Pozdrav Gost

GSS Jahorine obucena za spasavanje iz helikoptera

  • 0 Odgovora
  • 1922 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

GSS Jahorine obucena za spasavanje iz helikoptera
« u: 18 Ožujak, 2010, 13:27:01 »
Pripadnici Gorske službe spasavanja Olimpijskog centra Jahorina, u saradnji s Oružanim snagama BiH, uspješno su juče izveli naprednu vježbu spasavanja helikopterom na ski-stazi na ovoj olimpijskoj planini.

Miro Kalem, rukovodioc Gorske službe spasanja OC Jahorina, pojasnio je da su tokom vježbe simulirane akcije spasavanja u realnim uslovima. Spasioci su se spustili na 50 metara visine kako bi zakačili lutku koja se nalazila na stazi i dizalicom je podigli u helikopter. Potom su izveli školski let helikopterom prema zdravstvenoj ustanovi.

- U akciji, koja je izvedena u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, učestvovalo je 12 pripadnika Gorske službe, koji su sada potpuno obučeni da u slučaju nesreće brzo i efikasno evakuišu povrijeđenog do najbliže bolnice - naveo je Kalem.

On je dodao da su pripadnici Gorske službe Olimpijskog centra, koja je jedina u BiH, prije nekoliko mjeseci prošli osnovnu obuku spasavanja helikopterom.
- Iako dosad nije bilo nersećnih slučajeva, moramo u svakom momentu biti spremni da reagujemo, zbog čega su ovakve vježbe od velikog značaja za naše spasioce - istakao je Kalem, uz napomenu da je prilikom akcija spasavanja najvažnije sačuvati prisebnost i reagovati brzo.