Pozdrav Gost

Rajko Vasic: Jahorina, boginja u rukama ćorkana

• 67 Odgovora
  • 32163 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rajko Vasic: Jahorina, boginja u rukama ćorkana
« u: 14 Veljača, 2011, 16:48:57 »
Veoma interesantno misljenje jednog od vodecih ljudi SNSD-a
Rajko Vasic (rajkovasic.com)
---------------------------------------------------------------------------------------
Republika Srpska je, u okviru svoje državne nadležnosti, investirala u Jahorinu planinu skoro 20 miliona maraka. I ništa. Kao da ih je, džava, bacila u vjetar s njenog vrha, s Gole Jahorine. Kao da je neko mislio da će te marke da se gore voze šestosjedima po jedna a da se odozgo vraćaju umnožene po šest.

Menadžment, to je stara jahorinska riječ ali sokolačkog prapočetka, nije dorastao količini državnih para i visini Jahorine. Ni Sniježni odbor Olimpijskog centra. Ni nadležno ministarstvo.Već druga sezona propada. To što ove godine nema snijega nije nikakav prirodni izgovor jer sniježni topovi, za koje je država takođe izdvojila milione, pucaju ko praćke. Jedan od brojnih poznavalaca kaže da na Jahorini stalno viđa nove ljude. Oni koji jednom dođu, nikad se više ne vrate.

I druge činjenice o Jahorini katastrofalne su.

Opština Pale. Grupa nesposobnih šumnjaka koji nisu u stanju da za sto godina završe sportsku dvoranu, koji nisu u stanju da donesu regulacioni plan koji će zaštititi planinu a nepretvoriti je u pljačkaonicu.
Ratni profiteri i privatnici. Najsretniji bi bili kada bi staza prolazila između njihovog šanka i kamina. U sadejstvu sa opštinom, Jahorinu su pretvorili u kapali čaršiju.

Brojni sportisti, stručnjaci, djeca, sada već ljudi i starci Jahorine, odbačeni su, nepitani i zaboravljeni. Istovremeno, Planina je izgubila sportska takmičenja, izgubila kompaktnost svojih staza, presječena je.
Turizam. Ne postoji. O tome ovdje niko ništa ne zna. Kao ni o vanpansionskoj potrošnji. Kao i o ljetnjoj planini i o događajima.

Gost. Ni to ne postoji. Gost, skijaš, nema gdje parkirati. Ako je vikend u pitanju. Samo što ne padne mrtva glava. Parkinga ima za stotinjak auta. Sve ostalo je ratna zona. Gostu su na Jahorini potrebne dnevne skije. Kao dnevne novine. Jer će ih kamenite staze uništiti do podne. Ne zato što nema snijega nego što je snijeg pomiješan sa tucanikom kao da je ovdje onaj Makadam eksperimentisao u gradnji kamenih puteva.

Jahorina je planina od najvišeg državnog interesa Srpske.

O Jahorini planini se mora donijeti zakon koji će staviti van snage nadležnosti lokalnih zajednica, Pala i Trnova, u onim oblastima gdje se može uticati na skrnavljenje planine ili sprečavanje prosperiteta.
Vlada mora raspustiti sve što se gore zove upravljačka strktura, imenovati stručnjake, udarnike i odgovorne ljude, odrediti im zadatake i prolazna vremena i jasno im reći da se ne hvataju u kolo ako ne mogu to da urade, ili, ako ne urade, nikad više neće ništa raditi za Vladu i za Republiku Srpsku.

Vlada mora donijeti uredbe kojima će, na osnovu zakona, regulisati kompletan život i ponašanja na Jahorini. To se odnosi na privatni sektor ali i na zdravstvo, ekologiju, školstvo, komunalni sektor...
Upravitelji Jahorine moraju vratiti goste na Planinu. Moraju organizovati svakodnevni autobuski transport iz trideset, četrdeset mjesta u Republici, moraju djecu dovesti na školu skijanja i sport a ne da ih potkupljivi direktoričići vode u Leposaviće razne, moraju studente dovesti, moraju dovesti strance, pa makar srbijanske i hrvatske, ako nema drugih, moraju riješiti sigurnost i vidljivost staza, moraju učiniti da sve žice na Jahorini rade. Ako ne rade sve, država je bacila dvadeset miliona maraka u šestosjede.

Izgleda opširno a to je samo djelić.

