Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 178

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 183

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 184

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 220

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 223

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 235

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 250

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/rinar/public_html/forum/Sources/Load.php on line 268
Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
Pozdrav Gost

Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata

 • 6 Odgovora
 • 4577 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

MarijaBB

 • *****
 • 1276
 • osobni text
Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« u: 03 Ožujak, 2010, 08:19:22 »
Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
Tijana Veselinović | 03. 03. 2010. - 00:02h | Komentara: 0

Banjaluka - Uloženih 26 miliona KM u OC Jahorina iz Razvojnog programa RS i oko 6,4 miliona maraka za Svetsko prvenstvo u raftingu na Vrbasu i Tari nije pomoglo da Srpska ostvari zavidnije turističke rezultate. Naprotiv, zvanični statistički podaci nisu ohrabrujući- prošle godine RS je posetilo svega 226.997 turista i to uglavnom domaćih.

 

Za 5,9 odsto je manji broj svih turista koji su boravili, dok je njih iz inostranstva bilo manje za 7,2 odsto nego u 2008. godini.

Iako se nadležni konstatno hvale o ulaganjima u stvaranje boljih uslova za zimski turizam, resorni ministar Predrag Gluhaković je nedavno poručio da je zimska turistička sezona “skoro propala”. “Na skoro propalu zimsku sezonu, koja se posebno odrazila na Jahorinu kao vodeći turistički zimski potencijal RS, uticalo je više faktora. Između ostalog, to su loši vremenski uslovi i nedostatak novca za promociju zimskih turističkih potencijala”, tvrdi Gluhaković. On dodaje da se čeka završni račun, ali podseća da zimski turistički potencijali i mogućnosti Kozare, Igrišta kod Vlasenice, Jahorine i Kneževa nisu prezentovani na svetskim sajmovima, jer nije bilo dovoljno para. “Svi smo krivi pomalo, počevši od lokalne zajednice koja je bila u lancu izgradnje žičara na Jahorini i kašnjenja sa dozvolama do turističkih radnika. Isplivaće na videlo ko je u tome najviše kočio, ali treba se potruditi da nam stanje ove godine posluži da zbijemo redove i da sledeće napravimo bolju sezonu”, izjavio je Gluhaković. Istovremeno, u Turističkoj organizaciji RS neće da ocenjuju uspešnost zimske turističke sezone u RS “jer ona traje do polovine aprila”.
 

Zimskoj turističkoj sezoni na Jahorini, barem do druge polovine februara, nije ništa pomoglo ni 26 miliona maraka. Dva nova šestoseda nisu puštena u rad u predviđenom roku krajem decembra, nego tek 18. februara, a tek ove sedmice OC Jahorina namerava da raspiše međunarodni javni poziv za projekt zasnežavanja skijaške staze Prača s predviđenim izlazima na kritične prevoje na stazama Ogorjelica 1 i 2. Projekt zapravo podrazumeva nabavku snežnih topova. Kašnjenje sa investicijama na Jahorini, svega nešto više od 1,5 miliona KM iz budžeta za razvoj turizma, nepromovisanje turističkog potencijala u inostranstvu, sigurno su uticali da Srpsku tokom prošle godine poseti manje turista nego 2008. “Nažalost, zbog veoma teške finansijske situacije, Turistička organizacija RS nije bila u mogućnosti da izlazi na sajmove izvan našeg regiona. Zimski turistički potencijal prezentovali smo na sajmovima u Zagrebu i Novom Sadu”, kažu u TORS.

*

zum

 • ***
 • 251
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #1 u: 03 Ožujak, 2010, 11:13:58 »
Ja redovno citam Tijanine izvjestaje i uglavnom su 99% fer i odgovaraju stvarnosti.
Ovaj put mislim Tijana da si malo pogrijesila jer ulozena lova se ne moze povratiti prve godine, niti se moze bitno uticati na broj gostiju te iste, a pogotovo na jednoj planini gdje se nije preko 25 godina nista ulagalo.
Osim toga, problemi sa snijegom, zakasnjelo pustanje novih instalacija (sestosjeda), dizanje cijene ski pasa, doveli su do toga da sezona bude losija od predvidjene koja je zbog krize na ovim prostorina i ukidanja viza bila ocekivana.

Znaci, rezultai ce se tek kroz koju godinu poceti pokazivati, a za sada jedemo ono sto smo poznjeli proslih godina.

