugo dvoje nadolazecih je pokupila lavina.

Kad sam sam ja trenirao skijanje, ovakvo stivo je bilo na dnevnom redu .... U svakom slucaju, poneka tragedija se da sprijeciti

DJ AmmAre0n

Quote from: vip-jahorina on 01 February, 2010, 11:49:16
Jedan mali savjet svim onima koji vole ovakvo skijanje.
Pratite temperature, proucite kad se pojavljuje opasnost od lavina. Sa naznakom da se ovdje ne radi o onim lavinama sa filmova gdje se cijela naselja moraju braniti.
Na jahorini su to "manje lavine" koje kako smo vidjeli mogu biti po zivot opasne. Po mom misljenu, se jucer nije smjelo tuda skijati, jer je temp. bila u porastu te su se dvije plohe stvorile. Prvo je bilo extremno hladno i donja ploha snijega koja je stvrdnuta. Preko nje je palo metar prsic snijega. Tada jos uvijek je moguce skijanje tuda. Kad se digla temperatura, taj prsic se slegao i postao opasna masa, koja jos uvijek nije srasla sa donjom podlogom.
Jedan od momaka je preko plohe naskocio i prosao te gornju plohu zasjekao, drugo dvoje nadolazecih je pokupila lavina.

Kad sam sam ja trenirao skijanje, ovakvo stivo je bilo na dnevnom redu .... U svakom slucaju, poneka tragedija se da sprijeciti
Slazem sa sa tobom VIP-e. Prvih 12 sati od padanja snijega treba izbjegavati voznju jer tada se lavine pokrecu. :'(
http://www.gss-sarajevo.com/

vip-jahorina

Jos jednom da pojasnim svima o kojoj se stazi radi (par nabacanih informacija):
staza spusta je krajnja lijeva staza na jahorini. Na nju se dolazi preko olimpika, mora se proci kroz vise "prepreka".
Staza se spusta sve do dna prace. Gornji dio je extremno opasan. S-krivina je prolaz kroz "stijene" tj. jedan kanjon.
Donji dio staze je veoma ugodan za voziti i do njega se moze doci kad skrente na pracu vozite se cestom kosim smukom, prodjete ispod zice i nakon par stotina metara do donjeg dijela spusta. Napominjem, i ovaj dio staze je zatvoren, te vozite na svoju odgovornost.
Ja bi svim preporucio da se drze podalje od cjelokupne spust staze.

DJ AmmAre0n

dredd

raca

Ko rano rani stazu netaknutu grabi.

DJ AmmAre0n

dredd

HeAd

po meni treba urediti staze za bordere a ko ide mimo staze bez strucnih lica oduzimati ski pass
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad ¾irafa neæe biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

DJ AmmAre0n

ili da se ta staza uradi...Nije losa prosao sam nekolika puta po njoj moze se uraditi al je veliki nagib !!

pailhead

Ne verujem da ce iko od nas promeniti navike i drzati se staze, pogotovo ako smo na bordu. JA bih iskreno voleo da saznam vise detalja o nesreci, ne bi li izvukao neki nauk za ubuduce. Prvi put sam tek u francuskoj video upozorenja od lavine, i verovatno ne bi isao van ako postoji opasnost (4-5 nivo). A ovako se razmisljam da investiram u  opremu, bar lopatu sondu i lokator.

Ovaj avalung mi deluje zgodno, ali kazu da nije bas lako to zagristi ili zadrzuati u ustima kada se istumbate u lavini.

vip-jahorina

potvrdjujem brojs GSS 066 333 000

Sto se tice inicijative, mislim da je skoro ne moguce sprovesti te detalje oko nosenja odjece u vidljivim bojama.
Misim da bi trebalo poraditi na tome da se napravi pravilnik skijalista, ali ne oni "politicki", nego ukrtako, sta je zabranjeno.

Prije svega napustanje oznacenih staza. Meni je strasno zao djevojke, ali ipak morate skontati da su zbog tri skijasa koji su napustili staze se digla cijela masinerija jahorine, te privatnici sa sankama, policija, staza je bila za sve zatvorena, cijela javnost je bila uzbudjena, veliki broj poziva jeli sve u redu sa gostima. Veliki su to troskovi, koji bi neko trebao nadoknaditi.
Na zapadu bi racun stigao kucama onih koji su izazvali incident.

Mislim da bi svaki gost trebao dobiti onda prilikom rezervacije ta pravila ponasanja, veoma sazeta, i koja ce se lako procitiati. Mi cemo broj gorske sluzbe naglasti na nasim stranicama pod rubrikom vazni telefoni na Jahorini.
I naravno oduzimati ski pass za takve prekrsaje.

vip-jahorina

@pailhead
Detaljno sam u svojim postovima opisao nesrecu ...
Sto se tice navika, zato postoji oduzimanje ski pasa pa i ostale kazne ....

@DJ AmmAre0n
Zasto stazu ne rade: kao sto si sam rekao, preveliki je nagib, stijene su sa strana, mogucnost povreda je velika. Na rajskoj i ssk kad je jahorina krcata nema nigdje nikoga. Glvani razlog je strma staza.

DJ AmmAre0n

Jedino rjesenje je da se ta staza uredi ili da se ogradi !!