Pale - Turisticki centar ispod Jahorine

Jahorina > Info > Pale


Pale - turisticko mjesto izmedju Jahorine i Sarajeva

Opstina Pale jedna je od opstina grada Istocno Sarajevo. Prostire se na povrsini od 493 km2, a grad Sarajevo nalazi se 14 km istocno. Nadmorska visina Pala, izrazito planinskog karaktera je 500 - 2000 m. Pale su smjestene izmedju planinskih masiva Romanije, Ravne planine i Jahorine. Same Pale smjestene su na nadmorskj visini 820 m, a vecina njene teritirije (65%) pokrivena je sumom. Zbog svojih prirodnih ljepota, cistog zraka, planinskih livada, cetinarske sume, poznata je kao zracna banja i omiljeno izletiste ljudi ljubitelja netaknutih prirodnih ljepota.

Ugodna mikroklima, obilje cetinarske sume i druge vegetacije, interesantan geomorfoloski i hidroloski polozaj, te povezanost sa planinom Jahorinom, cine Pale jednom od najinteresaninijih turistickih destinacija u regiji.

Podrucja Jahorine i Romanije pravi su parkovi prirode koji se odlikuju reprezentativnoscu, ambijetalnim i pejzaznim vrijednostima, bogatstvom suma i divljaci, te kulturno - istorijiskim naslijedjem. Osim pogodnosti za zimski turizam, Pale raspolažu I uslovima za lovni turizam. Lovište "Pale" je jedno od najuredenijih i tehnicki opremljenijih lovišta u regiji. Lovište "Pale" naseljavaju osnovne vrste divljaci: srna, medvjed, divlja svinja, zec i lještarka.

Vrijedno je spomenuti I jednu od rijetkih prirodnih znamenitosti - pecina Orlovaca, koja je uredena za turisticke posjete. Pecinski sistem Orlovaca sa više od 2.500 m ispitanih kanala predstavlja jedan od najznacajnijih speleoloških objekata. U prvoj fazi, turistickoj svrsi je priveden dio pecine i ulaza do dvorane Romanije, ukupne dužine 566 m i površine 5.122 m2. U neposrednoj blizini Orlovace nalazi se nekoliko pecina razlicitih velicina.

Znamenitosti

Kulturni centar Pale, Narodna biblioteka, Cekovica kuca, Pravoslavna crkva ( Crkva Uspenja Presvete Bogorodice ), Katolicka crkva ( Crkva Sv. Josipa ).

Interesantno

Sportska dvorana "Olimpik" (teren za mali nogomet, fitnes dvorana), otvoreni teniski tereni, nocni lokali i klubovi, diskoteka, restorani.

Korisno

Dom Zdravlja Pale 057 223 383,
Policija 057 204 100,
Vatrogasci 057 223 159,
Autobuska stanica 057 222 900,
Kulturni centar Pale - Kino 057 227 132


Ugodan boravak na Palama zeli vam Vas team VIP Jahorina!

Svidja Vam se Jahorina?

Pratite nas na FB
Top