*

brera

 • *****
 • 7221
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #2 u: 03 Ožujak, 2010, 11:24:56 »
Ali se jako nadam, da su nešto naučili ove godine iz pogrešaka, što jih je OC radio. Bez umjetnog snijega nema više ništa, to moraju znat. Cijene prilagodit ovim prostorima,.... O svemu  tome i više napisano je puno na ovom forumu, ali džaba. To što mi vidimo, neki ne vide ili neče da vide. Još če se jesti tvrda kora hleba.

*

zum

 • ***
 • 251
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #3 u: 03 Ožujak, 2010, 11:33:15 »
ma uglavnom je OC uvidio (bar se nadam) dio svojih gresaka. samim tim sto su spustili i to dobro cijene ski pasa (30% ), a vec prije toga cijene smjestaja.
ipak oni prate, bar su poceli da prate forum od kad ih je zasvrbilo. greska je napravljena u najavi sezone kad su objavili cijene ski pasa i smjestaja te velika greska oko sestosjeda. tad se nisu obazirali na forum i misljenje javnosti.
ali ako su opekli i shvatili da su se opekli onda je nesto postignuto.

*

HeAd

 • *****
 • 4369
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #4 u: 03 Ožujak, 2010, 17:25:30 »
kad se ukinu vize...mislim da jedini opstanak gore su abnormalno niske cijene...mozemo mi pricati sta god hocemo ali to je cinjenica...
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

MarijaBB

 • *****
 • 1276
 • osobni text
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #5 u: 03 Ožujak, 2010, 20:05:42 »
kad se ukinu vize...mislim da jedini opstanak gore su abnormalno niske cijene...mozemo mi pricati sta god hocemo ali to je cinjenica...
Cudno, ali slazem se s HeAd-om.Upravu je mada je to samo djelimican problem. Jer turiste ce jedino dovesti neki dodatni sadrzaji, a i cinjenica da ce Jahorina biti vikend planina.
Ova uprava OC je slabo radila. Izgradnja sestosjeda i nije nista sto su oni smislili pa zbog toga napravili posao, To je jedna, nadam se prva i ne zadnja, investicija koja je bila prijeko potrebna.

*

raca

 • ****
 • 620
Odg: Ulaganja u Jahorinu i rafting bez efekata
« Odgovori #6 u: 05 Ožujak, 2010, 17:47:47 »
Ova novinarka je samo prenijela ono sto stu zakljuci ministarstva, nije ona davala neke ocjene.

Vec sam jednom podugacak tekst napisao na temu razvoja Jahorine, koje se ne sastoji samo od istresanja para i dotacija nekoliko miliona za zicare i topove. Prije svega uciti, uciti, ici i gledati kako se vode ski centri po svjetu, ucuti od najboljih. Tad sam isto pisao, da je prisustvo na sajmovima neophodno za vodeci turizam. Ona prestavljanja na sajmu truzima u Beogradu i na sajmu zimske opreme koje sam imao priliku da vidim, bolje da nisu ni organizovali, lose, besmisleno.

Visoke cjene. Onaj ko ima da plati, neke nevjerovatne cjene koje se mogu viditi na Jahorini, taj ne ide na Jahorinu. Bolje i sigurnije je masovnije i jeftinije, nego skuplje i manje poslovanje. Ulaganje na Jahorinu u vidu subvencija za jeftinije smjestaj kod privatnih ugostitelja je podjednako bitno kao i ulaganje u vertikalni transport. Radnim danima se vrte zicare prazne, umjesto da spuste cjene i daju preko nekih turistickih agencija ponude u pola cjene i sl za te dane. Bolje i u pola cjene nego prazne, racunica je prosta.

Da bi ostvarili neke vece rezultate, neophodan je rad i pametni ljudi, pa da se rezultati vide tek za 3,4,5 godina, a pravi za 10. Ova sezona je rezultat visegodisnje bahatosti i nestrucnosti. U poslednjih 10 godina Jahorina je imala zavidan broj turista ali lose vodjenje, losi postupci dovode do toga, da prvo moras da se vratis na nulu da bi poceo u pozitivno da ides. Sve sto postoji na Jahorini je rezultat nekog prethodnog vremena, polsednja decenija i po donijela je dosta ruznih objekata i neplanske gradnje, za prosto ubiranje plodova, ono sto donosi novac Jahorini, nije to, kao sto nisu ni one tetkice sto sjede u kucicama za prodaju ski pasova.
Ko rano rani stazu netaknutu grabi.