Na vrh Jahorine treba iznijeti kamenu gromadu dostojne veličine i platiti skulptora da je iskleše u umjetninu sa tekstom: Jahorina, Republika Srpska, nadmorska visina... nema gosta koji se tu neće slikati. I treba na Goloj Jahorini postaviti zastavu Republike Srpske na jarbol visok dvadeset metara. Bez obzira što će je vjetar derati i što će se možda morati da mijenja svakog dana.

Republika Srpska treba da bude sretna što ima Jahorinu. Ali da bi bila sretna, Jahorina mora da bude uspješna. Umjesto da bude, kao sada, seljačka manifestacija javašluka, neodgovornosti i kiča.
Sada je odgovornost na Vladi. Ona je i dala pare. Svi prethodni akteri, menadžment, opština i ministarstvo, izgubili su bilo kakav kredibilitet.

Odg: Rajko Vasic: Jahorina, boginja u rukama ćorkana
« Odgovori #1 u: 14 Veljača, 2011, 17:10:01 »
Žalosno ali istinito.

« Odgovori #2 u: 14 Veljača, 2011, 17:20:44 »
"...Pa makar srbijanske i hrvatske..."
Šta mi hrvati i srbi nismo  dovoljno dobri gosti...a ko je ????
Ne vjerujem koji lik   :( Debil

« Odgovori #3 u: 14 Veljača, 2011, 17:46:37 »
Za sve ovo se znalo i kada je odlučeno da se investiraju milioni, zar ne?

*

Big_DANE

• 3969
  • juSt sNowBoarDinG!
« Odgovori #4 u: 14 Veljača, 2011, 17:48:44 »
Za sve ovo se znalo i kada je odluèeno da se investiraju milioni, zar ne?

Nego sta je nego se znalO! Sta tripuju...tj. ovu su samo sarene laze za ovce!

« Odgovori #6 u: 14 Veljača, 2011, 19:15:43 »
Sjajan tekst upotpunosti se slazem sa skoro svim sto je receno........ A procice godine i godine dok se nesta ne uradi u organizacionoj strukturi.... Zalosno da i druga sezona propada a ova je jos gora od predhodne........
Vlasnici par hotela na Jahorini se hvataju za glavu jer im je odrzavanja skuplje od prihoda, najsretniji bi bili kad bi mogli nekome to da prodaju.....

« Odgovori #7 u: 14 Veljača, 2011, 19:23:17 »
Sve je tačno od a-š, na nesreću. Interesantno mi je bilo i ovo oko barjaka na vrhu. Izgleda da se ljudi sa jahe stide teritorijalne pripadnosti, neka pođu malo niže na primjer do Dubrovnika i vide kako treba.

*

HeAd

• 4368
« Odgovori #8 u: 14 Veljača, 2011, 19:24:37 »
bravo pravi clanak  :bravo::(
╔╝╚╗♫╚╣║║║║╔╣╚╗╔╣║♫║
╚═♫╝╚═╩═&#9 Nikad žirafa neće biti top! https://youtu.be/tq_jiVdP0p4

*

Nichifor

• 1748
« Odgovori #9 u: 14 Veljača, 2011, 23:23:53 »
e moj Rajko. sve si dobro rekao samo je problem što je vlada mogla da interveniše. a koja je to stranka u vladi? izmjeniš zakon staviš pod nacionalni park i izuzmeš dio teritorije iz nadležnosti opštine. kad može Švarc Šiling zašto ne bi mogla i vlada na svojoj teritoriji. ali dok se svako dojagmi svog kolača...jebiga. žao mi je ali ove godine se vidjelo da je stvarno loša organizacija svega. sve je to ok, jahorina ima dušu i ja je obožavam al jebiga kad ne mogu da skijam. džaba sve. volio bih samo da dođem ove godine još par dana za dušu da iskijam a dogodine valjda...valjda će neka trta da se sjeti da treba nešto da pokrene.

e vidiš i slažem se sa Vasićem, ta gromada na vrhu mi se sviđa pa za neko vrijeme imamo i mi Plan de Corones. (mada BiH je ovo, Balkan je to braco moj)

« Odgovori #10 u: 15 Veljača, 2011, 00:34:27 »
Odrastao sam na Jahorini, i stvarno je volim. Kao i mnogima nije mi jasno zašto i pored i topova i tuševa, i ovo malo snijega što je bilo, opet odeš i podereš skije/ bord do podne. Išao sam ljetos kad su se postavljali topovi, i mogu reć respect za brzinu kako je sve urađeno.
Što se tiče ovog gospodina; zaista ne pratim politiku (i unaprijed se izvinjavam ako griješim), ali nije li Jahorina, i Pale, koje dotični gospodin proziva u ovom članku, jedino (ili jedno od rijetkih) opština, odnosno bilo čega u RS- u što nije u posjedu stranke čiji je "pjesnik" član??
Ako sam u pravu, onda je stvarno više nego smiješno..

