evo par provjerenih informacija:
Upravo smo dobili informacije iz opstine Trnovo koja bi trebala izvesti radove i biti vlasnih nove zice.
Zvanicno stoji da je usvojena odluka, da se pristupilo izradi nacrtnog plana. Cim bude nacrtni plan predlozen, imacemo uvid u detaljan plan. Do tada mogu vam samo reci trasu koja je vjerovatna: od naselja Sator (Obucina Bare) do iznad starog kamenoloma, gdje bio se sjeklo sa postojecem stazom.
Znaci u opstini su mi potvrdili, da su i krenuli sa krcenjem sume. Znaci tom projektu su vec pristupili.
E sada, OC-a nema pojma o tom projektu i ocigledno gore im telefoni jer su u zbrci a direktor se ne javlja. Mogu vam samo reci da su ocigledno iznenadjeni ovom akcijom i da su misljenja da bi se mogla ugroziti sigurnost postojece staze Poljica (bar dijela). Ako je stvarno tako, lose u svemu tome je sto OC nema nikakve ingerencije nad tom stazom, znaci samim tim, nema ratraka, sluzbe spasavanja (GSS), i sto je veoma vazno nece biti ukljucena u cijene ski centra, nego ce se voditi kao privatni lift, sto znaci da ce se posebno morati karte kupovati.
Kako u razgovoru sa OC-om osjecam gorcinu u glasu, mislim da to nece tek tako zavrsiti i ako prodje, da ce se OC na sve moguce nacine suprotstaviti. Prica se, a u opstini mi nisu htejli niti potvrditi niti negirati da ne postoji staticki plan (samu su rekli da ce biti izradjen nacrtni plan staze, po meni on ne podrzumjeva statuku, Dane ti si noviji u ovim stvarima, ispravi me ako grijesim), da je staza strateski OK, ali tehnicki skoro ne izvodiva. Tako mora se uraditi drenaza staze (šlicovi za odvod vode) koja je upitna, jer je to posao koji moraju odraditi geolzi na osnovu istrazivanja na terenu. Kako do sada nisu takva istrazivanja pravili, moguce je da startaju akciju bez geoloskog istrazivanja, sto je po meni suludo.
Znaci jos jednom: OC nema nista sa planiranom stazom i ocigledno se protivi, mada jos nema zvanicnog stava!!!
Po meni, ako odrade kako treba i uklope u OC je to super ideja, u protivnom, bolje da ne diraju tamo gdje ne treba.
Dio ekipe je na terenu i slikali smo sve, tako da mozete u toku dana slike ocekivati.