« Odgovori #11 u: 15 Veljača, 2011, 11:29:33 »
Tekst je kombinacija relanog stanja sa kritickim osvrtom da se stanje popravi i debilnog nacionalistickog preseravanja koje u krajnjoj mjeri moze samo rezultirati progonu
turista (i da sve bude idilicno na samoj Jahorini). Pa ne mogu da vjerujem da neko moze ovo izjaviti :
''Moraju organizovati svakodnevni autobuski transport iz trideset, četrdeset mjesta u Republici, moraju djecu dovesti na školu skijanja i sport a ne da ih potkupljivi direktoričići vode u Leposaviće razne, moraju studente dovesti, moraju dovesti strance, pa makar srbijanske i hrvatske, ako nema drugih, moraju riješiti sigurnost i vidljivost staza, moraju učiniti da sve žice na Jahorini rade. Ako ne rade sve, država je bacila dvadeset miliona maraka u šestosjede.''
Onaj ko ovo pise ne zna sta je turizam, 30-40 mjesta u ''Republici'' nece popraviti stanje na Jahorini!!!!
i vrhunac je ovo ''pa makar srbijanske (zar se ne kaze srpske?) i hrvatske. To ne kontam nikako, u sta se ubrajaju ovi
odozdo iz Sarajeva- koliko znam najvise posjeta na Jahorinu ostvare stanovnici Sarajeva, a to je ujedno najprofitabilnija ciljna skupina
jer je najveci prihod OC Jahorina od SKI pasa a ne od hotela?! I sta nedostaje hrvatskim i srbijanskim turistima?!?!?!?Mozda su vazniji turisti iz Glasinca ili Nevesinja
To mi malo lici na glasacko dodvoravanje...
A za ovu kamenu skulptutu na vrhu mi je malo smijesno, ali to je stvar ukusa, u Dubrovniku sam svako ljeto po mjesec dana, pa ne vidim da se stranci slikaju sa Hr zastavom al eto to ide sad u neke
politicke rasprave a o tome ne bih
Ljudska glupost je fakat neunistiva, samo mijenja oblik

*

skiDeki

• 6752
  • ZLATNA VREMENA
« Odgovori #12 u: 15 Veljača, 2011, 12:23:35 »
Relativno se slazem sa svim gore navedenim, samo mi se ne svidja "moraju dovesti strance, pa makar srbijanske i hrvatske, ako nema drugih,"

Gost je uvek gost, bio on iz srbije, hrvatske ili tunguzije
...skije na rame i sanke u ruke pa put rajske doline...

*

Peglas

• 259
« Odgovori #13 u: 15 Veljača, 2011, 12:29:29 »
Ovaj tekst je surova istina u jednom svom dijelu, al' to je samo jedna strana istine. Druga strana istine koja nije napisana, meni je sasvim jasna, odnosno, pozadina cijelog teksta.
Ja ipak od drveta vidim šumu! Tekst je čisto politički, usko interesni, omalovažavajući, sa uvredljivim tonom, bez imalo poznavanja suštine,uzroka i načina rješavanja problematike, te kao takav nema nikakve veze sa "ozdravljenjem" Jahorine u bilo kom smislu!
Politika je ku.va…
...a deka, bio je koristan ko i naočale čovjeku sa jednim uhom...

*

looka

• 1266
« Odgovori #14 u: 15 Veljača, 2011, 12:31:00 »
Ne mogu reći da nije realno rečeno dosta toga ali mislim da bi on i njemu slični htjeli od Jahorine da naprave nešto gdje bi oni uživali sa svojim pajdašima gdje bi trošili silne pare koje su pokrali od države tj. NAS dok bi većini prosječnih građana ove napaćene države to postalo nedostupno! Ne kažem da je na Jahorini sve OK i da se nema šta popraviti, daleko je od toga ali u ovom slučaju važi i ona "Koliko para - toliko muzike" i meni je drago da je tako jer da je drugačije ja je ne bih ni vidio nikada vjerovatno, na žalost. Čovjek vjerovatno nije upoznat sa realnom situacijom tj. sa tim ko su ti "turisti" pa samim tim i ne zna da su ovde mnogi iz Srbije i Hrvatske redovni gosti koji Jahorinu doživljavaju kao svoju i smatram da to treba tako i da ostane i ako je moguće da se privuče što veći broj ljudi odakle god oni bili!